Scrisoarea #174
Că tot vine perioada aia mai nebunică, cu mâncare multă și rude determinate să te convingă să o mănânci pe toată, am zis să-ți las câteva resurse pe care le mai activez în perioadele de tipul ăsta. Nu sunt multe, nu sunt nici intangibile și nici nu te încurajez să te îngrijorezi că o să mănânci prea mult de Crăciun. E oricum o perioadă agitată, vine după niște luni în care am obosit toți, după multe zile cu frig și fără soare… lasă-te un pic în pace și nu mai pune presiune pe tine. Facem ce putem și dacă ce putem e să mâncăm prea multe sarmale asta e. Sunt doar câteva zile din an.
Acestea fiind zise, îți las mai jos ce mă ajută pe mine în perioadele în care petrecem mai multe zile la rude, când suntem departe de mâncarea noastră și de organizarea de acasă. Nu-mi iese mereu, dar am multă experiență în trăit lângă deserturi foarte bune și ne-mâncându-le chiar pe toate :)) so let me give you my wisdom.
P.S. Duminică o să fie cina noastră anuală de pre-Crăciun, e a noua cină pe care o găzduim, dar prima în casa nouă 🤭 Te așteptăm ca de obicei la noi la masă virtual, că arătăm totul în Story 🤗
Una mare, una mică
Ce a funcționat cel mai bine pentru mine a fost decizia ca, atunci când sunt la ai mei sau la părinții lui Mihai câteva zile la rând, să merg pe o masă gătită de mama/mama lui Mihai și pe o masă light de-a mea.
Masa light e de obicei cu ouă, ouă ochiuri sau ouă fierte, lângă care pun niște broccoli la aburi și o felie de pâine prăjită. Mai pregătesc constant și pasta de pește de care ți-am mai povestit (o mănânc pe pâine prăjită). Amestec așa: 50 de g ton din conservă în suc propriu (cântărit scurs) + 25 de g ceapă mică, tăiată mărunt + 40 de g iaurt grecesc amestecat cu 4 g muștar. Din cantitatea asta am 1-2 porții, și nu depășește 300 de calorii cu tot cu 2 felii de pâine prăjită.
În felul ăsta chiar dacă am o masă de 1000 de calorii, cu una de 300-400 se echilibrează ziua (se ating lejer 1000 de calorii la o masă din asta tradițională, chiar dacă nu pare). În felul ăsta și mănânc cam tot ce vreau - și ce nu am mâncat azi, mănânc mâine.
Legume și gustări light la îndemână
Ce m-a mai ajutat a fost să am lucruri bune la îndemână, dar foarte-foarte la îndemână: broccoli fiert, morcovi cruzi gata spălați și tăiați, frunze de salată spalată și uscată. Le pregătesc în cantități mari și le pun în frigider și, chiar dacă mănânc salata de boeuf și pâine, mănânc și niște frunze de salată lângă, și inevitabil mă satur mai repede. Dacă se mănâncă friptură, adaug din același motiv și niște broccoli lângă, că am deja pregătit în frigider.
Îți mai las și alte chestii pe care le am mereu la îndemână, cu mențiunea că sunt astea și nu altele pentru că astea îmi plac. Cel mai important e ca și la gustările light să fie chestii care îmi plac, pentru că, dacă nu-mi plac prea mult, n-o să apelez la ele chiar dacă-s la îndemână. Și avem așa:
🥄 chefir - și chefirul mi-e foarte util la gustări, torn jumătate de sticlă (cam 160 g) într-un pahar și doar presar niște bucăți de wasa deasupra.
🥄 ouă fierte - fierb 3-4 la o tură, apoi le țin în frigider și, la nevoie, atac câte unul cu o felie de pâine prăjită (sau gol, uns cu niște cremă de brânză).
🥄 ovăzul ținut peste noapte în frigider, de care ți-am mai povestit. Amestec într-un borcan 4 linguri de ovăz cu 4 linguri de lapte și mai adaug 2 linguri de iaurt grecesc + 1 mână de fructe (afine, zmeură - inclusiv congelate). Până a doua zi se transformă într-un snacky snack de 220 de calorii. Îl folosesc integral ca pe mic dejun light sau îl împart în 2 gustări, mi se pare foarte practic.
P.S. Sunt și chestii procesate în listă și mi se pare oportun să menționez că, dacă obiectivul meu e să mănânc mai puțin caloric într-o anumită perioadă, nu îmi propun tot atunci să mănânc și mai multe legume, sau mai puțin procesat sau cu mai multă proteină. Câte un obiectiv pe rând- mi se pare că e mai ușor de dus în felul ăsta și sunt și mai multe șanse să mă țin de treabă dacă nu-mi setez O TONĂ DE TREABĂ.
Desert la cafecita
Desertul la mic dejun n-o fi cea mai bună idee, dar am zis deja că eu funcționez cu câte un obiectiv pe rând. Cu prăjitura de cafecita (care de obicei e cea care-mi place cel mai mult din ce s-a pregătit) elimin mic dejunul cu totul din schemă și economisesc niște calorii.
Nu.
Nu-mi place s-o refuz pe bunica mea când știu că a pregătit toată ziua o mie de feluri pentru că veneam în vizită, și nici pe mama lui Mihai după ce a făcut cu dragoste prăjitura mea preferată. Dar…
…până nu am zis un “acum nu vreau, mulțumesc“ sau “acum nu mai pot, mulțumesc” de aproximativ 12 ori, ferm, și am stat puțin cu disconfortul care mi-l dă faptul că am rănit poate sentimentele cuiva drag nu prea am putut aplica nicio metodă de mai sus 🙈 Am stat cu disconfortul și acum nici nu mai e disconfort, ne-am obișnuit. P.S. Ajută și să leg “nu”-ul de câte un compliment pentru mâncarea bună sau câte o glumă, să nu rămână în aer prea dramatic.
[P] Apropo de pasta de pește a Mirunei, în perioada asta ai 25% reducere la ton în suc propriu dacă ai instalată aplicația Act for Good dar și 25% reducere la biscuiții cu unt (sunt foarte buni și fini) și 33% reducere la roșii cherry. Mai ai 25% reducere și la diverse produse Fino - hârtie de copt, folie de aluminiu sau folie de plastic.
Până pe 17 decembrie mai e și reducerea de 24% la salata verde, 15% reducere la napolitanele Dare și 15% reducere la esența de vanilie de la Dr. Oetker. Tot până pe 17 decembrie continuă campania cu transport gratuit prin Bringo, dacă cumperi din Carrefour ingrediente pentru prăjituri, deserturi și mixuri Dr. Oetker de minim 59 de lei. Și nu arunca bonul fiscal, pentru că poți să-l înscrii pe site sau prin SMS la 1755, ca să poți câștiga 50.000 de lei.
Cărți, filme, muzică
📚 Citesc “Eating”, o carte mică de-a Nigellei Lawson, despre atitudinea ei față de mâncare și gătit, e ca un eseu personal mai lung. Tare mult îmi place, parcă ea și doamna Ruth Reichl scriu cel mai frumos despre subiectele astea 2.
▶️ M-am uitat la Black Doves, e cu spioni, lovey-dovey și auto-ironii a la Slow Horses, mi-a plăcut (Netflix).
🎨Am fost acum 2 săptămâni și la Art Safari, m-am dus pentru lucrările Ceciliei Storck, pe care voiam să le văd încă de când i-am citit autobiografia (am văzut câteva la muzeul ei din București, dar le-am văzut înainte s-o citesc). Am uitat să-ți recomand expoziția încă de cum am văzut-o, că mi-au plăcut mult și celelalte expoziții de-acolo, mi-am amintit doar pentru că săptămâna asta e ultima în care mai sunt dechise (în Centrul Vechi, pe Lipscani 18 e). P.S. Chiar la ieșirea de la expoziția madamei Storck e și o experiență VR prin care poți să vezi casa ei de la Balchik, așa cum și-au imaginat-o mai mulți studenți de la Arhitectură. Mi-ar fi plăcut să o văd și recreată fix cum era pe vremea ei, că povestea cu mult dragoste în carte de felul în care a amenajat-o, dar e frumos și ce și-au imaginat oamenii.
Prăjitura de la cafea
Prăjitură de cafea făcută la noi nu avem, pentru că nu avem chiuvetă în bucătărie de aproape 2 săptămâni (ține-ne pumnii când primești newsletterul, cam atunci e programată și instalarea de chiuvetă). Dar avem prăjitură de cafea de la magazin, adică profiterolul ăsta pe care-l ia Mihai din Carrefour Market, e plăcerea lui vinovată.
Ce mai am pe listă (în bucătarie)
Lista cu rețete de testat devine din ce în ce mai lungă, dar sigur recuperez puțin în vacanța de Crăciun 😈. Tocmai am adăugat pe ea și rețeta asta de fursecuri cu cremă și varianta asta de prăjitură Alaska, dar cu fistic, caramel sărat și pastă de fistic.
2 luni de citit gratuit pe Scribd/Everand cu înscriere aici
2 luni de citit/ascultat pe Voxa cu 10 lei pe lună cu înscriere aici
Super idei, multu
Hello, link-ul pentru prăjiturica Alaska nu funcționează.