Gustări light de drum sau vacanță 🧇
Gustări rapide pentru când n-ai timp/ingrediente/acces la bucătărie. Toate light.
#126
Ți-am trimis anul trecut lista mea de gustări light (o găsești salvată și pe site), cea pe care o folosesc ca să susțină orice gătește Mihai seara. Nu s-a schimbat prea mult între timp, însă vara asta mi-am mai făcut una care să-mi fie utilă în vacanțe sau pe drum, oricând nu am mult timp la dispoziție pentru pregătit și nici acces la multe ingrediente.
Lista
O să fie o listă scurtă, pentru că doar pe 3 opțiuni mă bazez în 80% din cazuri. Nici nu cred că opțiunile în sine mi-au fost cel mai de folos, cât faptul că am internalizat mai bine că nu e totul pierdut în concediu, ca să zic așa. E o idee pe care am tot văzut-o la nutriționistele NutriMădă și Ana Anghel, pe care le tot citez pe-aici când povestim de chestii light: ideea că, dacă ai mâncat prost o masă, toată ziua e irosită și n-are sens să mănânci mai bine la masa a doua.
Acasă e ușor. Mă pot organiza foarte bine cu mesele, cu ingredientele la îndemână în cămară, cu stocul mereu făcut de chifteluțe de linte, iaurt grecesc și chefir. Stocul ăsta, pregătit din weekend, face mai puțin probabile deciziile neînțelepte luate la foame. Încă cred că Miruna de duminică, care e odihnită și are timp, poate să decidă mai bine pentru Miruna de joi, care are de terminat ceva urgent și pe care, dacă o s-o ia foamea că n-a mâncat la timp, o să apuce orice e la îndemână. Așa că Miruna de duminică lasă la îndemână alegerile mai bune, ca să zic așa :))
În vacanțe însă am mai puțin control privind gustările - și ar fi și păcat să mă preocup de asta la fel de mult ca acasă, că sunt chestii de văzut și lucruri noi de mâncat. Daaaaar nu mă simt la fel de bine mâncând doar chestii care nu-s nutritive.
Așa că ce m-a ajutat e includerea unei mese, una singură, care să fie ca acasă. Când plecăm în concediu, masa asta e doar o gustare, pentru că vrem să păstrăm 2 mese pentru testat mâncarea locului.
Când mergem în vizită la părinții mei sau ai lui Mihai câteva zile, înlocuiesc una dintre cele 2 mese & gustarea cu ceva din lista mea. Așa pot să mă bucur și de salata de vinete cu pâine caldă pe care o face mama lui Mihai, și de o felie de cremeș, dar compensez la masa 2 cu ceva light (ochiuri și broccoli la aburi la mic dejun, pastă de pește și wasa, chifteluțe de linte etc.). Dimineața merg pe una dintre gustările de mai jos, dacă știu că urmează să atac niște sarmale mai încolo. Bineînțeles că nu iese mereu și nici nu mă perpelesc prea tare dacă nu iese, dar, cu cât îmi pun la îndemână chestii bune, cu atât le folosesc mai des. Cum zice și musiu Seinfeld (am lăsat citatul mai jos), creierul nostru e ca un cățel ușor de dresat, îl poți obișnui cu orice atâta timp cât ai un sistem și-i tot repeți același lucru.
🥛 Și lista de gustări de vacanță-
Ovăz cu lapte la borcan (25 de g ovăz, lăsat peste noapte într-un borcan cu 20 de ml lapte - sau 50 cu 50, dacă am nevoie de porție mai mare), cu iaurt grecesc și orice fructe am la îndemână. Când am fost în Londra, am luat porridge instant de-al lor, în care trebuia doar să adaug apă caldă deasupra. Dacă nu am acces la ovăz deloc, atunci înlocuiesc cu un baton Fitness (cel simplu, fără niciun fruct), că are doar 70 de calorii și mi se pare destul de sățios. Indiferent de înlocuirea pe care o fac la ovăz, combinația cu iaurt grecesc și fructe rămâne aceeași.

Chefir + o wasa cu susan/fulgi de porumb. Și asta pare o alegere evidentă, dar nu am considerat-o atât de utilă până când nu mi-am dat seama că chefir găsesc în orice țară mă duc (spre deosebire de sana, care era my go-to option până atunci).
Chifteluțele de linte, care rezistă și 8 zile în frigider, în caserolă normală (dar închisă bine). Dintr-o conservă de linte ies 10-12 chifteluțe foarte sățioase și, dacă am acces la un cuptor, pregătesc repede o tavă care-mi ajunge pentru multe zile. Cel mai des le fac când mergem în vizită la părinții lui Mihai sau la țară, că acolo am acces la bucătărie.
Salată asta de ton cu năut - e ultima opțiune pe listă, că mi se pare cam scumpuță. Dar e bună, sățioasă și are puține calorii (doar pe cea cu năut o iau, și cea cu couscous îmi place, dar mi se pare că are prea multe calorii pentru scopul ei).
🚂 Pentru tren/drum cu mașina:
Pe lângă ovăzul la borcan cu care mă plimb după mine cel mai des pe tren/mașină etc. (că rezistă câteva ore și n-are miros), aș băga și duo-ul pancakes-waffles pe listă, că se pot face destul de repede de acasă, mai multe odată, și rezistă bine pe drum. Sunt și sățioase și au câte 100 de calorii.
Pancakes-urile astea. Poți face mai multe odată și lua la pachet pentru drum.
Waffles-urile astea fără zahăr, pe care le poți mânca și pe post de ceva dulce, și pe post de ceva sărat.
Cărți, filme, muzică
📚 Citesc haotic perioada asta, că am mai multe cărți începute pe care le citesc în același timp. Pe lângă cea cu Capote, de care ziceam săptămâna trecută, am o carte de noapte, pe care o citesc înainte de somn (Calul bălan, de la doamna mea Agatha), și mai am și Lifespan, pe care nu am terminat-o. Sunt pe la jumătate și cu autobiografia Ceciliei Storck, care e foarte frumoasă, dar foarte mare și grea și, cum n-o pot lua niciunde, tot uit că o citesc. Toate-mi plac, dar momentan parcă nu mă bucur de niciuna, așa că mai bine revin cu feedback mai coerent după ce le iau pe rând 🙈
📰 Why the internet is not fun anymore
The New Yorker
"The Internet today feels emptier, like an echoing hallway, even as it is filled with more content than ever. (…) Remember having fun online? It meant stumbling onto a Web site you’d never imagined existed, receiving a meme you hadn’t already seen regurgitated a dozen times, and maybe even playing a little video game in your browser. These experiences don’t seem as readily available now as they were a decade ago.”
▶️ [Mihai] Am fost la A haunting in Venice și mi-a plăcut ce am văzut - nu a fost perfect, dar mi s-a părut cea mai bună variantă din noua serie regizată de Kenneth Branagh. Acasă, am văzut zilele astea și un episod din serialul-clasic cu Poirot - este vorba de acest episod care are toate personajele pe metereze și o crimă foarte ingenios construită. Vrem să vedem și adaptarea lui Sidney Lumet a cărții Murder on the Orient Express, despre care am văzut recent o analiză scurtă aici.
Prăjitura de la cafea
O banana bread care a cunoscut niște sticky toffee pudding se alătură trupei noastre de gustări de cafecita. E bună-bună, se face repede și se păstrează bine la frigider. Rețeta e aici.
Ce mai am pe listă (în bucătarie)
Am văzut gutui la vânzare și mi-am adus aminte că nu mai am dulceață de gutui în cămară - o să corectez acest lucru cât mai repede. Am văzut și acești biscuiți umpluți cu curmale și i-am pus pe listă. Și, în ton cu tema de azi, am găsit gustarea asta de năut cu chipsuri de banane verzi, dar nu cred că e prea light 😅.
2 luni de citit și ascultat pe Voxa cu 10 lei/lună, cu înscriere aici
2 luni de citit gratuit pe scribd cu înscriere aici
DRAGHE10 pentru 10% reducere la printurile luț illustration