Scrisoarea #175
Încep recomandările de rețete festive cu rețete simple. Nu-mi stă în caracter, mie îmi place să îmi complic existența când am invitați la masă :)) dar anul ăsta a fost suficient de complicat și fără intervenția mea, așa că pentru cina noastră de pre-Crăciun am mers doar pe rețete din categoria comfort food. Adică: mâncare bună care nu mă stresează prea tare. Așa că tot variante de felul ăsta îți las și ție pentru Sărbătoriile de anul ăsta 😁
P.S. Asta e ultima scrisoare pe care o primești de la noi în 2024. Îți urăm sărbători liniștite și o vacanță cât mai lungă și relaxantă 🤗 Ne vedem la anul cu subiectele obișnuite, dar și cu un newsletter despre renovare, în care vreau să-ți dau toate informațiile și resursele care te-ar putea ajuta dacă începi un proces de tipul ăsta.
[P] Cina de pre-Crăciun #9 a fost organizată, ca de obicei, în parteneriat cu brandurile noastre de suflet: Dr. Oetker, Carrefour și Lurpak. Dr. Oetker și Lurpak sunt ajutoarele mele de bază pentru deserturi și orice mâncăruri savuroase, iar la Carrefour găsesc mereu tot ce am nevoie pentru toate rețetele pe care vreau să le testez. Toate 3 au în spate echipe la fel de pasionate de mâncare și de treaba bine făcută și doar cu așa oameni am putea să pregătim și să documentăm în timp real un eveniment așa de important pentru noi.
Ce poți pune în meniu
Înainte să aleg varianta de meniu pentru cina noastră festivă de duminică, m-am uitat o vreme la noi pe site și am făcut o listă scurtă cu câteva opțiuni viabile. Ți le las mai jos pe toate, poate te inspiră:
Antreu
Pateu de pui - deși poate părea contraintuitiv, e o rețetă destul de simplă și se poate pregăti cu 4-5 zile înainte. Așa că în ziua evenimentului ai timp să te ocupi de alte lucruri.
Supa-cremă de dovleac - o rețetă clasică la noi în casă. O poți pregăti cu 1-2 zile în avans, iar înainte să o servești trebuie doar să o încălzești bine-bine.
Supa din sfeclă roșie și mere - o rețetă spectaculoasă și foarte potrivită de Crăciun, pentru că se formează un contrast foarte frumos între roșul intens al supei și verdele sosului cu tahini. O poți pregăti la fel, cu 1-2 zile înainte, doar sosul cu tahini ar trebui pregătit înainte să servești supa.
Platou cu lucruri bune - aici poți pune ce îți place ție cel mai mult. Noi anul ăsta am pus niște jumări de mangaliță, covrigei, nuci și, pentru sălbaticii care nu sunt eu, niște brânză.
Fel principal
Carbonnade a la flamande - e o rețetă care se face ușor și care se poate pregăti cu 1-2 zile înainte, e chiar mai bună făcută în avans. La garnitură, poți merge pe piure de cartofi, mămăligă sau cartofi natur.
Vită gătită încet în sos roșu - seamănă cu rețeta de pulled pork, doar că e cu carne de vită 🙈. Aici poți merge cu piure de cartofi la garnitură și niște varză de Bruxelles cu unt și castane.
Pui marinat în suc de mere cu cartofi și crutoane la cuptor - o rețetă care are câțiva pași, dar rezultatul e foarte bun, iar crutoanele sunt mai bune decât cartofii.
Rață la cuptor - deși procesul poate părea mai complicat, de fapt coacerea în două etape pe care o presupune e de ajutor pentru că poți programa exact momentul la care vrei să o scoți din cuptor și s-o servești invitaților. La garnitură, piureul de mazăre se potrivește perfect aici.
Desert
Tarta cu mere - la noi nu se poate cină festivă fără această tartă.
Tartă simplă cu ciocolată - e una dintre cele mai simple tarte pe care le-am făcut și se păstrează foarte bine la frigider.
Tort cu mere și 5 spice - o altă variantă de desert la care poți folosi mere. Se face foarte ușor și îl poți pregăti cu 1-2 zile înainte.
Tortul cu afine și făină de migdale - un tort ușor de pregătit, iar afinele și migdalele îi dau un aer sofisticat.
Meniul de la cina noastră
Meniul de anul ăsta nu a putut să fie complex nici dacă voiam - blatul și chiuveta au venit pe ultima sută de metri, așa că nu puteam să pregătesc lucruri din timp și nici nu eram încă obișnuit cu bucătăria. Așa că am mers conform planul și pregătit următoarele rețete:
La aperitiv am mers pe o variantă de supă cremă de fasole la care a funcționat foarte bine partea cu spanacul adăugat la final. Am adăugat deasupra crutoanele de fasole pe care le-am mai făcut și cu altă ocazie, eram sigur că o să se potrivească. Cred că ar fi mers foarte bine și niște bucăți de chorizo rumenite în loc de crutoane, dar mai păstrăm idei și pentru anii următori.
La felul principal am ales pulled pork pentru că e una din rețetele noastre preferate și s-a potrivit foarte bine cu toată lumea. Inclusiv copiilor prezenți le-a plăcut 😁. Le-a plăcut și supa de fasole, ceea ce a fost surprinzător, dar e al doilea an în care copiii mănâncă cu entuziasm preparatele de la cină și cred că are legătură și cu faptul că stau la o masă mare, cu 10-11 oameni, și toată lumea în jur mănâncă.
La desert, pe lângă tarta cu mere care e desertul nelipsit de la cina de pre-Crăciun, am ales tortul de biscuiți pentru că a fost revelația anului la noi și e și foarte ușor de făcut. L-am “crăciunizat” tăind marginile ca să transform un dreptunghi în două triunghiuri mari, iar pentru decor am folosit fulgi de zăpadă. A ieșit exact ce trebuie.
La capitolul vinuri, pe lângă spumantul de la Rhein, am ales anul acesta trei vinuri noi pe care le-am testat recent și care ne-au plăcut și s-au potrivit foarte bine și cu rețetele pregătite: Sole Viogner, Bacanta Fetească Neagră și Luna.
[P] Ca să faci toate cumpărăturile de Crăciun dintr-un singur loc, până pe 26 decembrie la Carrefour ai la preț bun portocale cu coajă netratată, lămâi cu coajă netratată, carcasă de curcan, foi gata caopte pentru prăjituri, praline Toffifee, hârtie de copt și forme pentru biscuiți cu modele de Crăciun. Pentru curcan îți recomand rețeta asta.
Iar, dacă ai instalată aplicația Act for Good, în perioada asta ai 25% reducere la miezul de nucă, 20% reducere la Etika Fume și 25% reducere la batonul Knoppers.
Cărți, filme, muzică
📚 Tocmai am terminat “Eating”, cartea Nigellei Lawson de care îți povesteam săptămâna trecută, și e atâââât de în ton cu subiectul de azi. Oferă sfaturi bune despre cum să te organizezi când ai oameni la masă, ce să pregătești pentru diverse ocazii și, mai ales, cum să faci ca să te bucuri de experiența în sine. Așa că ți-o mai recomand o dată.
📝Am deschis o cârciumă, Cristina Mazilu
Mazilique a revenit la scris, așa că hai să punem un pic de presiune ca să nu se mai oprească 😈 E o plăcere să o citesc în orice formă, mă bucur tare că she’s back❤️
Prăjitura de la cafea
Crăciunul ăsta vom avea ca prăjituri de cafecita ruladă cu banane (pentru sufletul meu) și cozonac cu mac (pentru sufletul lui Mihai). Sufletele noastre au avut deja tort de biscuiți de la cină, în varianta simpatică de brăduț.
Ce mai am pe listă (în bucătarie)
În vacanță nu plănuiesc să testez prea multe rețete noi. Am primit indicații clare în acest sens de la cei care filmează. O rețetă tot aș testa, dar sigur nu se supără nimeni 😈.
2 luni de citit gratuit pe Scribd/Everand cu înscriere aici
2 luni de citit/ascultat pe Voxa cu 10 lei pe lună cu înscriere aici
🥹🤗🎄