Meal plan pentru 1 săptămână 🥘
Un meniu cu prânz și cine, cu 25 de lei pe zi. Am lăsat mese pentru o săptămână întreagă, cu pui, creveți, vită și multe legume.
Scrisoarea #156
Săptămâna trecută ți-am trimis un meniu de prânzuri, așa că săptămâna asta m-am gândit să-ți las un meniu întreg, pentru 7 zile. Noi mâncăm mic dejun doar în weekend, în restul săptămânii dimineața avem o gustare (Miruna) sau o bucată din prăjitura pe care am pregătit-o (eu 😈) - din acest motiv, m-am concentrat și aici doar pe prânz și cină. Dar, separat de meniu, am lăsat și variante pentru mic dejun pe care le poți pregăti repede și care sunt foarte bune.
N-am inclus și procesul de pregătire pentru fiecare rețetă pentru că m-aș fi lungit prea mult și îl găsești oricum pe site, în format video, dar îți las lista de cumpărături cu tot ce ai nevoie pentru toate rețetele menționate, costul ingredientelor și câteva variante în care poți să modifici meniul. De asemenea, am ales rețete care au cât mai multe ingrediente comune și, unde este cazul, am mai lăsat câteva rețete în care să folosești ingredientele care îți rămân, ca să nu risipim mâncarea.
P.S. Costul de 25 de lei zi este de persoană.
Ce mâncăm
Am pregătit un meniu pentru 7 zile în care am ales rețete cât mai variate, așa că avem rețete cu pui, creveți, vită, porc și, pentru că a început vara, cu multe legume și fructe de sezon. Am început meniul cu ziua de duminică pentru că mi se pare că ajută la gestiunea meselor de prânz din timpul săptămânii, dar și a gustărilor de dimineață sau de peste zi. Așa că avem următorul meniu:
Duminică
Mic dejun/prânz - Menemen
Cină - Pui de vară
Luni
Prânz - Pui de vară
Cină - Curry vegetarian rapid cu linte, naut și spanac
Marți
Prânz - Curry vegetarian rapid cu linte, naut și spanac
Cină - Chiftele gigant cu spanac și orez la cuptor
Miercuri
Prânz - Chiftele gigant cu spanac și orez la cuptor
Cină - Mâncare de legume
Desert - Prăjitură rapidă cu căpșuni
Joi
Prânz - Mâncare de legume
Cină - Fideua cu creveți
Vineri
Prânz - Chiftele gigant cu spanac și orez la cuptor
Cină - Paste cu fasole și roșii coapte
Sâmbătă
Mic dejun/prânz - Oua ochi și Pancakes cu iaurt grecesc
Cină - Mâncare de fasole verde cu roșii
Desert - Clafoutis
La desert, am ales două prăjituri cu fructe de sezon - Clafoutis și Prăjitura rapidă cu căpșuni. Le poți pregăti când ai mai mult timp la dispoziție sau când e pofta mai mare.
[P] De luna asta, Carrefour devine partenerul newsletterului, cel care ne ajută să-ți trimitem pe mail scrisorica în fiecare joi. Pe lângă locul pe care-l are la noi în casă, că ne-a fost alături la multe proiecte frumoase în ultimii 4 ani, o să-i rezervăm un loc permanent și aici, unde o să-ți dăm de știre de fiecare dată când are o ofertă bună sau un produs nou care mi se pare interesant.
Lista de cumpărături
Pentru toate rețetele din lista de mai sus ai nevoie de următoarele ingrediente (gătim pentru 2 persoane):
🥦legume/fructe:
7 cepe
4 ardei roșii
3 ardei iuți
1 legătură de pătrunjel
5 roșii mari
2 cepe roșii
14 căței de usturoi
200 g spanac
3 morcovi (200-250 g)
2 tije de apio
500 g cireșe
1 lămâie
🥩carne/ouă/lapte:
8 creveți mari
185 g iaurt grecesc
160 g frișcă lichidă
400-500 g cotlet de porc fără os/ mușchiuleț de porc
🧂 condimente:
8 lingurițe pasta de curry galbenă/roșie
½ linguriță chimion măcinat
2 lingurițe cimbru uscat
4 frunze de dafin
1 ardei iute uscat
🥄altele:
2 linguri oțet balsamic (sau 1 lingură melasă + 1 lingură zeamă de lămâie + 1 strop de sos de soia)
600 g orez basmati
1 conservă lapte de cocos
2 linguri dulceață de caise/chutney de mango
2 cuburi de supă
1 linguriță praf de copt
½ linguriță de bicarbonate de sodiu
½ linguriță pasta de roșii
150 g fidea
120 g făină integrală
+ sare, piper, pâine bună și dulceață bună
Cost
Nu am avut în minte un cost maxim pentru meniu atunci când l-am conceput, așa că și pentru mine a fost o surpriză costul final 😅. Așa că avem un cost total de 348 de lei pentru toate ingredientele din lista de mai sus, cele care sunt folosite efectiv în rețetele propuse. Costul total al coșului de cumpărături e în jur de 515 lei.
Diferența stă în ingredientele care îți rămân pentru alte rețete pe care le vei face (spre exemplu, costul pentru 400 g de creveți de care ai nevoie la Fideua cu creveți e 33 lei, dar punga de 1 kg de creveți este 82 lei).
[P] Dacă îți faci cumpărăturile la Carrefour până pe 18 iunie, pe lângă alte produse la preț redus, vei avea cel puțin 18 lei reducere suplimentară la produsele pe care le-am prins în lista de cumpărături (pulpe de pui, ouă și făină), în cadrul campaniei aniversare Carrefour de 23 de ani. Dacă vrei și niște vin, poți să cumperi, cu 30% reducere pe cupon de cumpărături, multe dintre vinurile noastre preferate: Etika Fetească Neagră, spumant Rhein sau Magnaluna. Găsești mai multe detalii aici. Reducerile le primești și dacă comanzi produsele prin Bringo. P.S. Reduceri interesante găsești săptămânal la ei, caută semnalele cu Minus la %, Top 100 produse Hit sau direct în contul Act for Good din aplicația Carrefour.
Ce poți înlocui
Dacă nu-ți place ceva (un ingredient anume sau gen de mâncare), ai de ales de pe site din vreo 700 de rețete 😁. La fel, dacă vrei să înlocuiești câteva feluri de mâncare cu ceva mai light sau vegetarian, pe site ai o categorie separată numai cu rețete low-cal, respectiv vegetariene.
Iar, dacă vrei să te încadrezi într-un buget mai mic, ai putea înlocui rețeta de Fideua cu creveți cu niște Midii cu chorizo (economisești aproximativ 60 de lei). La mâncarea cu fasole păstăi ai putea elimina carnea de porc și să faci varianta vegetariană (ai economisi cam 15 lei). În varianta asta, costul ingredientelor folosite ar fi de aproximativ 264 de lei (și bugetul total ar fi redus la aproximativ 431 lei).
Așa cum ziceam, noi nu prea mâncăm mic dejun. Dar, dacă vrei să adaugi și mic dejun, îți las aici 5 variante pentru zilele din timpul săptămânii: Ouă în stil asiatic, Omletă cu unt, Ciuperci cu ouă și rozmarin, Omletă Bombay și pâine-n ou cu zahăr sau sărată. De asemenea, pancakes-urile cu iaurt care sunt în meniu poți să le păstrezi în congelator cel puțin o lună și, când vrei să le mănânci, numai le scoți din congelator și le pui în prăjitorul de pâine; cam 1-2 minute ar trebui să dureze toată treaba.
Ce faci cu ce rămâne
Ingredientele rămase nu sunt o problemă pentru că poți să faci multe rețete cu ele cu altă ocazie. Principalele ingrediente pe care le cumperi în cantități mai mari și din care rămân pentru altă dată sunt următoarele:
ulei de măsline - la rețetele din meniu vei folosi cam 200 ml, ce rămâne (eu am luat în considerare o sticlă de 500 ml) poți păstra, în sticla închisă bine, la temperatura camerei, ferită de soare cel puțin 3 luni (dar sigur o termini până atunci);
lapte - când îl cumperi, fii atent la data de expirare, mai ales dacă știi că nu îl folosești foarte des. Laptele care rămâne (pentru rețetele din meniu ai nevoie de 350 ml) poți să-l bei cu cacao sau să faci niște clătite ori tortul-ecler cu ciocolată;
creveți - îți rămân cam 60% dintr-o pungă de 1 kg, așa că îi poți păstra la congelator până la 3 luni în punga închisă cu o clemă. Poți să-i folosești la rețeta de mămăligă cu creveți sau tagliatelle cu creveți;
apio - poți păstra tijele rămase în frigider maximum 1 săptămână și le poți mânca crude (în prima parte a săptămânii) lângă niște batoane tăiate din morcovi și puțin hummus sau să le folosești în rețeta de paste cu cartofi sau minestrone (în a doua parte a săptămânii);
făină integrală - ce rămâne poți folosi la rețeta de pâine de duminică dimineață, chifle cu merișoare sau acest cookie gigant;
orecchiette - cu pastele care rămân poți face clasicele PUP sau paste rapide cu chorizo;
spanac congelat - îl poți păstra în congelator cel puțin 2 luni, închis cu o clemă, și-l poți folosi la rețeta clasică de spanac cu ou (ai nevoie de 200 g spanac congelat pentru 2 porții);
esența de vanilie - poți folosi ce rămâne la orice desert dorești tu, dar îți recomand tare următoarele două variante: savarine și buckle cu piersici.
Cărți, filme, muzică
📚 Am citit Petrecerea de vânătoare de la Lucy Foley săptămâna asta - e easy peasy așa, tot un whodunit ușurel, bun pentru concediu. M-am prins târziu cine e criminalul și cine e victima, ceea ce e bine, dar m-am gândit întruna de ce toți oamenii ăștia de 30 de ani rămân prieteni, deși consideră toți că nu mai au nimic în comun și nu se mai simt bine împreună 🤷
📰 How to be great, the power of cold emails, and the dangers of working late, James Clear
"Clarity isn't about knowing what you want to do with your life, it's about knowing what you want to do this week. You don't need to have it all figured out. You just need to know your next step."
▶️ Am început să mă uit la The Sopranos- pe care l-am mai început acum câțiva ani, dar nu cred că am văzut mai mult de câteva episoade atunci. Acum m-a prins repede încă de la primul episod (normaaaaal că un șef de mafie ar avea nevoie de terapie pentru anxietatea legată de muncă, avem noi toți, cu programul de 8 ore și problemele ne-mortale :))
🎵 Niște calma en el Alma.
Prăjitura de la cafea
Cafecita mea a fost fericită, că a primit tort-ecler cu ciocolată. Superb a iesit, greu să te oprești la o singură felie 🙈. Aici e rețeta.
Ce mai am pe listă (în bucătarie)
Pentru când am suficient de mult curaj să încerc- las aici rețeta asta de bistecca alla Fiorentina. Și, pentru că a venit căldura peste noi, trebuie să refac stocul de înghețată cu unt de arahide și de înghețată cu zmeură, macarons și dulceață.