Condimente și ingrediente preferate 🧂
Cele mai folosite ingrediente și condimente din bucătăria mea - cum le cumpăr, păstrez și folosesc.
#128
Subiectul de azi ne-a fost propus de cineva de-aici din comunitate, în primul newsletter din an, în care întrebam ce teme vreți să abordăm. Ne întreba cineva ce condimente/sosuri am în casă mereu, cele pe care le găsesc des în lista de ingrediente a multor rețete.
Așa că săptămâna asta îți las o listă cu ingredientele sau condimentele pe care le folosesc cel mai des, cum le păstrez și câteva dintre rețetele în care le folosesc. Am împărțit totul în trei categorii: condimente, sosuri/uleiuri și alte ingrediente.
Condimente
Un top 5 al condimentelor folosite de mine, în afară de sare și piper, ar arăta așa: chimion măcinat, paprika afumată dulce, turmeric, coriandru măcinat și ardei iute măcinat. Pe astea o să le găsești mereu în bucătăria mea.
Toate condimentele pe care le am, inclusiv cele enumerate mai sus, sunt ținute în borcane ca acestea pe care le am repartizate în toată bucătăria. Dacă nu ai loc sau nu ții neapărat să le păstrezi în borcănașe, poți să păstrezi condimentele în ambalajele în care au venit, dar fie le prinzi bine cu o clamă de plastic, fie le închizi/împachetezi ambalajul în care vin și le păstrezi într-o caserolă mică care se închide foarte bine.
Eu le folosesc de obicei de-a lungul a 1 sau 2 luni, dar le poți păstra și 3-4 luni dacă stau închise bine. Sunt două direcții în care poți să mergi cu achiziția lor: dacă știi că le vei folosi mai des, poți să cumperi pachete mai mari de 50-150 de grame - e mai rentabil așa. Dar, dacă nu ești sigur în ce măsură le vei folosi, cel mai sigur e să mergi pe pachete mici de 10-25 de grame.
În ceea ce privește rețetele pe care le poți face cu ele, îți las mai jos o listă cu câteva variante la care folosești unul sau mai multe condimente:
O parte dintre rețete cuprind și alte condimente, dar ce povesteam mai sus se aplică și la acestea.
Sosuri
La sosuri aplic cam aceeași abordare ca la condimente. Dintre toate pe care le am, folosesc cel mai des următoarele: sos de soia, sos hoisin, sos de stridii și sos de pește. Pe lângă astea, mai folosesc și sos Worcestershire și sos teriyaki. La lista asta se adaugă și uleiul de susan, care nu e chiar un sos, dar apare în multe rețete pe care le-am făcut.
Eu păstrez sticluțele cu sos în bucătărie, ca să-mi fie la îndemână, dar le poți păstra și în cămară sau frigider, dacă ai loc. După ce le deschid, încerc le folosesc în maximum 3 luni, dar asta nu e de obicei o problemă pentru că recipientele în care vin nu sunt foarte mari - 100-200 ml, de obicei.
Cele mai gătite rețete la care folosesc sosurile de mai sus sunt următoarele:
Ingrediente
În această categorie voi include ingrediente destul de variate, care, la fel, nu-mi lipsesc niciodată din cămară pentru că le folosesc la o listă lungă de rețete: lapte de cocos, făină de migdale/fulgi de migdale, unt de arahide, ghimbir sau sirop de arțar. Eu cumpăr, de obicei, o rădăcină de ghimbir și o păstrez în frigider până o folosesc pe toată (rezistă acolo cel puțin 2 săptămâni). Făina de migdale, fulgii de migdale și untul de arahide se păstrează foarte bine în recipiente inchise, în cămară, la temperatura camerei. Siropul de arțar am început să-l păstrez la frigider pentru că ultima dată am avut o experiență neplăcută - eu îl păstram de obicei în bucătărie și nu am avut probleme, dar ultima dată sticla de sirop pe care nu o mai deschisesem de vreo lună a făcut floare 😟.
Laptele de cocos, deși vine la conservă și are un termen de valabilitate mare, dacă nu-l folosesc pe tot după ce deschid o cutie, îl păstrez în frigider, acoperit, câteva zile. Totodată, încerc să cumpăr lapte de cocos care are cel puțin 50% nucă de cocos. Alternativ, dacă găsesc numai lapte cu conținut mare de nucă de cocos, peste 80%, mai ales dacă e o cutie mai mică, completez până la 400 de ml cu supă sau apă, atunci când fac mâncare.
Câteva dintre rețetele preferate la care folosesc ingredientele astea:
Cărți, filme, muzică
📚 Am terminat Jurnalul unui librar, de care povesteam săptămâna trecută. Tare mult mi-a plăcut, e fix jurnalul unui librar morocănos, dar simpatic, din Wigtown, oraș care a fost numit Scotland's National Book Town pentru că are foarte multe librării și afaceri din domeniul cărților. E tare potrivită pentru toamnă, pentru că e cu viața drăguță și simplă dintr-un oraș mic, în care toată lumea știe pe toată lumea. Iar anticariatul care face subiectul cărții pare a book heaven, l-am pus pe bucket list. M-am apucat acum și de continuarea cărții, care pare fix la fel, dar cred că se pierde ceva la traducere, că tonul pare ușor schimbat.
🎶 O melodie care a rămas pe repeat după ce am auzit-o într-un magazinaș din Ortigia în vacanță, tare drăguță și tare potrivită cu locul.
▶️ Am început să mă uit la mini-seria All the light we cannot see, de pe Netflix, aveam pe listă de ceva timp și cartea pe baza căreia e făcută. E cu lovey dovey și război serialul, bun de culcușit la el, dar în perioada asta parcă mă uit un pic mai greu la filme și seriale cu război. Vedem cum se duce 💛
🎞️ [Mihai] Am fost la Poor things, ultimul film al lui Yorgos Lanthimos, și ne-a plăcut foarte mult - începe puțin mai greu, mai ales până te obișnuiești cu universul din film, dar merită totul. În weekend avem program și la Killers of the Flower Moon 😁.
Prăjitura de la cafea
O tartă pentru toamna dumneavoastră și cafeaua dumneavoastră (amândouă calde🤭). E din categoria deserturi îmbrătișătoare, nu prea dulce și ușurică, numai bună pentru perioada asta.
Ce mai am pe listă (în bucătarie)
Pentru răcoarea care urmează cred că supa/ciorba asta cu pui și paprika se potrivește foarte bine. Am pus pe listă și rețeta asta de cous cous alla trapanese, pe care am găsit-o la puțin timp după ce am mâncat același lucru în Catania. Și, tot după vacanța în Sicilia, am adăugat pe listă rețeta asta de salată cu fenicul și portocale.
2 luni de citit și ascultat pe Voxa cu 10 lei/lună, cu înscriere aici
2 luni de citit gratuit pe scribd cu înscriere aici
DRAGHE10 pentru 10% reducere la printurile luț illustration