Scrisoarea #147
Am mai povestit noi despre organizare prin scrisorile de aici, dar cred că am abordat doar ce ține de bucătărie. Așa că acum abordăm tot- îți las mai jos tot ce facem ca să ne organizăm mai ușor și ca să câștigăm mai mult timp, vezi tu ce ți-e de folos 🤗
bucătăria
Prima acțiune de organizare pe care am implementat-o în bucătăria noastră, când ne-am mutat aici acum 8 ani, a fost cu borcănașele de condimente, etichetate și puse la vedere. Nu știu cum de a simțit Mihai că e nevoie de ele, că nu-mi amintesc să fi folosit atât de multe condimente pe atunci (încă nu intrase în mania curry-urilor), dar a fost printre primele lucruri care au ajuns la noi pe raft și au rămas și acum în fix aceeași formulă și în același loc.
După, au urmat recipientele din cămară pentru ingredientele folosite cel mai des – făină, zahăr, pentru diferitele tipuri de orez, pentru mălai, pesmet etc.


Sunt de folos pentru că așa găsește mai ușor ce are nevoie și vede repede ce cantitate mai are din fiecare.
Alte trucuri din cămară și frigider:
În cămară are 3-4 lăzi de lemn, simple, una e pentru ingredientele necesare la deserturi (esență de vanilie, praf de copt etc.), una e pentru chestiuni sărate (aici sunt cuburile bio de supă, sarea Maldon etc.), alta e pentru nucifere (migdale, alune, fistic etc.). Când are nevoie de ceva, merge țintit la lădiță.
Toate conservele/borcanele de același fel sunt așezate în același loc. Cât timp conservele de linte/năut/ton sunt așezate laolaltă, pe același raft, de preferat în șir indian, nu există riscul să rămână unul rătăcit în altă parte și să cumpărăm degeaba crezând că nu mai avem.
2-3 lăzi de depozitare în frigider: noi avem una pentru brânzeturi, una pentru borcane de dulceață, zacuscă etc., alta pentru gustările mele (chefir, iaurt grecesc, porridge-ul la borcan). Dar dacă nu ești sigur(ă) că te-ar ajuta organizatoarele de frigider, poți testa mai întâi cu o cutie simplă de pantofi (scapă de capac și decupează-i partea din față astfel încât să rămână doar o margine mică, cât să nu cadă chestiile din ea când o tragi în față); eu am stat cu cutia în frigider vreun an până m-am convins că sistemul funcționează pentru mine și merită să-l extind și să iau lădițe 😅
O caserolă în congelator, pentru feliile de pâine și de waffles păstrate acolo.
Raft suplimentar pentru dulapurile mari, ca să nu fie nevoie să ridicăm toate farfuriile când luăm de acolo.
Borcănașele, recipientele din cămară și raftul suplimentar le-am luat din Ikea, acolo am găsit și raftul suplimentar de care zic mai sus, iar organizatoarele din frigider le-am luat din Sinsay, dar găsești modele asemănătoare și la Pepco, eMag sau supermarketuri.
Iar aici găsești scrisoarea în care a povestit Mihai pe larg despre toată organizarea din cămară și congelator.
dormitor, sufragerie, birou
Aici am rămas fidelă metodei cutii-in-dulap, de care am mai povestit- si pentru tricouri/bluze/pijamale/orice haine mici, dar și pentru sertarul de lenjerie.


Asta ca fiecare tip de îmbrăcăminte să fie laolaltă, la vedere și așezat astfel încât, atunci când îl iei în dulap, nu cad altele peste el (metoda Marie Konda, dar eu nu le aranjez așa perfect ca ea). Între timp am mutat dresurile în chestia asta cu buzunare.
Am aplicat aceeași organizare-în-cutii și în sertarul în care ținem chestiile de birou, și în cel pentru aranjarea mesei – poți să vezi mai jos. Cât timp sunt în același loc elementele din aceeași categorie și le pot lua ușor, ordinea nu se strică.



În sufragerie am făcut un singur lucru ca să rămână organizată și a fost suficient- ne-am făcut singuri o biblioteca cu rafturi înguste, cât să încapă doar cărțile așezate preponderent vertical + maxim câte o ramă. Așa luăm ușor cărțile și nici nu există spațiu suplimentar care să se umple degeaba de praf. Înainte aveam o etajeră de tipul ăsta de la IKEA care doar îmi dădea de lucru. Cărțile erau pe orizontală, unele peste altele, și exista o grămadă de spațiu liber în față care doar aduna praful.
Dacă vrei să vezi cum am organizat biblioteca să găsesc repede cărțile, găsești la mine în Highlights, la Tur bibliotecă.
baie
La baie zic doar de prosoapele rulate, care, din nou, sunt ușor de luat individual, și de chestia din răchită în care am așezat necesarele tot în cutiuțe. După ce ne mutăm și ne facem baia de la 0, vreau să renunț și la orice înseamnă raft de sticlă (pe care orice picătură de apă se vede urât) și să le înlocuim, dacă e nevoie, cu lemn. O să renunțăm și la orice etajere, să rămână doar dulap cu ușă, tot ca să nu se murdărească doar prin existență.


P.S. Unele poze sunt din 2021, dar la fel păstrez totul și acum. Asta-i cea mai bună parte la organizare, că nu trebuie să o organizezi de mai multe ori 🙈
telefon
Ce am mai făcut acum 1 an și mi-a eliberat destul de mult mintea e să organizez și aplicațiile din telefon pe categorii, ca să am un singur ecran, nu 5 (cât se formau când le lăsam alandala). Pe lângă c-am eliberat dezordinea asta vizuală cu care luam contact de 20 de ori pe zi (dacă nu mai mult), nu mai pierd timpul căutând o aplicație pe care o accesez doar săptămânal (nu Instagram, asta țin minte unde e oriunde aș pune-o, pentru că I’m scrolling like crazy, yes I am).
Le-am lasat pe ecran pe cele la care vreau acces rapid- Calendar, Calculator, Keep, Shazam, Spotify etc., dar pe majoritatea le-am adunat în categorii mai generale. De exemplu, în folderul cu mișcare am pus Uber, Bolt, aplicația STB, dar și aplicația cu care fac sport acasă, și Google Maps; tot ce înseamnă mișcare practic, ca să nu fac prea multe foldere și folderașe. La Books am și aplicațiiile cu care citesc și ascult cărți, dar și aplicația în care salvez articolele pe care vreau să le citesc mai târziu și tot așa.
job
Aici îți las doar 2 trucuri, că majoritatea cred că sunt aplicabile doar în domeniul în care lucrez eu:
Folosesc Dropbox ca să scanez cu telefonul documente/poze și ca să stochez materiale. Aplicația e gratuită dacă stochezi mai puțin de 2 GB de materiale pe ea.
Agenda și planner-ul săptămânal. Până recent foloseam clasicele pe hârtie, dar am primit de ziua mea de la Mihai o tabletă de organizare care imită hârtia (Remarkable), cu care pot să-mi scriu notițele de mână și să le salvez pdf sau să mi le trimit prin mail. Fac tot ce făceam până acum - adică îmi notez la final de zi ce am de făcut în ziua următoare și la începutul săptămânii ce am de făcut, în mare, în fiecare zi din săptămână, ce programări am etc. Ce-mi aduce în plus față de hârtie e că pot s-o instalez și pe mobil și am acces la notițele făcute pe ea și de pe telefon; pot să verific acolo ce am notat că am de făcut/ ce notițe am luat și fără să o car după mine. Și o mai folosesc și la desenat/mâzgălit. Are și funcție de transferat ce scrii de mână în text de word, dar nu recunoaște foarte bine limba română- probabil la engleză transferă mai bine. P.S. La cumpărare am primit și un cod de reducere de 40 de euro- îți las aici link-ul de referral dacă ți-o fi de folos vreodată.
bagaj
Bagajul îmi consuma multă energie și nervi la un moment dat, că îmi lua o eternitate și tot rămâneam cu gândul că am uitat ceva. Am rezolvat asta lista- o listă în aplicația Google Keep în care am notat la un moment tot ce trebuie să pun în bagaj. Pe lângă că m-a ajutat atunci, mi-am dat seama că 80% dintre lucrurile de acolo o să le iau în orice bagaj, oricând (încărcătorul de telefon, crema de față etc.) - așa că, acum, înainte să plec undeva, intru în aceeași listă și rebifez lucrurile pe care trebuie să le pun și aici. Și le bifez înapoi după ce le-am băgat în bagaj.
Altă chestie care mă ajută e să umplu mini-urile cu șampon, creme etc. pe care le iau la mine când mă întorc, nu când plec, practic cum le scot din bagaj. Că atunci și știu exact ce am consumat și nu mai trebuie să verific dacă am de toate când fac iar bagajul, le pun direct.
Am povestit și despre asta în Story la un moment dat- găsești la mine în Highlights, la Bagaj-organizare.
prânzurile
Pe lângă informațiile pe care ți le lasă Mihai în fiecare ultimă joi din lună, cu scrisorile de meal prep, mai adaug 3 chestii care pe noi ne ajută mult la organizarea meselor:
în fiecare weekend eu sau Mihai pregătim 4 porții de pește la grătar/cuptor + orez fiert + legume la aburi pe care le păstrăm în caserole pentru săptămâna care vine. Așa avem câte 2 prânzuri nutritive fiecare, deja asigurate. Dar aș menționa aici că suntem genul de oameni care n-au o problemă să mănânce des același lucru (se fac 2 ani de când facem prânzul ăsta săptămânal). Dacă preferi să variezi mai mult, s-ar putea să nu te ajute ce-ți lăsăm noi aici.
duminica, când Mihai stabilește meniul de cine pentru săptămâna care urmează (P.S. de obicei îl anunță și pe canal), include cel puțin 2 preparate care se pot face în porții duble - așa mai avem asigurate câte 2 prâzuri din ce rămâne de la cină. Cu cele 4 caserole de sus și ce rămâne de la cele 2 cine, 4 din 5 prânzuri ne sunt rezolvate. În 90% dintre cazuri pentru al cincilea avem tot ceva rămas de la cină sau ceva pregătit pentru o filmare de reel. De fiecare dată când filmăm o rețetă, o programăm pentru prânz sau cină- nici nu-mi lasă mai multe de 10 minute de pozat/filmat rezultatul final, ca să nu se răcească mâncarea :)) nimic nu se irosește pe la noi, că totul e muncit.
avem mereu opțiuni de gustări ok la îndemână- eu am mereu chefir, iaurt grecesc și porridge la borcan pregătit în frigider, Mihai are mereu fructe și cel puțin o dată pe săptămână își face un desert. În cămară am mereu conserve de năut și linte, ca să-mi fac cu ele snacky snacks pentru fiecare săptămână (chifteluțele de linte sau năutul cu morcovi la cuptor de care ți-am tot povestit). Dacă nu le am la îndemână, sunt șanse foarte mari să atac ceva cu mai multe calorii (ceea ce nu e o problemă, că mănânc constant deserturi, dar vreau să le mănânc când chiar am poftă de ele, cu bucurie și cu o cafecita lângă- nu de foame). Și, neapărat-neapărat, îmi fac doar gustări care chiar îmi plac. Că degeabă am opțiuni bune la îndemână, dacă nu îmi plac- n-o să mă folosesc de ele.
La acte și la cabluri n-am ajuns la liman până acum – dacă ai urcat tu munții ăștia, dă-ne și nouă trucul tău 🤗 tare greu mi se pare să păstrăm ordinea acolo.
P.S. Îmi dau seama acum că pare că suntem cei mai organizați oameni 😅 Nu suntem, dar locuim de mulți ani împreună (10) și de mult timp în același loc (8) și avem o rutină destul de simplă de zi cu zi, am așezat lucrurile la locul lor pe măsură ce ne-am cunoscut mai bine și pe noi, și locul în care stăm, și ce ne place să facem.
Cărți, filme, muzică
📚 Am început o biografie a madamei Edith Piaf, pe cea scrisă de Jean-Dominique Brierre o citesc (Fără iubire suntem nimic). E drăguță, all-facts, scriitura nu e cine știe ce, dar se citește ușor- aș recomanda-o doar dacă te interesează viața ei sau ești fan.
🎶 Ceva frumușel de primăvară.
▶️ Am început să mă uit iar la Scandal, un serial la care m-am mai uitat acum vreo 8 ani. E slăbuț, dar plăcut - îmi amintesc clar că mă enervam pe mine că mă uit, deși e prostesc*, dar acum nu mai am niciun gram de vinovăție că pierd timpul așa :)) cred că îmi accept mai bine latura superficială (sau m-am dat bătută) 😅
*zic că e prostesc pentru că se zice întruna cât de magnifică e Olivia Pope la meseria ei și ce chestii extraordinare face, dar nu face nimic extraordinar, doar ține discursuri spontane oamenilor, iar ei, ca prin minune, fac ce le zice- nu e nicio strategie acolo, arghhhh - bine cred că încă mă mai enervează un pic 🙄
🎥 [Mihai] Am inceput sa ne uitam la F Is for Family și ne place. Bine, am văzut doar trei episoade, dar e promițător. Iar personajul lui Bill Burr e perfect pentru el.
Prăjitura de la cafea
Nu pot să-ți las desertul de cafecita de săptămâna asta, că e un test pentru Paște și să nu stric surpriza. Dar mă duce cu gândul la cookies cu unt de arahide, așa că îți las cookies cu unt de arahide. Bun, acum vreau și cookies cu unt de arahide.
Ce mai am pe listă (în bucătarie)
Am găsit rețeta asta interesantă cu carne tocată, ouă, roșii și multe condimente. Mai am în plan și tortul acesta cu marțipan, fructe confiate și făină de migdale care se potrivește acum, înainte să vină toată căldura peste noi. Și mai vreau să testez și rețeta asta de supă cu spanac și coriandru.
Bună dimineața, Miruna și Mihai 🔅
Vă urmăresc de multă vreme, reacționez rar spre deloc, însă azi vă mulțumesc pentru toate scrisorile!
Meal prepurile de la final de lună sunt aur curat și azi m-am bucurat să regăsesc la voi sistemul cu cutiile [până testezi dacă funcționează, dar și după].
Mulțumiri și zile cu soare și sens să aveți 🫶
Oh, vazut organizare si am cascat ochii bine. Foarte utile informatiile, ca de obicei.
Pentru cabluri, recomand multe multe zip ties. Se gasesc foarte ieftin si le poti folosi si sa aduni cablurile intre ele dar si sa "lipseti" cablurile de alte colturi pentru a le mai ascunde (de suportul monitoarelor, de picioare de masa etc). Mai recomand si cutii in care sa puneti cablurile (tot legate) si apoi sa puneti o eticheta cu "lista" continutului. Eu o pastrez si digital sa nu cumpar cabluri in plus cand mai iau una alta pentru PC/casa.
Tot pentru organizare voi recomanda Notion. E o aplicatie care se gaseste cam peste tot si poate fi simpla spre super complexa si plina de baze de date in functie de ce aveti nevoie. Mai functioneaza si cu templates, adica puteti folosi chestii mai complicate facute de altii, no strings attached. E absolut free si eu o folosesc sa organizez ce cites/urmares/retete si multe alte lucruri. Am si un template pentru carti pe care il pot impartasi cu drag daca sunteti interesati.
Inca o data multumiri and keep up the amazing work!