Meal prep de caniculă (ultimul) 🥙
Prânzuri pentru 1 săptămână de vară, cu puține calorii și gata în 50 de minute.
Scrisoarea #197
Astăzi îți trimit ultimul meniu de meal prep înainte de vacanța de vară. Newsletterul o să intre în vacanță abia luna viitoare, dar nu-ți mai trimit niciun meal prep mai devreme de septembrie, când se face mai răcoare în bucătărie și avem mai mult spor la gătit 🙈.
Și, pentru că deja a început căldura aia, am ales două rețete care se pregătesc foarte repede și sunt și foarte bune. Ambele se fac ușor, în cuptor și pe plită, au legume bune și nu au foarte multe calorii.
P.S. Se și păstrează bine la frigider și costă până în 10 lei/porție. Le gătești pe toate în maxim o oră.
Ce mâncăm
Cele 2 rețete de azi sunt: pește cu năut și sos de roșii și vinete cu orez la cuptor. Cu ele facem prânzuri pentru 5 zile, pentru 2 persoane, așa că ies 10 porții. În meniu le-am aranjat așa:
LUNI - vinete cu orez la cuptor (cam 300 kcal/porție)
MARȚI - pește cu năut și sos de roșii (cam 300 kcal/porție, fără pâine)
MIERCURI - vinete cu orez la cuptor (cam 300 kcal/porție)
JOI - pește cu năut și sos de roșii (cam 300 kcal/porție, fără pâine)
VINERI - vinete cu orez la cuptor (cam 300 kcal/porție)
Lista de cumpărături
Pentru cele 2 rețete ai nevoie de:
🥦 legume/fructe:
1 legătură de ceapă verde
5 căței de usturoi
10 cm ghimbir
1 ceapă mare
🥩 carne/ouă/lapte:
🧂 condimente:
4 lingurițe curry pudră
1 ardei iute uscat
🥄 altele:
1 lingură ulei de măsline
300 g orez basmati
1 sticlă de roșii pasate
1 conservă de năut
4 linguri ulei de susan
25 ml oțet de orez
45 ml sos de soia
1 lingură de semințe de susan (opțional)
+ sare, zahăr, piper și pâine bună
Cum le pregătim
🕒12.00 - Mai întâi facem mâncarea cu vinete. Încinge cuptorul la 220 de grade. Spală bine orezul în 3 ape și lasă-l deoparte. Taie prazul în rondele de 0.5 cm și vinetele în felii de 1.5 cm. Pune orezul într-o tavă de 36-38/29-30 cm. Presară deasupra prazul și toarnă supa obținută din cele două cuburi, amestecate cu 700 ml apă fiartă și 2 linguri de ulei de susan. Așază deasupra feliile de vinete, acoperind toată suprafața. Presară cu sare și piper, acoperă bine cu folie de aluminiu și pune tava în cuptorul încins pentru 30 de minute.
🕒12.20 - Pentru peștele cu năut, pregătește peștele prima dată (dacă folosești pește congelat, pune-l la decongelat în frigider peste noapte). În funcție de ce pește folosești, trebuie să tai fileurile în 2 sau 3 bucăți de cel puțin 10 cm. Apoi sărează-le bine. Sotează ceapa în uleiul de măsline pentru 5 minute, adaugă 3 cm de ghimbir și 3 căței de usturoi dați pe răzătoare + pudra de curry. Adaugă roșiile, năutul scurs, sarea, puțin zahăr și piper și amestecă bine. Lasă să fiarbă la foc mic vreo 10-12 minute, apoi adaugă fileurile de pește, pune capacul și mai lasă totul pe foc încă 6-8 minute.
🕒12.45 - Amestecă restul de ulei de susan cu oțetul de orez, sosul de soia, ardeiul iute mărunțit, ghimbirul dat pe răzătoare și cei 2 căței de usturoi. Taie ceapa verde în bucăți de 0.5 cm. Scoate tava din cuptor, pune amestecul cu oțet de orez pe care l-ai făcut peste feliile de vinete (poți folosi o lingură) și presară deasupra ceapa verde tăiată mărunt și semințele de susan, dacă folosești. Oprește focul la mâncarea cu pește și lasă tigaia, fără capac, deoparte.
Poftă bună și săptămână ușoară!
[P] Până pe 1 iulie găsești mai multe reduceri în catalogul Carrefour: ai 29% reducere la cartofii pentru copt, 15% reducere la laptele UHT, 50% reducere la mixul de dovlecei bio (se potrivesc bine în rețeta asta), 15% reducere la înghețata bio cu vaniline despre care povesteam în scrisoarea de săptămâna trecută și 20% reducere la uleiul de floarea soarelui bio presat la rece.
Iar, dacă ai instalată aplicația Act for Good, mai ai 25% reducere la ouăle Bravito, 30% reducere la înghețata Betty Blue (cea cu fructe de pădure este printre preferatele noastre) și 15% reducere la gin (perfect pentru rețeta asta).
P.S. Săptămâna viitoare facem o excursie la prima cooperativă bio și vedem și la fața locului dovleceii de care ți-am zis mai sus 😁.
Poți descărca lista de cumpărături și metoda de prepping și în format pdf.
Rețetele video
Cărți, filme, muzică
📚 Citesc “Leoaicele din Teheran”, de Marjan Kamali, și e tare frumoasă. E despre o prietenie care începe în copilărie, între 2 fete din Iran, și felul în care prietenia asta continuă pe măsură ce statutul lor social și situația politică din țară se schimbă. E lejeră și plăcută, îmi place.
🔈 Partea a doua din podcastul despre legătura dintre chestii grele/efort/durere și plăcere.
🎭 Am revăzut (pentru a treia oară, de data asta cu prietena mea Deea) Hamilton (varianta înregistrată de pe Disney+) și sunt în continuare fermecată de faptul că a fost scris de un singur om. Și, cu fascinația asta în minte, m-am uitat și la interviul ăsta cu el, care-i destul de tehnic (dar nu trebuie să ai cunoștințe de muzică ca să-l pricepi). Răspunde la multe întrebări despre procesul de creație, despre cum i-au venit ideile pentru cântece sau pentru secvențe melodice. Partea cu Busta Rhymes și sunetul internetului prin modem de care povestește probabil chiar explică un pic din fascinația milenialilor pentru spectacol; or fi inclusiv niște chestii subliminale în muzica show-ului care ne amintesc de sunete din copilăria noastră și de-aici o mică parte din magnetism.
Prăjitura de la cafea
Prăjitura de la cafecita de săptămâna a fost tortul de biscuiți. Și, pentru că s-a petrecut în deficit, a calculat Mihai și caloriile pe care le are- [drumrolls] nu-i așa de rău cum mă așteptam. O felie are cam 120 de grame și 240 de calorii - ceea ce înseamnă că intră la categoria low-cal, se puuuune 😅.
Ce mai am pe listă (în bucătarie)
Pe lista scurtă a intrat rețeta asta de gnocchi cu ardei iute și dulce - pare că se face foarte ușor și are puține calorii. Mai vreau să testez și varianta asta de cartofi prăjiți - practic, cartofii sunt puși în uleiul rece și apoi gătiți. Iar la desert am pus pe listă o rețetă de batoane cu caramel care par să fie o variantă mai fancy a acestor batoane.