Scrisoarea #152
Astăzi povestim puțin despre cum (sper că*) am găsit apartamentul în care să ne mutăm în acest an, ce resurse am folosit și ce aș fi vrut sa știm înainte să ne apucăm să căutăm apartament.
Cu siguranță nici una dintre informațiile pe care ți le las nu e unică sau exclusivă, dar m-am gândit că ar fi util să povestesc cum am abordat noi problema și ce soluții am găsit, în speranța că te vor ajuta și pe tine dacă/când vei dori să faci acest pas. De menționat însă că noi am stat doar în chirie până acum și e prima dată când cumpărăm o locuință, poate unele informații tu le știi deja.
P.S. Cred că o parte dintre informații, mai ales resursele folosite, sunt valabile și pentru închiriere.
P.P.S. O să revenim și cu informații despre procesul de achiziție și renovare, pași și costuri - momentan suntem în stadiul de plănuit, adunat informații și făcut exceluri cu linii de calcul pe care probabil o să le depășim 😅
*am zis că sper, pentru că momentan n-am semnat actele; nu e final până e final, după cum am învățat :))
resursele folosite
Am folosit site-urile de mai jos la căutări. Pe unele le-am trecut în paranteză pentru că par a fi subsidiare a site-urilor principale – sunt cam aceleași anunțuri pe ele, dar, câteodată, există anunțuri exclusiv publicate numai pe unul dintre site-uri, cel puțin până sunt multiplicate și pe site-ul partener:
www.imobiliare.ro (www.imoradar24.ro)
www.lajumate.ro (www.homezz.ro)
www.publi24.ro (www.romimo.ro)
Ca experiență, toate au cele mai importante filtre pe care le poți folosi- singura observație ar fi la www.publi24.ro (www.romimo.ro) și www.anuntul.ro, care au un sistem de filtrare în care trebuie să alegi categoria de apartament pe care o dorești (să spunem, apartament de 4 camere) și abia apoi te lasă să rafinezi rezultatele folosind alți indicatori. De asemenea, www.anunturiparticulari.ro și www.anuntul.ro nu au filtru variabil pentru anul de construcție și suprafața apartamentului, trebuie să alegi între „pană în 80 mp”, „între 80 și 100 mp” și așa mai departe.
Referitor la acuratețea anunțurilor, am făcut 3-4 reclamații pe 3 dintre site-urile de mai sus cu privire la unele anunțuri care aveau informații neadevărate și numai la www.storia.ro au fost receptivi și au eliminat anunțurile respective.
ce am învățat
anunțurile
🏠 La început am încercat să ne definim cât mai bine prioritățile și caracteristicile pe care am vrut să le aibă viitorul apartament: ce suprafață să aibă (pe noi ne-a ajutat să luam ca referință suprafața apartamentului în care stăm acum), care sunt încăperile pe care le folosim cel mai mult în apartament și cum dorim să le organizăm, zona/zonele în care vrem să stăm și anul de construcție al blocului. Pe măsură ce am căutat apartamente, am mai ajustat unele caracteristici ca să ne încadrăm în oferta de pe piață.
🏠 În strânsă legătură cu punctul de mai sus, am încercat să ne definim cât mai bine bugetul – noi am pornit cu un buget, apoi ne-am dat seama că o să vrem neapărat o anume podea în bucătărie, că o să vrem neapărat uscător de rufe etc. și astfel a trebuit să ajustăm puțin bugetul calculat inițial. În funcție de buget, am făcut niște ajustări la criteriile pe care le-am stabilit mai sus- noi am mai tăiat din pretențiile privind zona și din suprafața apartamentului.
🏠 Am căutat zona în care vrem să stăm, să vedem exact care ar fi oferta posibilă de apartamente de acolo. Spre exemplu, să zicem că vrei un apartament în zona parcului Ioanid, într-un bloc construit după 1977. Vei vedea că numărul de blocuri care respectă criteriile astea este extrem de mic (că majoritatea s-au construit în altă perioadă). Pentru că sunt mai puține opțiuni, cele care sunt au preț mai mare (facem abstracție că, în exemplul pe care l-am dat, am pus zonă centrală, unde e oricum mai scump).
Anyhow, după ce am stabilit criteriile după care căutam apartament (la noi a fost: suprafață minimă, an de construcție minim și preț maxim), a durat cam o lună să ne punem la curent cu ce era pe piață la acel moment, în criteriile noastre. Nu ne-am folosit de filtrul de zonă, pentru că apartamentele nu sunt puse deseori cu locația exactă și puteam scăpa unele anunțuri. Oricum, după câteva săptămâni de urmărit toate site-urile de mai sus cu anunțurile ordonate după noutate, ne-am făcut o imagine de ansamblu cu privire la preț și ofertă. Astfel, după perioada de acomodare, am putut verifica site-urile de 2 ori pe zi și eram la curent cu toate apartamentele care au apărut în ziua respectivă (oricum, multe sunt repostări ale unor anunțuri publicate la o dată anterioară). Mie mi-a fost mai ușor să las toate site-urile deschise într-o fereastră dedicată.
P.S. Din păcate, numai două site-uri oferă un istoric al anunțurilor și, cel mai important, al prețului unui apartament: www.imoradar24.ro (numai pentru o parte din anunțuri) și www.anunturiparticulari.ro – așa am văzut, de exemplu, apartamente scoase la vânzare acum cu 150.000 de euro, care fuseseră puse la vânzare cu o lună sau două mai devreme cu 130.000 de euro.
🏠 Schița apartamentului este foarte importantă - dacă nu am găsit-o deja publicată în anunț, am solicitat-o proprietarului sau agentului la telefon. Cu ajutorul ei am văzut exact care sunt suprafețele fiecărei încăperi din apartament, am putut să mă orientez mai bine cu ajutorul pozelor publicate în anunț și, cel mai important, am observat dacă au fost făcute modificări în apartament. 8 din 10 apartamente pe care le-am vizionat au avut modificări față de schița trimisă. Dacă schița apartamentului nu bate cu pozele, de obicei înseamnă că au fost făcute modificări (neautorizate, de cele mai multe ori). Pentru siguranță, la apartamentele finaliste, noi am apelat la un arhitect pentru a ne asigura că modificările făcute sunt doar de compartimentare și nu structurale. Dar aici revenim cu detalii într-o scrisoare viitoare.
buget/costuri
🏠 Am încercat să calculăm cât mai bine bugetul disponibil - după cum ziceam mai sus, sunt două aspecte de care am ținut cont aici: costul apartamentului (+ taxele aferente cu notarul și creditul imobiliar) și renovările pe care am vrut sau a trebuit să le facem. Ca să stabilim bugetul maxim, care să includă și achiziția apartamentului și renovările/finisajele pe care vrem să le facem, am început puțin de la coadă la cap: cum am găsit un apartament care ne-a plăcut, am căutat/am cerut ofertă pentru renovarea integrală a unui apartament cu specificațiile celui pe care-l aveam în vederă. Asta înainte să facem o ofertă pentru apartamentul respectiv.
În ofertă am cerut costul pentru o renovare integrală, în ideea de a afla care sunt cele mai mari costuri posibile. Am încercat să aflăm un cost aproximativ pentru refacerea instalației electrice, îndreptat/zugrăvit pereți, evacuare deșeuri, înlocuirea geamurilor, cost parchet/gresie/faianță + instalare, uși interior + instalare, renovare baie, mobilă/electrocasnice/finisaje. Evident că nu am aflat atunci costul tuturor finisajelor/lucrurilor, dar ne-a ajutat foarte mult să ne dăm seama de ce buget vom avea nevoie și să ne facem o imagine mai clară cu privire la bugetul total de achiziție.
După cum ziceam, am făcut aceste calcule în momentul în care eram în discuție incipientă pentru achiziția unui apartament și așa ne-am dat seama că, dacă mergeam înainte cu achiziția respectivă, nu mai aveam bani pentru renovare- urmând, fie să amânăm renovarea, și, implicit, mutarea, fie să renunțăm la mare parte din modificări și finisaje, urmând să le facem mai târziu când deja locuiam acolo. În final am renunțat la apartament.
(din pozele strânse de Miruna pe Pinterest, cu spații mai mari decât o să avem noi :))
agenții imobiliari
🏠 Numai o parte dintre anunțurile de pe site-urile de imobiliare sunt publicate de proprietari (și ulterior copiate, cu sau fără acordul proprietarilor, de către agenți imobiliari). www.anunturiparticulari.ro centralizează anunțurile publicate de proprietari pe site-urile de imobiliare și le poți accesa plătind un abonament. Site-ul e folositor pentru că, dacă găsești anunțuri publicate direct de proprietari, nu mai trebuie să plătești comisionul agentului de 2-3% din prețul de vânzare. Din păcate, nu e întotdeauna suficient acest site ca să-ți găsești apartamentul dorit (explic mai jos de ce).
Legat de punctul anterior, există anunțuri care sunt publicate exclusiv de agenți (la mai bine de jumătate dintre apartamentele la care am fost la vizionare am ajuns prin intermediul unui agent pentru că numai el postase respectivele anunțuri). Aici există două variante: comision 0% pentru cumpărător (aici comisionul este plătit de vânzător iar agentul, cel mai probabil, nu-ți va solicita să semnezi un contract de vizionare) și comision 2-3% (comisionul este plătit de cumpărător, iar agentul îți va solicita să semnezi un contract de vizionare).
Acest contract de vizionare este solicitat de toți agenții care preiau anunțurile publicate de proprietari pentru că ei doresc ca tu să vezi apartamentul prin intermediul lor, iar contractul stipulează că, și dacă alegi să cumperi apartamentul fără ajutorul lor (să spunem că proprietarul îți dă numărul lui de telefon sau găsești ulterior anunțul original), tot va trebui să achiți comisionul stabilit de comun acord. Din această cauză, noi am semnat acest tip de acord numai in cazul apartamentelor pe care nu le-am găsit altundeva decât în oferta respectivului agent imobiliar.
Poți merge și pe varianta în care lucrezi împreună cu un agent imobiliar și atunci, teoretic, agentul îți va comunica ofertele care se încadrează în condițiile tale.
alte costuri
ține cont și de costurile cu notarul și cu dosarul pentru credit imobiliar pentru că, cumulat cu comisionul pentru agent poți ajunge la o sumă destul de mare.
în ceea ce privește comisionul agentului, noi mai mic de 1.5% nu am văzut, dar pe cel de 3% l-am negociat întotdeauna la 2%. Trebuie să întrebi dacă se adaugă TVA sau nu, ca să ai o imagine finală asupra costului.
vecinii
Un alt pas important în procesul de căutare a fost pentru noi vorbitul cu vecinii și cu administratorul blocului. Am făcut asta la fiecare apartament finalist pe care l-am avut pe listă (au fost vreo 5). Am cerut de fiecare dată numărul de telefon al administratorului și l-am întrebat de starea blocului, de vecini, de gălăgie (dacă sunt vecini un etaj mai jos sau mai sus care pun muzică tare, care fac scandal etc.) De asemenea, am bătut la ușa vecinilor de deasupra/de sub și la cei de pe același palier ca să-i întrebăm cum e blocul, cum sunt oamenii și ca să-i vedem și pe ei cum sunt. A fost mereu foarte util, la unul dintre blocuri doar așa am aflat de niște probleme pe care le avea proprietarul apartamentului pe care vrem să-l cumpărăm.
credit & bancă
Abia am început procesul de luat credit, încă n-avem nimic util de zis, dar revenim într-o scrisoare viitoare (dacă o s-avem ceva folositor de adăugat pe lângă informația deja disponibilă pe site-urile băncilor).
în loc de concluzie
🏠 în linii mari, noi am împărțit apartamentele pe care le-am văzut în două mari categorii: proprietari care vor să vândă (care pun un preț realist și/sau care sunt dispuși la negociere rezonabilă) și proprietari care vor să vândă la prețul dorit de ei (care pun un preț mai mare și care nu sunt dispuși să negocieze). Mai este și categoria de proprietari care vor un preț nejustificat de mare și cei care au apartamente de vânzare de mai bine de 1 an fără nicio modificare la preț. Pe cei din urmă, după ce te familiarizezi cu anunțurile existente, îi vei descoperi cu ușurință.
🏠 există multe apartamente în București, dar foarte multe stau nelocuite – toate apartamentele pe care le-am văzut aveau cel puțin un apartament vecin de pe palier sau cu un etaj mai sus sau mai jos care era gol (nu era nici închiriat, nici scos la vânzare).
🏠 apartamentele de la ultimul etaj și de la parter sunt mai ieftine decât alte apartamente din aceeași zonă/bloc– am văzut la un moment dat un apartament de la ultimul etaj cu 15% mai ieftin decât unul cu un etaj mai jos, situat într-un bloc vecin. De asemenea, apartamentele în blocuri fără lift (de 3-4 etaje) sunt mai ieftine decât cele din blocurile care au lift.
🏠 referitor la negociat, marja pe care am discutat-o de cele mai multe ori a fost de maximum 10% din prețul cu care apartamentul a fost scos la vânzare.
Cărți, filme, muzică
📚 Am citit 2 cărți ușurele, de vacanță, săptămâna trecută.
“Apartamentul din Paris”, de la Lucy Foley, e despre o englezoaică care vine la Paris la fratele ei, dar descoperă că el a dispărut și că dispariția are sigur legătură cu vecinii lui din clădire (ia uite cum am legat și cartea recomandată de subiectul newsletterului :)) E genul de carte cu puțin suspans, care curge repede, dar nici nu te prinzi care-i soluția până la final. Drăguțică.
A doua carte e una pe care Agatha Christie a scris-o sub pseudonimul Mary Westmacott, “Povara” (nu știu care e titlul original în engleză). Madam Agatha are câteva romane diferite ca stil și subiect, pe care le-a publicat sub alt nume, dar nici unul dintre ele nu m-a prea dat pe spate. Cel pe care l-am citit săptămâna trecută spune povestea a 2 surori și felul diferit în care iubesc și în care abordează în general dragostea. E nițel mai profund decât romanele ei și îmi dau seama ce a încercat ea să transmită cu el, dar mi s-a părut cumva fușerit; cred că, dacă îl lucra mai mult, ajungea cu el la destinație. Dar scriitura e bună, se citește la fel de ușor ca toate romanele ei, chiar dacă stilul diferă.
🔊 Am ascultat câteva episoade din podcastul ăsta al lui Obama cu Bruce Springsteen. Mi-a plăcut cel despre relația lor cu tații lor și cel despre cum au perceput ei identitatea de tată. Zice Obama la un moment dat că, la 10-15 ani de când părinții lui s-au despărțit, tatăl lui a vrut să se împace cu mama lui și că motivul era că “He comes to my mom, who still sees him at that age where everything is a possibility”. Tare frumoasă ultima parte, descrie așa de bine vârsta de 20 de ani. Nu înțelegeam de unde-mi vine câteodată nostalgia pentru perioada aia, că simt că mi-e mai bine la 30 decât la 20, dar cred că fix aia e explicația, e that age where everything is a possibility.
▶️ Mi-a plăcut mult filmul All of us strangers, e discuția imaginară a unui scriitor de 30și ceva de ani din Londra cu părinții lui care au murit când el avea 12 ani. Practic îi întreabă la vârsta de acum de ce au procedat cum au procedat, iar părinții îl întreabă și ei ce a simțit în anumite momente- e tare drăgălaș, că n-are o notă critică. E ca și cum intri în mintea unui om care merge la terapie.
Prăjitura de la cafea
Între cozonaci și doboș, mama lui Mihai a făcut săptămâna trecută și tortul cu ciocolată și cafea, și tare bine a mers la cafecita.
Ce mai am pe listă (în bucătarie)
Am găsit rețeta asta interesantă cu carne tocată, ouă, roșii și multe condimente. Mai am în plan și tortul acesta cu marțipan, fructe confiate și făină de migdale care se potrivește acum, înainte să vină toată căldura peste noi. Și mai vreau să testez și rețeta asta de supă cu spanac și coriandru.