Scrisoarea #171
Acum vreo 3-4 ani ne gândeam serios să ne mutăm într-un oraș mai mic, Brașov sau Sibiu, și gândul a rămas cu noi mai bine de un an. Am făcut liste serioase de pro și contra și aproape decisesem să ne mutăm în Brașov. Dar după câteva luni Bucureștiul a revenit în cărți.
Văd mulți oameni în jurul nostru cu gândul ăsta de mutare într-un oraș mai mic, într-un loc mai liniștit, și tare bine îl înțeleg, că știu toate argumentele și toate-s foarte bune. Dar am zis că poate ar fi util să-ți lăsăm și pro-urile pe care le-am găsit noi pentru București și pe ce ne-am bazat decizia să rămânem.
Dacă nu ești din București și nu te interesează subiectul, poți să treci direct la punctul 4- acolo am lăsat câteva dintre locurile noastre preferate din oraș, poate-ți sunt utile când faci o vizită pe-aici.
Vremea
Dacă mi-ai fi zis în prima vară petrecută în București, după ce veneam de la munte din Petroșani… că o să pun vremea ca argument în favoarea Bucureștiului, aș fi zis că mi-am pierdut mințile :)) Dar, deși verile au rămas la fel de insuportabile cum mi s-a părut aia prima, iernile calde și toamnele cu cer senin compensează cumva pentru alea 3 luni în care ne coacem în oraș. Vremea e foarte bună pentru cineva cu cățel, iar noi plănuim să fim cineva cu cățel toată viața 🐶 Odată cu Artu mi-am schimbat cel mai mult perspectiva, pentru că am început să petrec 1 oră și jumătate la plimbare cu el în mai fiecare zi. Într-un oraș ca Brașovul cred că aș ieși mai puțin din casă, din cauza frigului, chiar dacă plimbarea în sine ar fi mai plăcută acolo (mai ales prin centrul atât de frumos sau pe lângă Tâmpa).
Canicula din iulie și august o gestionăm ieșind pe la 8-9 dimineața și la 10-11 seara la plimbare (pe Artu îl mai scoatem la amiază la primul copac stâlp, că nu prea avem copaci în Bucuresti :)) și trăind pe bază de aer condiționat în timpul zilei. Ajută și că în luna august, când e nebunia cu căldura mai mare, încercăm să plecăm ba pe la Petroșani, ba la țară în Gorj, ba în concediu. Doar faptul că mental ne-am setat să facem asta în fiecare an a făcut căldura pe timp de vară mai suportabilă.
Oraș mare
Noi amândoi suntem introvertiți de fel, așa că traiul într-un oraș mare ni se potrivește mai bine. Într-un oraș mare nu trebuie să ții legătura cu toți vecinii, nu există riscul să te trezești cu neamuri care trec pe la tine neanunțate pentru că erau prin zonă... sună neprietenos, dar astea erau o sursă de stres pentru mine și când eram mică. Și cam sunt pentru toți oamenii puțin mai introvertiți 🙈. Păi când știam că trebuie să mă duc să duc gunoiul și va trebui să mă opresc să stau de vorbă cu colega-vecinei-mătușii pe care am văzut-o o dată la o zi de naștere și să-i spun ce face mama, bunica, mătușa... Și nici Mihai nu-i altfel de om. În București e mai mică amenințarea interacțiunii umane :)) Dacă te vede cineva într-o postură jenantă (căzând, plângând pe stradă sau cu puloverul peste pijama), de fapt nu te vede nimeni. Pentru că într-un oraș mare suntem mulți și ne grăbim; și câteodată și asta prinde bine.
Prietenii
Ăsta a fost argumentul final pentru noi, argumentul cel mai important. Plănuiam să-l las la final în lista de azi, da-l pun mai repede în caz că ce-am zis mai devreme ne face să părem neprietenoși 😅
Faptul că avem prieteni buni aici, cu care ne place atât de mult să ne petrecem timpul și pe care ne putem baza, a fost argumentul cel mai important pentru rămasul aici. Și deja am zis mai sus că nu ne place să vorbim cu străini, nu știu câtă determinare am avea să ne facem prieteni noi și să cultivăm de la 0 relații așa de profunde cum le avem cu ai noștri de aici. Fetele mele mă țin sănătoasă la cap și n-aș vrea deloc să trăiesc departe de ele. Ba chiar încerc să le mut pe toate mai aproape de mine – cu Luiza am reușit, o să stăm la 30 de minute de mers pe jos, la Deea încerc să-i găsesc apartament în blocul în care ne mutăm, Corina a acționat singură și s-a mutat și ea mai aproape anul ăsta, pe Iulia încă nu știu cum s-o mut din Bruxelles :))
Locuri
Alt argument important pentru București a fost, pentru noi, că Bucureștiul are atât de multe locuri cu mâncare bună. Mâncăm sau comandăm cam o dată pe săptămână, dar faptul că avem atât de multe opțiuni din punctul ăsta de vedere și că se deschid constant restaurante și localuri bune aici ne-a convins să rămânem tot mai aproape.
Când avem ceva de sărbătorit, mergem să mâncăm la Papila (unde mâncarea a fost mereu, dar mereu, perfectă, indiferent ce-am comandat; cu atmosfera frumoasă și personal minunat). Când vrem să mâncăm bine într-un loc relaxat, mergem la Bucătăria.local food unde o să avem întotdeauna și niște opțiuni impecabile pentru vin și spumant (dar nu întotdeauna și ciocolată de casă la desert, în ciuda tentativelor repetate ale lui Mihai de a-i convinge pe băieți să o facă permanentă în meniu). Pentru o cină pe fugă ca la mama acasă avem Balls, care-i un loc magic cu nostalgie millenială de anii 2000 și comfort food la cel mai frumos nivel. Sâmbăta luăm pâine bună de la Casa del Pan sau de la Loaf, când am poftă de un mic dejun afară din casă știu că am o opțiune cu cafea foarte bună la Butter. Înghețată bună găsim oricând la Sweetology. Și lista poate să se tot ducă (sunt multe brutării și înghețată bună și în Sibiu și Brașov, știu-știu; dar am zis să ți le las și pe astea care ne plac de-aici în lista cu locuri).
Cinemateca Eforie a fost de asemenea un loc pe care nu l-am găsit replicat în cele 2 orașe pe care le consideram noi finaliste, Brașovul și Sibiul. Faptul că avem acces atât de ușor la un loc cu filme vechi, că-i ușor accesibil fiind chiar în centru mă bucură și acum când povestesc. La fel de încântați suntem la cinematograful Elvira Popesco, pentru filme noi sau de festival. Deși pentru cinematograful ăsta probabil am fi găsit un echivalent și la Sibiu sau Brașov. Iar Sibiul are oricum și Festivalul de Film Astra (care e fost un argument de sine stătător în lista de pro & con).
În general, accesul ușor la expoziții, festivaluri și tot felul de evenimente frumoase, a rămas ca argument mare în favoarea lui musiu București. Ah, și Cărturești Verona, ce oraș frumos e ăla care are Cărturești Verona și Antic Ex Libris 💛
Speranța
Ultimul argument care a înclinat balanța în favoarea Bucureștiului e că pare că merge înspre bine, multe lucruri s-au rezolvat în ultimii 5 ani. De ceva timp e mult mai ușor să călătorești cu autobuzul, plătești totul cu aplicație, vezi cât ai de așteptat pentru autobuzul următor etc. Trotuarele arată mai bine, sunt multe zone în care s-au amenajat parcări cu plată și nu mai sunt mașini peste mașini pe trotuar (la noi pe stradă s-a îmbunătățit cu muuuult doar de când nu s-a mai permis parcarea pe trotuarul pe care înainte nici nu puteai trece). Dar o mențiune aici: nici eu nici Mihai nu avem mașină și cu Uber și Bolt nu circulăm des (avem autobuz/metrou direct pentru birou și lucrăm în cea mai mare parte a timpului acasă). Dacă am interacționa mai des cu traficul din oraș, poate n-am fi fost atât de optimiști.
Și, apropo de speranță, apartamentul în care o să ne mutăm nu are centrală, e cu încălzire de la Radet. Nu cred că am fi avut curajul să ne mutam intr-un apartament în care nu există posibilitatea de a pune centrală, dacă nu aveam speranța că lucrurile merg înspre bine. Bine, ne-a ajutat și faptul că sunt destul de puține apartamente la vânzare care au centrală proprie 😅. Ne-am pus și un boiler mic oricum, că avem noi speranță și curaj, dar totuși :)) Aproape săptămânal a fost oprită apa calda de când am luat apartamentul, căldura tot așa, dar sperăm că toate reparațiile și modernizările astea sunt pentru un bine care o să vină. Și, mai așteptăm și implementarea master plan-ul cu pistele de biciclete, că am depinde și mai puțin de traficul din oraș. Deci… speranță avem. Vedem ce-o să se întâmple cu ea.
P.S. Clujul cel superb n-a intrat la noi pe listă pentru că nu ni se pare oraș mic 😅
[P] Șiiii un alt motiv pentru care am rămas în București e că avem Carrefour aproape 💛 deși sunt destule și în Brașov, și în Sibiu 🤭 și și cel din Petroșani e de câțiva ani foarte bine aprovizionat. Gătește Mihai ca la el în bucătărie când mergem la părinții lui în vizită.
Oricum, în orice hypermarket ai fi, în perioada asta ai reducere 25% la cartofi violeți (cu care poți să faci piure mov, care arată foarte simpatic in farfurie) și 36% reducere la midii pasteurizate. Se găsesc și castane în perioada asta (vrac, cu 20 de lei kilogramul).
Și, dacă ai instalată aplicația Act for Good, mai ai 31% reducere la portocale, 15% reducere la înghețata Siviero Maria și 25% reducere la covrigeii-grisine de-aici (care au devenit preferații noștri după ce i-am descoperit).
Cărți, filme, muzică
📚 M-am apucat de Totul e în regulă în lume și în mine, de la Petronela Rotar. E tot în stilul cărților ei, autobiografică- despre ce a învățat din terapie și din belelele pe care le-a avut, tare frumoasă.
📝On consumption vs. Production, Jeremiah Johnson/ Infinity Scroll
“There’s nothing wrong with consumption in the abstract. Virtually all of us consume online content. But the entire superstructure of the internet is designed to trap you in a never-ending cycle of consumption. Your feed is controlled by algorithms trained to show you whatever will keep you scrolling longer. Scientists at social media companies are constantly thinking about the drip-drip-drip of dopamine they release in your brain. (…) Once you start doing things and creating value, that cycle ends. I know that it can be hard to break out of the cycle. Passive consumption is so easy. It’s designed to be easy by geniuses with PhDs in keeping you put.”
🎞️Marți, după 12 ore de strâns moloz și cutii și lucrat în biroul improvizat de la noi din șantieruț, am ajuns acasă, am comandat pizza și ne-am uitat la un episod din The Middle care tocmai începea pe Comedy Central; a fost perfect. Am văzut serialul integral acum câțiva ani, e tare frumos și bun de aerisit la minte (e pe Netflix sau Max, nu mai știu).
🎶 Niște jazz care-i un pic Crăciun, dar nu prea Crăciun.
Prăjitura de la cafea
Săptămâna asta prăjitura de cafea a fost ciocolata de casă mâncată în mișcare și a fost cea mai bună din lume, că ne-a adus mai aproape de momentul în care totu-i gata 🙈 Aici găsești rețeta pentru varianta asta mai tare (Mihai o face așa când are nevoie de ea to-go sau to-share).
Ce mai am pe listă (în bucătarie)
Rețeta asta de pui cu sos hoisin arată foarte bine. La fel și asta de mușchi de porc cu sos chimichurri. La desert am în plan niște alviță, că mi s-a făcut cam poftă zilele astea.
2 luni de citit gratuit pe Scribd/Everand cu înscriere aici
2 luni de citit/ascultat pe Voxa cu 10 lei pe lună cu înscriere aici
cred ca e prima data cand va citesc pe substack si nu direct la mine in email si ma bucur ca acum pot lasa si comentarii <3 de mult am pe lista o posibila mutare in bucuresti si lista asta a picat la fix, deci multumesc. renovare is mutare cat mai usoara va doresc!
A fost tare frumos sa citesc editia asta cu argumente pro ramas in Bucuresti <3