10 prânzuri de 10 lei, gata în cam 2 ore🍛
Rezolvăm prânzurile și stăm liniștiți toată săptămână 😊
Scrisoarea #150
În acest meniu de meal prep debutează o rețetă pe care am testat-o acum puțin timp pentru prima dată. Sper să se descurce bine și să mai participe la acest meniu și pe viitor 😅.
Avem în total două rețete care se pot pregăti în paralel, pe plită și în cuptor, și pentru care ar trebui să aloci aproximativ 1 oră și jumătate din timpul tău.
P.S. Ambele preparate se păstrează bine la frigider și costă aproximativ 10 lei/porție.
Concurs
[P] Dacă-ți gătești niște pește pentru prânzuri (sau pentru cină), să știi că poți să câștigi o cină de 300 de euro cu rețeta ta. Cina pe care o câștigi poate fi la un restaurant cu specific pescăresc ales de tine (din orice țară UE) 🐟. Pe lângă cină, poți să câștigi și produse din pește și fructe de mare în valoare de 200 de euro. Ce trebuie să faci: să postezi rețeta ta preferată de pește până pe 29 aprilie și să folosești hashtag-ul #TasteTheOceanContest și să tăguiești @ourocean_eu (concursul e organizat de Comisia Europeană). Materialul trebuie să fie postat în feed & shareuit în Story, dacă postezi pe Instagram, sau doar în feed dacă postezi pe Facebook. Și, neapărat, să folosești pește local – poate să fie păstrav, crap, șprot, midii de Marea Neagră etc. Găsești rețeta pe care am făcut-o eu și mai multe detalii aici.
P.S. Ai șanse foarte mari să câștigi, pentru că nu î sunt foarte multe înscrieri la nivelul Uniunii Europene 😁 Dacă ai o rețetă care-ți place, go for it.
Ce mâncăm
Cele 2 rețete de azi sunt: (peanut) butter chicken și orzo cu sparanghel și praz. Cu ele facem prânzuri pentru 5 zile, pentru 2 persoane, așa că ies 10 porții. Iar meniul arată așa:
LUNI - (peanut) butter chicken + orez /cam 720 kcal porția, cu tot cu orez)
MARȚI - orzo cu sparanghel și praz (cam 450 kcal porția)
MIERCURI - (peanut) butter chicken + orez (cam 720 kcal porția, cu tot cu orez)
JOI - orzo cu sparanghel și praz (cam 450 kcal porția)
VINERI - (peanut) butter chicken + orez (cam 720 kcal porția, cu tot cu orez
Lista de cumpărături
Pentru cele 2 rețete ai nevoie de:
🥦legume/fructe:
1 ceapă mare (200-250 g)
4 căței de usturoi
2 ardei iuți
5 cm ghimbir
2 praji
1 legătură de sparanghel (450 g)
1 lămâie
100 g rucola sau spanac baby
🥩carne/ouă/lapte:
900-950 g pulpe de pui dezosate
🧂 condimente:
5 lingurițe de garam masala
🥄altele:
3 linguri ulei de măsline/floarea soarelui/cocos
1 cub de supă
300 g orzo
40 g alune de pădure/migdale
100 g unt de arahide
1 conservă de lapte de cocos (400 ml)
700 g roșii pasate
300 g orez basmati/jasmine/brun
+ sare și piper
Cum le pregătim
🕒12.00 - Prima dată pregătește mâncarea cu pui - taie pulpele de pui în bucăți de 1.5-2 cm, sărează-le și lasă-le deoparte. Încinge o tigaie sau un vas de 26-28 cm diametru cu 1 lingură de ulei și rumenește în 2 sau 3 ture pulpele de pui. Până se rumenește puiul, pregătește legumele: mărunțește ceapa și ardeiul iute, dă pe răzătoare ghimbirul și usturoiul. Pregătește și legumele pentru cealaltă rețetă: taie sparanghelul și prazul și amestecă-le cu coaja de lămâie, 1 lingură de ulei, sare și piper și lasă totul deoparte.
🕒12.30 - Rumenește ceapa 5 minute în ultima lingură de ulei, apoi adaugă usturoiul, ardeiul iute și ghimbirul. Adaugă garam masala, amestecă și toarnă deasupra conserva de lapte de cocos, untul de arahide și roșiile pasate. Adaugă puiul rumenit și lasă să fiarbă la foc mic 30 de minute.
🕒12.50 - Încinge cuptorul la 180 de grade și pune pe foc o cratiță (pe care o poți băga și la cuptor) și adaugă 750 ml apă fierbine, cubul de supă și orzoul. Când începe să fiarbă, așază deasupra amestecul de sparanghel și praz și alunele de pădure. Mută cratița în cuptorul încins pentru 20 minute.
🕒13.10 - Spală și taie rucola sau spanacul. Fierbe orezul cât timp scrie pe ambalaj.
🕒13.30 - Oprește focul la pui și lasă totul deoparte. Scoate cratița din cuptor, adaugă rucola și amestecă bine. Strecoară orezul și lasă-l deoparte să se răcorească. Împarte totul în caserole, împreună cu orezul, și ai terminat.
Poftă bună și săptămână ușoară!
De lipit pe frigider
Poți descărca meniul, lista de cumpărături și indicațiile pentru pregătire și în format pdf.
Rețetele video
trucuri de organizare de la voi
P.S. În newsletterul despre organizare îți spuneam că la acte și la cabluri suntem încă învinși de haos și te rugam să ne scrii, dacă ai ceva trucuri pe care le putem folosi și noi. Am uitat să dăm mai departe sfaturile utile pe care le-am primit, dar le las acum mai jos.
Cătălina ne-a zis așa:
Legat de cabluri: eu am o cutie mare, in care sunt toate cablurile de care nu avem nevoie zilnic (si deci nu sunt in prizele aferente) stranse cu elastic simplu, si etichetate cu banda adeziva de hartie+marker.
Legat de acte: noi avem 1 dosar al fiecaruia (cu diplome, contracte, etc), 1 al casei (l-am inaugurat cand am devenit proprietari, din pacate si din fericire:)) ) si 1 mapa de urgenta care contine: certificate de nastere, buletine, pasapoarte, carduri de sanatate, etc si o suma oarecare de cash. Asa stim ca acolo gasim rapid ce chestiile musai si avem si cash la indemana (ca nu avem niciodata :)) )
P.S. Cătălina are un newsletter lunar foarte mișto, ți-am mai povestit noi de el.
Paul ne-a zis așa:
Pentru cabluri, recomand multe multe zip ties. Se gasesc foarte ieftin si le poti folosi si sa aduni cablurile intre ele, dar și să "lipești" cablurile de alte colturi pentru a le mai ascunde (de suportul monitoarelor, de picioare de masa etc). Mai recomand si cutii in care sa puneti cablurile (tot legate) si apoi sa puneti o eticheta cu "lista" continutului. Eu o pastrez si digital, sa nu cumpar cabluri in plus cand mai iau una alta pentru PC/casa.
Tot pentru organizare voi recomanda Notion. E o aplicatie care se gaseste cam peste tot si poate fi simpla spre super complexa si plina de baze de date in functie de ce aveti nevoie. Mai functioneaza si cu templates, adica puteti folosi chestii mai complicate facute de altii, no strings attached. E absolut free si eu o folosesc sa organizez ce citesc/urmaresc/retete si multe alte lucruri.
Mulțumim mult, mult! La cabluri deja vrem să punem în aplicare înțelepciunea.
Cărți, filme, muzică
📚 Nimic de raportat aici, citesc din cărțile începute de care ți-am zis deja, Bird by Bird de la Anne Lamott și din Scrisori către fiul meu de la Liiceanu. Dar cel mai des rup Pinterestul cu pereți de microciment pentru baie (tot n-am găsit apartament, but a girl can dream că va veni o vreme în care n-o să mai curețe rosturi de faianță niciodatăăă).
📝Jung’s Five Pillars of a Good Life, The Atlantic
“Do not fall prey to seeking pure happiness. Instead, seek lifelong progress toward happierness.
If you’re earning enough to take care of your principal needs, remember that happiness at work comes not from chasing higher income but from pursuing a sense of accomplishment and service to others.
Cultivate deep relationships through marriage, family, and real friendships. Remember that happiness is love.
Spend time in nature, surround yourself with beauty that uplifts you, and consume the art and music that nourish your spirit.”
🎶 O fată drăguță de-aici din comunitate mi-a trimis melodia asta și-am ținut-o pe repeat toată duminica, cât am făcut quiche-ulețul cu sparanghel.
🎭 Am fost la Disco Regret, la Teatru Metropolis. Tare simpatic spectacolul, ne-a plăcut mult la amândoi. E povestea lui Toni, un regizor de 30 de ani care se întoarce în casa părintească după ce divorțează. Acolo decide să facă un film despre părinții lui, despre cum s-au cunoscut și despre toată căsnicia lor. E și cu nostalgie, e și haios- mi s-a părut foarte bună și scenografia, mi-a plăcut și muzica. Și sala în care se joacă e foarte frumoasă, mi se pare că vezi bine de oriunde stai.
Prăjitura de la cafea
Și-a amintit Mihai de rulourile de frișcă pe care le mânca în copilărie, așa c-a făcut teste până am pus 2 kile a ieșit minunăția superbă de mai sus. Merge foarte bine la cafecita- și varianta cu frișcă, și cea cu vanilie (dar mie-mi place mai mult cea cu vanilie). Aici găsești rețeta. P.S. Săptămâna asta plecăm la Petroșani, mi-e frică de câte deserturi o să vadă ochii mei și feed-ul tău când Mihai și mama lui o să înceapă să gătească împreună de Paște :))
Ce mai am pe listă (în bucătarie)
Pe lista mea și-a făcut loc rețeta asta de covrig turcesc - simit. Imediat vine sezonul de broccolini și am găsit la timp rețeta asta de lipie cu ou ochi și brocollini. Mi-am adus aminte de rețeta asta de cookies, puțin diferită de cele clasice.