Scrisoarea #189
Astăzi îți las rețeta pentru cozonacul cu rahat și stafide pe care îl face mama mea. De când mă știu, ea făcea trei cozonaci de Paște și Crăciun: unul cu mac (preferatul meu), unul cu rahat și stafide (care îmi place mult) și unul cu nucă măcinată (care nu e preferatul meu 😅).
Cel cu rahat și stafide era de obicei primul cozonac care se putea tăia (cel cu mac trebuia să se mai răcească puțin) așa că era primul pe care-l atacam. Și acum îmi place foarte mult, mai ales când e călduț (cel cu mac e foarte bun și rece), cu un pahar de lapte lângă. Oricum, până ajungeam la cozonacul cu mac, cel cu rahat era aproape gata. Ceea ce sper să se întâmple repede și la tine acasă dacă faci rețeta.
Dacă vrei, poți să te joci puțin cu cantițătile de rahat și stafide, în funcție de care îți plac mai mult, sau chiar să mai adaugi 100 g în total, rezultatul va ieși la fel de bun.
P.S. Newletterul intră într-o mică vacanță de Paște-1 mai, 2 săptămâni o să luăm pauză 🤗 revenim pe 8 mai cu forțe proaspete și odihnite.
Ingrediente
Pentru aluat:
350 g făină
80 g unt topit
75 g zahăr
3 gălbenușuri
200 ml lapte călduț
4 g drojdie uscată Dr. Oetker
coaja rasă de la o portocală/lămâie
1/4 linguriță sare
Pentru umplutură:
200 g stafide aurii Dr. Oetker
200 g rahat
Pentru uns:
1 ou
Ustensile necesare:
tavă de cozonac de 2 l
cântar
robot de bucătărie (opțional)
[P] Rețeta este în colaborare cu Dr. Oetker. Și cu mama 😁
Cum procedăm
Pentru aluat, am pus untul să se topească la foc mic într-o cratiță și l-am lăsat în pace. Am amestecat făina, zahărul, drojdia, sarea și coaja de portocală. Am făcut o gaură în mijloc și am adăugat gălbenușurile, laptele și untul topit. Am frământat aluatul cam 30 de minute (la robot ar fi suficient cam 20 de minute, la viteza 2). Când a fost gata, l-am aranjat pe fundul vasului și am acoperit vasul cu folie de plastic. Am lăsat aluatul să dospească 45-60 de minute pe blatul din bucătărie.
Cât dospește aluatul, am tapetat forma de copt cu hârtie de copt și am tăiat rahatul în bucăți mici și l-am amestecat cu stafidele într-un bol.
După ce a trecut timpul de dospire, am împărțit aluatul în două bucăți, am întins o bucată de aluat pe blatul presărat cu făină până a ajuns la o grosime de aproximativ 0,5 cm, iar o latură a devenit la fel de lungă ca tava de cozonac.
Am presărat jumătate din amestecul cu stafide deasupra. Am rulat aluatul, l-am sigilat bine și l-am lăsat deoparte. Am repetat procesul cu cealaltă bucată de aluat. Am așezat cele două rulouri de aluat una peste alta, în formă de „X”. Am împletit cele două rulouri de aluat din zona inferioară, de unde se intersectează, și apoi am făcut același lucru cu partea superioară.
Am așezat cozonacul în forma tapetată cu hârtie de copt și l-am lăsat acolo 30 de minute. În acest timp, am încins cuptorul la 160 de grade și, după ce au trecut cele 30 de minute, am uns cozonacul cu oul bătut și l-am pus în cuptorul încins pentru 1 oră. După ce a expirat timpul, am scos cozonacul din cuptor și l-am lăsat 10 minute în pace. L-am răsturnat pe un grilaj și-l las să se răcorească.
Dacă e Paște, atunci e rețetă filmată cu mama. Vine diseară pe Instagram 😁
(P) Produsele de la Dr. Oetker mă ajută întotdeauna la deserturile pe care le fac, și pe mine și pe mama. Fie că ai de gând să faci cozonac sau tortul cu făină de migdale și afine de care povesteam săptămâna trecută, ai multe produse cu care să te joci ca să iasă ceva bun. Iar, dacă folosești produse pentru prăjiturit de la Dr. Oetker în perioada asta, nu uita să înscrii bonul pe site, pentru că poți câștiga un air fryer sau premiul cel mare: o mașină. Până pe 18 mai e valabil concursul, așa că ai scuza perfectă să faci cât mai multe deserturi.
Și, că tot avem de vopsit ouă pentru Paște: dacă folosești orice kit Carmin la treabă, poți să înscrii și bonul de-acolo pe site, ca să câștigi unul dintre cele 10 telefoane puse la bătaie.
Bonus: varianta cu (și mai mult) mac
Am deja pe site varianta de cozonac cu mac, dar de Crăciun am dus lucrurile și mai departe și am testat o variantă nouă de umplutură, care mi-a plăcut chiar mai mult decât varianta originală 😅. N-am apucat să-ți povestesc atunci, așa că-ți las acum și rețeta asta. 2 la preț de 1 newsletter, cum ar veni.
Am împrumutat umplutura cu mac de la rețeta asta, am făcut niște modificări, și avem următorul rezultat:
Pentru ingrediente avem așa:
200 g mac măcinat
130 g zahăr
1 măr dat pe răzătoare (cam 160-180 g)
25-30 ml suc de portocală (în funcție de cât de zemoase sunt merele)
Practic, am făcut aluatul urmând rețeta de mai sus, am amestecat macul cu zahărul, merele rase și sucul de portocale și am împărțit umplutura în mod egal pe cele două bucăți de aluat. Apoi, am urmat aceeași pași și gata.
[P] Fie că ai nevoie pentru vopsit sau pentru cozonac, la Carrefour găsești o varietate mare de ouă - printre preferatele mele sunt acestea, Filiera Calității, de la găini crescute în aer liber. Până pe 22 aprilie, ai preț bun la Carrefour și la carcasa de curcan (e perfectă pentru rețeta asta festivă), 20% reducere la conservele astea bune de năut, 30% reducere la sosul sriracha și 15% reducere la frișca lichidă. Iar, dacă ai instalată aplicația Act for Good, mai ai 27% reducere la afine (că tot vorbeam de tortul cu afine mai sus), 25% reducere la roșiile pasate și 20% reducere la ceaiul de tei (eu am luat 5 pachete ieri, ne place mult).
Cărți, filme, muzică
📚 Am început “Cazul doctorului Kukoțki”, de Ludmila Ulițkaia. Scrie tare frumos și povestea e interesantă- despre un ginecolog genial care încearcă să schimbe politica de stat privind avorturile din Rusia anilor ‘40. E de fapt povestea familiei lui, că romanul se axează pe rând și pe trăirile lui, și ale soției, și ale fiicei. Îmi place, dar nu-mi place până la capăt- cumva parcă îmi pierd interesul din când în când și am senzația că nu-i scris la fel peste tot.
📝 The trap of emotional productivity, Ayushi Thakkar
“the world will not fall apart if you pause your personal development. you will not go backwards if you skip your rituals for a week. you are not a machine that needs to be constantly upgraded. you are not a project. you are a person. and that means you’re allowed to be messy. inconsistent. resistant to progress. sometimes, not healing is the most radical form of self-respect.”
Bonus: A lăsat Ruth Reichl într-un newsletter recent o rețetă haioasă pentru How to cook husbands :)) am de gând s-o înrămez și s-o pun în bucătărie, ți-o las și ție în varianta completă aici. Pagina e dintr-o carte de gătit publicată în 1899: Aunt Babette’s Cookbook, ceea ce face gluma și mai valoroasă.
🎶 Ceva chill-chilluț de ținut pe fundal la citit.
Prăjitura de la cafea
Nici n-are sens să-ți mai zic ceva de tortul ăsta și câte felii am mâncat și cum merge la cafecita… Rețeta e aici, viewer’s discretion is advised 🤭
Cu codul BRAUN20 ai în continuare 20% reducere la electrocasnicele Braun