Rețete festive și povești de Crăciun🎄
Ce m-a mai ajutat la găzduit mese mici și mari la noi acasă + rețete festive.
#135
Anul ăsta cina noastră anuală de pre-Crăciun, cea pe care o organizăm cu prietenii noștri cu 1-2 săptămâni înainte de Sărbători, a împlinit 8 ani. Așa că m-am uitat un pic în spate, să văd ce meniuri am pregătit de-a lungul anilor, dar îți zic și cum m-am organizat, ca tot procesul ăsta frumos de gătit pentru familie și prieteni să fie cât mai ușor.
P.S. Ca în fiecare an, newsletterul nostru săptămânal intră în vacanță de azi - până în a doua sau a treia săptămână din ianuarie. Ne odihnim și revenim cu forțe noi 🤗 Sărbători cu bine!
[p] A povestit Miruna pe blog despre cina de anul ăsta, prima cu copii și cu căței, și cum am ajuns așa determinați să o găzduim an de an și de acum încolo. Cina a fost organizată în parteneriat cu brandurile noastre de suflet: Dr. Oetker, Carrefour, Lurpak și KFC. Toate au în spate echipe la fel de pasionate de mâncare, echipe cu care lucrăm foarte bine și care au încredere să ne lase mână liberă la un eveniment de tipul ăsta, pe care îl documentăm mereu live.
Cum m-am organizat la cina de anul ăsta
Meniul de anul acesta de la cina de pre-Crăciun a fost unul dintre cele mai „festive” meniuri pe care le-am făcut vreodată. Am avut așa:
la primul fel am pregătit o supă cremă de dovleac cu creveți
la felul principal am avut Pork Wellington pe care l-am servit cu varză de Bruxelles cu castane și piure de cartofi
la desert am avut clasica tartă cu mere și Paris Brest
Totul a ieșit foarte bine și mai toate rețetele le poți pregăti în avans: supa se poate pregăti (fără creveți) chiar cu 2 zile înainte, Pork Wellington trebuie să-l faci cu o zi înainte, crema de la Paris Brest o poți pregăti și cu 3 zile mai devreme, iar tarta cu mere o poți coace cu o zi înainte. Astfel, în ziua cinei mai trebuie să adaugi creveții la supă, să coci și să asamblezi desertul, să pui în cuptor felul principal și să pregătești garniturile.
De vreo 2 ani mă găndesc să pregătesc rețeta de la felul principal dar, cum în comerț nu se găsește foitaj cu unt și nu am fost foarte mulțumit de rețele pe care le-am încercat, până acum nu m-am încumetat. Dar rețeta asta de foitaj cu unt a venit la momentul potrivit 😁 (pare mai complicat de făcut la prima vedere, dar e destul de simplu și, după 2-3 ture de aluat, tot procesul devine mecanic, intr-un fel).
Pentru Paris Brest poți să faci ce cremă îți place ție- spre exemplu, poți înlocui pasta de alune de pădure caramelizate cu pastă de arahide sau migdale caramelizate.
Alte variante de meniu
Dacă vrei și alte variante de meniu, îți las mai jos 3 alternative pe care le-am testat și care au plăcut de fiecare dată musafirilor - le poți pregăti așa sau în orice combinație îți place ție (bineînțels că la toate meniurile se adaugă si tarta de mere 🙈):
Meniul de la cina de pre-Crăciun 2018
Rață la cuptor cu piure de cartofi și piure de mazăre
Meniul de la cina de pre-Crăciun 2019
Meniul de la cina de pre-Crăciun 2021
Curcan marinat în 1000 de condimente cu varză de Bruzelles și castane și piure de cartofi
[p] Că tot povestim de găzduit cine, Carrefour a lansat Ghidul Gazdelor si Musafirilor, un studiu în care vedem care sunt preferințele de Crăciun ale românilor: câți preferăm să fim gazde și câți preferăm să fim musafiri. La noi nu e nicio surpriză, suntem #teamgazde 100%, dar ne place și să fim musafiri (suntem musafirii care aduc desertul, cei mereu bine veniți :)). Miruna sigur e și în cei 49% cărora le place să ia cadouri și să facă găuri în bugetul familiei 🙄. Lăsând gluma la o parte, e foarte interesant ghidul, îl poți răsfoi aici.
Cărți, filme, muzică
📚 Am rămas în urmă cu recomandările de cărți, așa că săptămâna asta îți las 3. Încep cu un roman de Alain de Botton, care a fost un mic Romeo Santos în viața mea când l-am descoperit în facultate. Cartea se numește Sex, shopping și un roman, dar nu lăsa titlul să te păcălească- titlul e cheesy-comercial, dar romanul e bun. E despre parcursul unei relații și toate lucrurile pe care personajele din cuplu nu și le spun, dar le simt și de ce le simt.
🔊 Zilele astea o am pe Raluca Anton în căști, ascult cartea ei superbă, Terapie 1 la 1 cu sinele tău, pe care am luat-o și în format fizic, s-o dau cadou de Crăciun. Am și avut un moment de ay mi corazon, când am văzut că ne-a lăsat un comentariu la postarea cu cina noastră de pre-Crăciun și a zis că așteaptă în fiecare an pozele și rețetele de la cină 🥹 mă emoționez și acum când scriu, ce frumos ni se intersectează lumile. Bună pentru perioada asta e și cartea asta despre amantele regilor - așa pauză la creieraș îmi dă. Mai ales pasajele din scrisori, în care se plâng unii de alții că miros foarte urât, dar e totul scris în limbajul ăla super-protocolar și politicos al vremurilor :)) superb.
🎄 Dacă vrei mai multe cărți potrivite pentru concediu, am lăsat aici câteva recomandări (în poza 4, cea cu teancul de cărți; primele 7 cărți de jos în sus sunt cele pe care le am eu pe listă pentru următoarele 2 săptămâni, pe celelalte le-am ales dintre cele deja citite și iubite).
▶️ [Mihai] Plănuim să mergem la unul dintre filmele de Crăciun de la cinema Elvire Popesco- am văzut câteva filme numai bune de văzut în perioada asta: It's a Wonderful Life, Meet Me in St. Louis sau The Wizard of Oz.
Prăjitura de la cafea
Dacă de Paris Brest ți-a povestit Mihai mai sus, eu îți zic aici de tarta cu mere, desertul casei noastre de Crăciun. Tare bun la cafecita, tare bun la suflețel.
Ce mai am pe listă (în bucătarie)
Acum că am am reușit să fac foitaj cu unt, am în plan mai multe rețete cu el- prima pe listă fiind aceasta 😁. Iar următoarea pe listă este tarta Tatin clasică. Iar în vacanță cred că am să fac și un test de croissant, să vedem ce iese.
2 luni de citit și ascultat pe voxa cu 10 lei/lună, cu înscriere aici
2 luni de citit gratuit pe scribd/everand cu înscriere aici
DRAGHE10 pentru 10% reducere la printurile luț illustration