#134
Am văzut recent postarea asta și gândul meu a mers direct la cum aș putea să umplu cu mac bucățile acelea pufoase de aluat. Așa că m-am inspirat dintr-o rețetă de aluat din Baking wisdom scrisă de Anna Olson, la care am adăugat mult mac, ca în rețeta de aici, și o crustă dulce de zahăr. Și a ieșit o nebunie. Am ales aluatul acesta pentru că poate fi pregătit cu o zi înainte și se lucrează foarte ușor cu el (pentru că e rece). Chiar și macul se poate pregăti cu câteva zile mai devreme și păstra la frigider până la momentul oportun (dar trebuie scos cu 1 oră înainte de asamblare, ca să nu fie foarte rece).
Miruna i-a zis crozonac, pentru că are o crustă crocantă și dulce, eu am continuat cu crozomac pentru că are mult mac și cred că așa o să-i rămână numele 😅
Nu am apucat să filmez rețeta pentru Instagram, dar am apucat s-o scriu și s-o testez de două ori, așa că ți-o las cadou de Crăciun 🤗 Mie mi s-a parut foarte bun rezultatul, sper să îți placă și ție.
P.S. Duminică o să avem cina noastră anuală de pre-Crăciun, e al optulea an în care o găzduim 🙈 Te așteptăm și pe tine la masă cu noi, în Story, unde o să documentăm totul, ca de obicei 🎄
Ingrediente și ustensile
Pentru aluat:
280 g făină
3.5 g drojdie uscată
1 lingură de zahăr
1/2 linguriță de sare
60 ml apă
65 ml lapte
1 ou (la temperatura camerei)
60 g unt moale
Pentru mac:
100 g mac
100 ml lapte
65 g zahăr
Pentru asamblare:
100 g zahăr
60 g unt topit
Pentru copt, eu am folosit o tavă de chec de 23 cm x 13 cm (în partea superioară) și 20 cm x 10 cm (la bază). Am mai folosit robotul de bucătărie pentru frământarea aluatului și o râșniță pentru măcinarea macului.
Procesul
Prima dată am pregătit aluatul. Am amestecat făina, drojdia, zahărul și sarea și am adăugat apa și laptele (pe care le-am încălzit puțin în cuptorul cu microunde) + oul. Am pornit robotul la viteza cea mai mică și am amestecat/frământat totul cam 2 minute până ce s-a format aluatul. Cu robotul pornit, am adăugat treptat untul - cam 2 minute durează partea asta - apoi am setat robotul la viteza 2 și am frământat aluatul cam 8-9 minute. Am pus aluatul (rezultatul e un aluat moale, fin, care nu-și ține forma și e foarte puțin lipicios) într-un castron, l-am acoperit cu folie de plastic și l-am pus în frigider până a doua zi.
A doua zi m-am apucat de mac. Am măcinat macul și l-am pus deoparte. Am pus laptele într-o cratiță la fiert și, când acesta a început să fiarbă, am adaugat macul măcinat. Am ținut pe foc mic amestecul cam 7 minute, timp în care am amestecat încontinuu. După ce a trecut timpul, am stins focul și am lăsat cratița deoparte. După 20 de minute, am mutat macul într-un castron, am adăugat zahărul, am amestecat totul și l-am lăsat deoparte.
Înainte să mă apuc de asamblat cozonacul, am uns cu unt tava și am tapetat fundul și două dintre margini cu o fâșie de hârtie de copt. Am pus untul topit într-un bol și zahărul în alt bol.
Am scos aluatul din frigider și l-am răsturnat pe suprafața de lucru pudrată cu foarte puțină făină. Am rulat aluatul într-un cârnat de aproximativ 40 cm lungime. Am tăiat o bucată de aproximativ 2 cm grosime (cam 30-33 g ar trebui să aibă - dacă e cu mai mult de 5 g mai mare, taie o bucată mică din ea. La fel dacă e cu mai mult de 5 g mai mică, adaugă o bucățică de aluat). Formează aluatul într-un disc cu un diametru de aproximativ 7-8 cm și adaugă, cu grijă, o linguriță cu vârf din amestecul cu mac. Formează bila de aluat - împachetează aluatul ca un cannoli unind două dintre marginile opuse, apoi împachetează în interior cele două capete formate și modelează o bilă de aluat. Am pus aici un video scurt, să vezi exact cum. Aluatul se va manevra ușor pentru că e rece.
Trece bila de aluat prin unt topit, apoi prin zahăr și așaz-o cu partea unde ai făcut închiderea în jos în tava pregătită. Eu am așezat 8 bile de aluat în două rânduri de câte 4 bile pe fundul tăvii, apoi restul de bile le-am așezat deasupra în spațiile rămase.
Repetă procesul până termini aluatul. În funcție de cât de exact ai împărțit aluatul, s-ar putea să-ți iese 16 sau 18 bile, dar nu e nicio problemă. La fel, la final s-ar putea să rămâi cu puțin mac. Acoperă tava cu un prosop de bucătărie curat și las-o deoparte 1 oră.
După ce trece timpul, încinge cuptorul la 180 de grade și, când cuptorul e încins, pune tava în cuptor pentru 1 oră - în ultimele 15 minute, pune deasupra tăvii o bucată de folie de aluminiu ca să nu se rumenească prea tare deasupra.
După ce trece timpul, am scos tava și am lăsat-o 10 minute pe un grilaj, apoi am scos cozonacul și l-am lăsat să se răcorească. Poți să-l tai în felii sau, dacă îl servești călduț, poți să rupi bucăți din el - se va desprinde foarte usor și uniform.
Cărți, filme, muzică
📚 Am ascultat Ciuleandra, a lui Liviu Rebreanu (aici romanul audio, aici scris). Am fost fascinată de cartea asta dintotdeauna, dar n-am citit-o niciodată, probabil ca să fiu sigură că păstrez fascinația. Fascinația venea de la ce mi-a povestit mama prin adolescență despre roman - că e construit, ca ritm, după melodia care îi dă numele: începe în forță, apoi continuă încet, apoi iar în forță, apoi acțiunea devine iar molcomă, apoi iar o ia la goană. A fost pe măsura imaginației mele - nu știu dacă neapărat ca ritm, dar e frumos scris și acțiunea te ține lipit de el pâna la final. E scurt, în câteva plimbări cu cățelul l-am terminat.
📝 A deschis Olga subiectul prieteniilor după 30 de ani și-am rămas cu gândul la el. Mi-a plăcut și articolul ăsta, tot pe tema asta. Și ăsta de la Luluts.
“The biggest problem, of course, is work — and not just normal work, but all-consuming work, slippery work, work that becomes the central axis of our lives, either out of necessity or compulsion. But the secondary problem is American individualism, which compels bourgeois Americans to focus what small amount of energy we have either on optimizing ourselves (exercise, skin care, “self-care”) or on our very close familial circle.”
🎶 Primele 2 strofe din melodia asta 💛
Prăjitura de la cafea
Dacă tot avem prăjitură de cafea lăsată de Mihai mai sus, o să las aici o gustare sărată pentru cafecita - tarta asta tatin cu cartofi, care merge perfect (rece) dimineața la cafea. E tare bună și tare frumoasă.
Ce mai am pe listă (în bucătarie)
Pe lângă tarta clasică cu mere pe care o pregătesc în perioada asta, am mai pus pe listă și tarta asta cu mere și marțipan. Și rețeta asta de porchetta se potrivește foarte bine în perioada asta. Iar pentru zilele aglomerate, rețeta asta de „minestrone” pare perfectă.
2 luni de citit și ascultat pe Voxa cu 10 lei/lună, cu înscriere aici
2 luni de citit gratuit pe scribd/everand cu înscriere aici
DRAGHE10 pentru 10% reducere la printurile luț illustration