Scrisoarea #164
Cam așa ne-am petrecut vara 😅:
Am povestit pe-aici cum am găsit apartamentul în care o să ne mutăm, iar din august am început și renovarea lui.
Până acum merge totul ok, oamenii cu care lucrăm își fac treaba bine, nu avem (încă) întârzieri și toate problemele care au apărut până acum au fost probleme rezolvabile (ne-au costat toate, dar s-au putut rezolva). Avem și noroc de vecini răbdători, că la ce zgomot am făcut cu lucrările…
Acum suntem pe la mijlocul renovării, am terminat cu partea în care se tot sparge (pentru instalația electrică, pentru cea sanitară, pentru scos gresie/parchet) și se trece la partea în care se repară. O să-ți las când terminăm o listă cu toți oamenii cu care am lucrat, cei de care am fost mulțumiți, dar să vedem cum decurg lucrurile până atunci.
Asta ar trebui să fie bucătăria în care o să te poftesc când totul o să fie gata:
P.S. Spuneam în scrisoarea despre căutat apartament că o să revin și cu chestii utile despre procesul de luat credit dacă o să fie cazul, dar nu cred că e nevoie, că procesul a fost fix cum ni s-a spus că o să fie; bănuiesc că e cam la fel la orice bancă: am dat avans, am primit banii. Revenim cu feedback complet peste 25 de ani :))
ce-am găsit și ce-am gătit
Am fost puțin dramatic cu începutul newsletter-ului, că n-am petrecut toată vara cu șantierul. Am reușit să fugim 1 săptămână la Petroșani, la părinții mei, la puțin timp de când am intrat în vacanță cu newsletterul, apoi am fugit și 10 zile la țară, în căsuța cu bucătăria mică.
Am și gătit în timpul ăsta, dar nu am testat așa de multe chestii noi. Însă am testat o rețetă nouă de Baked Alaska și mi-a plăcut foarte mult- poți să o faci cu ce înghețată vrei tu și poți să pregătești ce bază vrei (chec/brownie/blat sau poți cumpăra niște panettone din magazin și ai rezolvat). Rezultatul este foarte spectaculos și foarte bun. Tot la capitolul rețete (re)descoperite, a intrat și rețeta de tort de biscuiți - am testat cu 2 variante de biscuiți, iese cel mai bine cu biscuiți petit beurre, dar e bună și cu biscuiți populari (dar nu pune mai mult de 3 straturi de biscuiți dacă folosești populari).
Alte două rețete pe care le-am gătit de mai multe ori vara asta au fost cea cu paste, roșii și unt și salata de roșii cu gnocchi prăjiți. O altă rețetă pe care am gătit-o mult vara asta a fost cea de piept de pui la cuptor - carnea iese de fiecare dată fragedă, zemoasă și aromată.
Am adoptat și un nou truc în bucătărie, cel al lui Kenji López-Alt. De când l-am văzut, știu că fileul de somon pe care-l pregătesc în fiecare weeekend e mult mai gustos dacă stă peste noapte sărat și cu pielea în sus pe o farfurie tapetată cu șervețele de bucătărie. I se și schimbă culoarea cu trucul ăsta, devine mai intensă.
O altă descoperire recentă e guanciale- nu știu cum de nu m-a prins mai repede obsesia cu guanciale, că e ceva extraordinar. Merge perfect în niște bucatini amatriciana sau într-o paparadă clasică. Am mai testat și niște înghețată: Siviero Maria cu aromă de biscuiți cu caramel și scorțișoară (mi-a plăcut mult, dar eu sunt fan scorțișoară și biscuiți prin înghețară), Siviero Maria cu bucăți de aluat (aici bucățile de aluat sunt mici și nu sunt suficiente), Nirvana cu bucăți de aluat (suferă de aceeași problemă ca și precedenta), înghețată Nuii (mai multe variante, au fost bune), înghețată Milka de alune și cu miez de ciocolată (e bună, are gust de înghețată bună de la dozator) și, preferata Mirunei, vafa clasică cu ciocolată (zice că are doar 100 de calorii per bucată și e și foarte bună- dar să fie din asta clasică, nu varianta cu sos caramel prin interior).
Tot la categoria deserturi de vară, cred că am mâncat cel mai mult pepene roșu din ultimii ani. Am luat doar de la Carrefour, cel marcat cu Filiera Calității, și, din vreo 20 de pepeni, cred că 2 au fost doar buni și atât 😅 restul au fost foarte dulci.
Mi-au plăcut mult și acești creveți, sunt foarte gustoși și se colorează foarte frumos când sunt gătiți. Singura lor problemă e că e puțin mai greu să decongelezi numai o parte din ei, dacă nu ai nevoie de toți. Eu i-am lăsat 1 oră în frigider și apoi am putut să desprind câți creveți am avut nevoie.
[P] Ți-am zis deja de pepene și de înghețata de la Carrefour, cu astea 2 am trăit cel mai mult vara asta în care am gătit mai puțin din cauza șantierului. Iar, dacă ai instalată aplicația Act for Good, ai 10% reducere și la televizoarele TCL (acum mă uit și la ofertele de la televizoare, frigidere și mașini de spălat; că în curând va trebui să luăm și noi; îți mai arăt ce găsesc la preț bun). La capitolul mâncare, am găsit 20% reducere la struguri, 36% reducere la spanac baby bio și 26% reducere la pieptul de porc afumat (am luat în weekend și a mers perfect la mâncarea de fasole pe care am făcut-o).
ce-am citit
📚Demon Copperhead, Barbara Kingsolver
E a doua carte de la scriitoarea asta care-mi place foarte mult, după “Sub cerul liber, stăm în lumină”. În cea de-aici e vorba despre copilăria și adolescența unui băiat crescut de o mamă dependendentă de droguri, într-un oraș mic din State, în anii 90. Nu e deloc pe cât de dramatic pare din descriere, că mai toate personajele sunt arătate și cu bune, și cu rele, iar felul în care Demon supraviețuiește în lumea aia e foarte duios- găsește totuși constant oameni care să-l iubească și să aibă grijă de el. Mi se pare că tot romanul tratează o grămadă de subiecte grele într-un fel în care nu lasă greutatea pe tine când citești, puține cărți parcă reușesc să facă asta.
📚Comfort me with apples, Ruth Reichl
Am mai citit și cartea asta de la dragostea mea Ruth Reichl, e tot parte din autobiografia ei legată de mâncare. Cartea începe unde se termină volumul prin care m-am îndrăgostit eu de ea, “Tender at the bone”, adică în anii 70, după ce devine critic culinar. Povestește așa frumos despre pe unde călătorește, ce mănâncă și cum arătau Asia și America pe-atunci, povestește mult despre relația cu soțul ei, cum se îndepărtează și cum cunoaște pe altcineva, dar și despre experiența dureroasă cu adopția unui copil - totul cu umorul și drăgălășenia ei caracteristică și presărat cu muuuulte rețete care-i plac. Eu am tot gătit rețete de la ea și mereu m-a hrănit bine💛
📚Povestea unei familii perfecte, Rosa Ventrella
Titlul e ironic, că doar n-ar citi nimeni despre familiile perfecte, pe astea doar le urmărim pe internet wink-wink-wink. Și-n cartea asta e vorba despre copilăria și adolescența unui personaj, de data asta o copilă care crește în Italia anilor 80. E fata unui pescar violent, care crește într-un mediu sărac, dar își găsește locul cu școala și cu prietenia frumoasă cu un băiat de vecini.
📚Pardon, scuzați, bonsoir, Andrei Pleșu
Pe asta am ascultat-o ca audiobook, în timp ce mă plimbam cu Arturelul. Sunt diverse opinii și întâmplări de-ale lui musui Pleșu, diverse reflecții despre viață, practic texte de-ale lui pe care le-ai citi în Dilema, dar citite de el.
📚Viața ca un râu, Shelley Read
Îți mai zic și de asta, care-i o carte ușurică, dar frumoasă tare. Nu i-am dat mult timp atenție pentru că și titlul, și coperta prevesteau o carte slăbuță, dar mi-a plăcut și povestea, și cum e scrisă. E povestea la persoana I a unei femei care se ocupă de livada de piersici a familiei undeva prin Colorado, dar care la un moment dat fuge de familie și-și începe viața în altă parte. E foarte centrată pe natură toată cartea.
📚Motherhood, Sheila Heti
E un roman în care personajul principal e o scriitoare de 30 și ceva de ani care încearcă să-și dea seama dacă vrea să facă copii. E scris cam ca un eseu-mărturisire, la persoana I, eu mult timp am crezut că nu e deloc ficțiune (e și mult inspirat de frământările madamei Heti, probabil de acolo senzația). Are niște inserții ciudățelo-artistice cu vizite la mediumuri și întrebări existențiale la care răspunde dând cu banul, dar overall mi s-a părut o carte valoroasă. Se pune foarte mult sub lupă, și pe ea și dorința de a nu face copil, apoi și dorința de a face copil, încearcă să-și dea seama cât vine de la societate, cât vinde de la biologie, cât vine de la mama ei care i-a transmis asta sau asta. Foarte interesantă.
📚Doamna cu cățelul, Cehov
Aici sunt mai multe povestiri de la Cehov, printre care și Doamna cu cățelul, care dă numele volumului, însă nu-mi dau seama dacă-s aceleași povestiri în orice ediție a cărții. Mie mi-a plăcut mult povestea cu Salonul nr. 6 (asta e prima în varianta audiobook, dar pe la final în varianta fizică a cărții). Nu citesc des de la musiu Cehov, că mi se pare că trebuie să fiu mereu atentă și că, dacă sunt cumva cu gândul în altă parte vreo secundă, pierd o porțiune de dialog sau din poveste care mă face să pierd tot firul narativ. Dar în perioada asta încerc să-mi antrenez un pic mai bine atenția prăjită de telefon și de mintea mea care ar hălădui non-stop cu daydreaming-ul și Cehov e foarte bun la țintuit în prezent :)) e și un pic plictisitor, așa că face exercițiul și mai eficient. Povestea de care ziceam că mi-a plăcut, cea cu salonul, e despre un spital de nebuni din provincie în care pe parcurs nu mai știi cine e nebunul și cine-i cel sănătos la cap.
📚Surorile Boleyn, Philippa Gregory
Am mai ascultat și cartea asta luna trecută. E una dintre primele cărți pe care le-am citit de la feblețea mea, Philippa Gregory, care scrie ficțiune istorică, așa că am ascultat-o și în căști de cum am văzut că a apărut ca audiobook. În carte e descrisă povestea reală a surorilor Mary si Anne Boleyn si relația lor cu regele Henric al VIII-lea (nebunul cu 7 neveste). Povestea e reală, dar dialogul și detaliile sunt înflorite -practic spațiile goale lăsate de istorie sunt completate de madame Gregory, care e istoric la bază (de-aici descrierea de ficțiune istorică pentru ce face ea și Irving Stone).
📚Recipes for love and murder, Sally Andrew
Și-ți mai povestesc și de cartea asta pe care mi-a făcut-o cadou Andreea- mi-a zis că e cu mâncare și cu o crimă à la Agatha Christie, bineînțeles că m-a nimerit :)) Personajul principal e o tanti care scrie despre mâncare la un ziar local dintr-un oraș mic. Cumva ajunge să aibă acces la o informație despre o posibilă crimă și, împreună cu colegele ei de la ziar, încep să o investigheze, în timp ce hrănește pe toată lumea din jurul ei cu mâncărică bună. P.S. Cartea are incluse și rețete, eu am pus pe listă una de la tortul ei cu ciocolată.
📚De Happier hour de la Cassie Holmes ți-am povestit săptămâna trecută, nu-ți mai zic iar- dar cred că o să intre în favoritele anului, încă o citesc și la fiecare pagină găsesc ceva de subliniat.
P.S. Majoritatea cărților le-am citit/ascultat pe Everand & Voxa, de la care ți-am mai lăsat coduri pe-aici. Dacă ai deja cont sau gratuitate la ele, caută-le mai întâi acolo.
📺 La filme și seriale avem așa:
Doamna și Vagabondul (1955)
L-am prins la cinema Eforie vara asta și atââââât de mult ne-a plăcut. Abia aștept să-l văd iar de Crăciun, e filmul perfect de văzut lângă brăduț cu o creaturică blănoasă lângă.
Wise Guy: David Chase and the Sopranos (2024)
Tare mult mi-a plăcut și documentarul despre creatorul serialului The Sopranos, mi se par foarte valoroase mai ales pasajele despre felul în care căuta ideile și cum pregătea scenariul. Spune la un moment dat că primele 5 idei pe care le avea împreună cu echipa nu le folosea niciodată, că primele 5 idei sunt mereu clișee. Mai menționează și de o replică din serial care mi-a plăcut mult încă de când am auzit-o în episod, rostită de Tony: "Remember-when is the lowest form of conversation."
The Bear
Abia vara asta am văzut The Bear și ne-a plăcut suuuper mult. L-am tot văzut lăudat, dar aveam impresia că e foarte intens și greoi, că te lasă cu câte-o stare neplăcută, dar nu mi se pare cazul, pentru că tratează cu umor și cu duioșie subiectele emoționale mai greoaie. Am și păstrat o sintagmă de-acolo, pe care am pus-o în pdf ca s-o printez și să o înrămez lângă masa de dining din viitoare casă, ți-o las și ție aici (eu o s-o imprim la 10x15, dar poate fi imprimată și ca A4; în Canva am făcut-o). Replica completă e: “How are you related to them again?” Neil asks. “Through friendship.”
M-am uitat și la Emily in Paris, am devorat în 2 zile prima jumătate de sezon cu o pungă de pufuleți; e easy peasy și fix ce am avut nevoie în zilele de leneveală. Ne-am uitat în continuare și la Frasier, încă nu l-am terminat, e serialul perfect de tricotat, adică cozy, dar smart, dar easy peasy. Și am început și Only murders in the building, care iar îmi place că e ușurel și cozy și perfect de adormit pe el dacă e cazul.
🔊 La podcasturi îți las așa:
las din nou podcastul de care ziceam săptămâna trecută cu fericirea, că e în topul descoperirilor de vara asta, la fel cum e cartea;
discuția asta simpatică dintre Miriam Margolyes care-i foarte haioasă și Adam Buxton - de el n-am mai auzit, dar o să-l mai ascult inclusiv ca să văd ce mai face câinele lui leneș.
🎶 Melodii descoperite vara asta avem așa:
Și am făcut și playlistul ăsta de băut prosecco și făcut lipii rapide, cu melodii în spaniolă și italiană. Scuzați că vi-l dau când e prea frig de băut prosecco, dar cred că merge și pentru ginul cu rubarbă din vacanța de Crăciun.
Prăjitura de la cafea
Nimic nu e mai toamnă ca tortul ăsta de mere cu 5 spice. Eu nu sunt fan tort de mere, dar tortul ăsta nu e tort de mere, e tort de bucurie. Îmi place cu o lingură de iaurt grecesc lângă, dar Mihai nu vrea să fie asociat în niciun fel cu această recomandare care îi strică bunătatea de tort :))
Ce mai am pe listă (în bucătarie)
Am găsit rețeta asta de pui cu gochujang și noodles în noua carte a lui Jamie Oliver și arată foarte bine. Am găsit și varianta asta de tartă cu mere și puține migdale, numai bună să te încălzească pe vremea asta. Încă o rețetă de cobbler, cu prune și mere de data asta, nu strică la casa omului.
2 luni de citit gratuit pe Scribd/Everand cu înscriere aici
2 luni de citit/ascultat pe Voxa cu 10 lei pe lună cu înscriere aici
Buna! Va urmaresc cu tare drag si mare interes de ceva timp si v am urmarit si aventura cu mutarea si renovarea. Spuneati in articol ca la sfarsit veti scrie despre proces, oamenii cu care ati lucrat... poate mi a scapat mie... nu regaesc info .... dar mi ar fi util ceva concluzii, recomandari din procesul mutarii / renovarii, daca aveti ceva deja scris. Va multumesc pt tot ce faceti si felicitari !