Scrisoarea #151
Așa cum povesteam și anul trecut, la mine acasă nu era sărbătoare fără o prăjitură cu foi. Așa că anul ăsta m-am încumetat să fac prăjitura cu foi care-mi plăcea cel mai mult când eram mic, prăjitura Doboș.
Am luat caietul mamei, am discutat îndelung, am mai făcut câteva mici ajustări și am făcut-o exact cum o făcea ea când eram mic - cu cremă de zahăr ars și glazură de ciocolată 😁. Sărbători frumoase!
P.S. Altă prăjitură cu foi care îmi plăcea mult e cea pe care am făcut-o anul trecut - prăjitura „Greta Garbo” sau „Jerbo” sau „Bețișoare”.
Ingrediente
Pentru foi:
500 g făină
150 g unt moale
2 ouă
3 linguri de smântână
10 g praf de copt Dr. Oetker
220 g zahăr
sare
Pentru cremă:
400 g zahăr
625 ml lapte
250 g unt la temperatura camerei
½ linguriță de esență naturală de vanilie de Madagascar Dr. Oetker
125 g amidon Dr. Oetker
75 ml cafea
Pentru glazură:
150 g zahăr
3 linguri de cacao Dr. Oetker
60 ml apă
50 g unt la temperatura camerei
(P) Rețeta a fost documentată în parteneriat cu Dr. Oetker, de la care iau tot ce ține de prăjiturit. În perioada asta are din nou o campanie simpatică - dacă iei ingrediente pentru prăjituri marca Dr. Oetker, poți să câștigi 10.000 de euro sau o grămadă de premii săptămânale. Detalii aici pe site.
Cum procedăm
Prima dată facem crema - am pus 200 g zahăr într-o cratiță cu fundul gros (preferabil din fontă) și am lăsat la foc mic până când zahărul s-a topit și s-a transformat într-un lichid maroniu, vâscos și fin (am mișcat de cratiță de câteva ori pentru ca zahărul să se topească uniform) - durează cam 10-15 minute acest proces. Când s-a topit zahărul, am adăugat cafeaua și am lăsat pe foc mic până s-a topit totul – am amestecat de câteva ori cu o lingură și a durat cam 2-3 minute procesul.
Între timp, am pus 500 ml lapte cu restul de zahăr pe foc. Când amestecul s-a încins, am turnat zahărul topit amestecat cu cafeaua. Până amestecul începe să fiarbă, am amestecat amidonul cu restul de lapte și, când mixul cu lapte a început să fiarbă, am adăugat, în fir subțire, amestecul cu amidon, amestecând încontinuu cu un tel. Am ținut totul pe foc mic, amestecând câteva minute până ce crema s-a îngroșat, a devenit fină și omogenă.
Am luat crema de pe foc și am turnat-o într-un bol în care am pus untul și esența de vanilie și am amestecat totul bine cu un tel. Am acoperit totul cu folie de plastic, pe care am lipit-o de cremă ca să nu facă coajă când se răcește, apoi am lăsat-o deoparte până s-a răcorit. Apoi am mutat-o în frigider (crema o poți pregăti și cu 2 zile înainte).
Pentru foi, am bătut bine untul cu zahărul. Am adăugat, pe rând, ouăle și am bătut bine. Am încorporat bine și smântâna, apoi am adăugat amestecul de făină, praf de copt și puțină sare. Am mai mixat câteva secunde până ce s-a omogenizat totul, am răsturnat aluatul pe masă, l-am format într-o bilă, am împachetat-o în folie de plastic, am aplatizat-o și am pus-o la frigider (trebuie să stea cam o oră).
Am tăiat o bucată de 215 g din aluat și am întins-o într-o foaie de aproximativ 23x31 cm. Am îndreptat marginile foii (la final am obținut o foaie de aproximativ 22x30 cm), am pus foaia de aluat într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și am întins a doua foaie. Am pus ambele foi în cuptorul încins la 170 de grade Celsius cu ventilație și le-am ținut 14-16 minute. În timpul acesta, am mai întins alte două foi iar, când le-am scos pe cele din cuptor, le-am pus pe cele pregătite. Cât timp au stat cele două foi în cuptor, am întins și ultima foaie de aluat. Am lăsat foile deoparte să se răcească.
După ce s-au răcit toate, am pus o foaie pe platoul pe care urma să asamblez doboșul. Am mixat bine crema din frigider și am pus ¼ din cremă (aproximativ 340 g), am întins-o uniform și apoi am așezat următoarea foaie deasupra. Am apăsat ușor ca să se așeze bine și apoi am continuat procesul până am folosit ultima foaie. După ce am asamblat totul, m-am apucat de glazură.
Pentru glazură, am pus apa și zahărul într-o cratiță mică și am adus amestecul la fiert. Am ținut amestecul pe foc mic aproximativ 5-6 minute până s-a transformat într-un sirop, apoi am adăugat cacaua. Am amestecat bine cu un tel până ce compoziția a început să se îngroașă, aproximativ 2-3 minute. Am luat amestecul de pe foc, am adăugat untul și am amestecat bine. Am turnat glazura deasupra doboșului și am întins-o cu o spatulă (se întărește destul de repede, așa că trebuie să o torni și întinzi cât mai rapid).
După ce am asamblat doboșul, l-am pus în cămară peste noapte. A doua zi am tăiat marginile doboșului și apoi l-am tăiat în felii.
Rețeta video, cu mama
P.S. Varianta video a rețetei, cu mine și mama în bucătărie, o s-o găsești azi pe Instagram. Nu știu dacă e sus la care îți trimit newsletterul, dar posibil să fie aici la ora la care îl citești.
Cărți, filme, muzică
📝Beware Your Audience, Jeremiah Johnson
“On YouTube alone there are over 300,000 accounts with more than 100,000 subscribers, and on Twitter there are hundreds of thousands of accounts with over 10,000 followers. What social media has created is effectively a middle class of fame. (…) This audience capture phenomenon can even work in both directions. Outlandish hot takes can generate a lot of attention and engagement, and they can lock you into a cycle where you’re captured by your audience’s expectations for how you post.(…) This sort of thinking is dangerous for anyone who values independent thought. You don’t want to end up with your political views defined by whatever gets you the most likes, or what you happen to have been negatively polarized against.”
🎶 Niște love and happiness de la musiu Al Green.
🎞️Am văzut My dinner with Andre săptămâna trecută și măăăăăi! Mi-a plăcut foarte, foarte mult. E doar o discuție între 2 vechi prieteni la cină, e filmată toată cina lor, în timpul căruia au o discuție foarte interesantă despre viață, scop, fericire și cum nu prea trăim. Am stat agățată de fiecare cuvânt și vreau să-l mai văd o dată, să și notez niște chestii, foarte mult mi-a plăcut.
P.S. Am făcut un exercițiu de imaginație când am ieșit cu niște prieteni la cină zilele trecută- am răspuns fiecare la întrebarea “Ce activități ai păstra din viața ta de zi cu zi dacă ai fi foarte bogat și n-ar mai trebui să faci nimic neapărat?“. Imediat vezi care-s prioritățile tale, ți-l recomand :))
Prăjitura de la cafea
Această gingășie de prăjitură merge superb la cafecita, pentru oricând vrei să te simți pe tărâm française 💛
Ce mai am pe listă (în bucătarie)
Dacă tot povestim de dulciuri din copilărie, am dat peste rețeta asta de eugenii pe care vreau să o testez. Când mă întorc acasă, vreau să testez și rețeta asta de budincă cu orez și fructul pasiunii. Și rețeta asta de somon marinat cu miso arată foarte bine.