Rețetele vegane/de post pe care le fac cel mai des 🍛
Preparate la care m-am întors de cel puțin 5 ori.
Scrisoarea #170
Mi se șoptește că azi începe postul și, dacă tot s-a sincronizat cu joia noastră de newsletter, am zis că-i o ocazie bună să-ți amintesc de rețetele pe care le fac cel mai des din categoria vegane/de post 😅. De data asta însă o să-ți las doar rețete pe care le-am făcut foarte des, de minim 5 ori- practic cele mai preferate dintre preferate când vine vorba de cine fără carne, ouă sau lactate.
Cele mai preferate 😋
Mâncarea de legume și curry-ul ușor (varianta fără pui) sunt cele 2 chestii pe care probabil le fac cel mai des la cină (din întreaga categorie de rețete, nu doar când vorbim de rețete vegane sau de post). Se fac repede, au multe legume, ne plac foarte mult și e foarte ușor să le faci în cantitate dublă ca să rămână și pentru prânzuri.
Varianta asta de biryani (adică un orez aromat cu multe legume la cuptor) e una dintre preferatele Mirunei, o gătește și ea des. Doar amesteci condimentele, le pui în tavă cu orezul și cu legumele și trimiți tava în cuptor. Și cu rețeta asta ies porții multe.
Tot din sacul cu preferate scot mancarica de cartofi cu gochujang sau cea clasică. Doar niște pâine bună (sau castraveți murați, dacă ești sălbatic) și ai cine și prânzuri foarte bune.
Conopidă la cuptor picantă se face foarte ușor și este o garnitură foarte bună pentru multe rețete. Tot la acest capitol ar fi și steak-ul de conopidă.
Sparanghel cu avocado și migdale la cuptor e o rețetă care mie îmi place foarte mult și Mirunei nu foarte mult (nu mă așteptam când am făcut-o prima dată la acest rezultat).
Cu ciupercile cu orez salbatic gratinat avem o rețetă foarte gustoasă, dar este puțin mai laborios de pregătit - din această cauză nu o fac așa de des precum aș face-o în mod normal.
Pennele arrabbiata și pastele cu fasole și roșii la cuptor sunt prima alegere când vine vorba de paste vegane sau de post.
Iar rețeta asta de vinete cu orez e tot una care ne place foarte mult și care, la fel ca multe altele menționate mai sus, se poate face în mai multe porții pentru prânzuri sau o cină cu mai mulți invitați.
Hummus 100 e rețeta go-to pentru gustările Mirunei cu puține calorii. Mai poți adăuga, dacă vrei, și niște morcovi sau castraveți tăiați bețioșoare lângă. Sora puțin mai consistentă a ei ar fi rețeta asta de hummus cu unt de arahide.
P.S. Desert
Nu se putea face nicio listă fără desert, așa că îți las aici și câteva din rețetele noastre preferate fără unt, lapte și ouă: tortul cu ciocolată, banana bread de post, alune caramelizate și praline cu ciocolată și vișine.
[P] Până pe 19 noiembrie ai 40% reducere la toată gama de cărți disponibilă în Carrefour (Miruna a luat multe de la Elif Shafak din magazine, dar zice că găsești multe și de la Gabriel Garcia Marquez și de la Jane Austen la preț bun, mai e și Marele Gatsby într-o ediție frumoasă și mai găsești și dragostea ei din Provence în lista de reduceri ). Și tot până pe 19 ai multe reduceri bune, printre care 25% reducere la zmeură, 28% reducere la biban de mare bio și 20% reducere la urechi de lemn (le poți folosi inclusiv la rețeta asta de cartofi și urechi de lemn).
Dacă ai instalată aplicația Act for Good, ai 40% reducere la clementine (a venit sezonul 😈), 25% reducere la siropul de arțar bio și 30% reducere la mere roșii.
Cărți, filme, muzică
📚 Am început să citesc “Bullshit Jobs: A Theory”, a lui David Graeber, dar momentan nu-mi dau seama dacă aduce ceva în plus față de articolul viral pe care l-a scris el pe tema bullshit jobs. El numește bullshit jobs acele joburi care sunt catalogate drept inutile de către cei care le au, cu taskuri inutile și frustrante pentru cei care le execută tocmai pentru că nu au o utilitate palpabilă. Dar până mă lămuresc dacă merită luată cartea, îți las articolul de la care a pornit teoria lui, că articolul sigur merită citit.
📝On the Phenomenon of Bullshit Jobs: A Work Rant, David Graeber
“Given the choice between less hours and more toys and pleasures, we’ve collectively chosen the latter. (…) all those people whose job is to provide administrative, technical, or security support for these industries, or, for that matter, the whole host of ancillary industries (dogwashers, all-night pizza deliverymen) that only exist because everyone else is spending so much of their time working in all the other ones.”
🎞️Am văzut documentarul despre Martha Stewart și mi-a plăcut mult. Interesantă perspectiva ei despre muncă și despre creativitate.
🔊 Episodul Shrink the box în care e adusă Carrie Bradshow la terapie (mi-a plăcut, deși s-a schimbat terapeutul podcastului și cumva parcă-s mai superficiali cu interpretările la noul sezon; și se simte că nu mai vorbesc doar de seriale care le-au plăcut foarte mult, vorbesc de mai toate).
🎶 Vorbim?
Prăjitura de la cafea
Lăsăm și la cafecita ceva vegan, adică bunătatea asta de banana bread cu pastă de susan, merge minunat cu licorile calde.
Ce mai am pe listă (în bucătarie)
În ton cu tema de astăzi, am găsit rețeta asta de fasole cu spanac, pare o rețetă simplă și numai bună pe vremea asta. Și tarta asta marmorată cu unt de arahide arată foarte bine. Și parcă nici acest curry cu dovleac și orez negru nu l-am mai făcut de mult timp.
2 luni de citit gratuit pe Scribd/Everand cu înscriere aici
2 luni de citit/ascultat pe Voxa cu 10 lei pe lună cu înscriere aici