Ce gătesc cu legumele care-s în sezon acum🍂
cu gulie, conopidă, dovleac, varză, praz și încă câteva 🍠
Scrisoarea #167
Am cunoscut săptămâna trecută câțiva producători locali de legume și fructe și, tot povestind cu ei despre recolte și ce-i în sezon, am început să răscolesc printre rețetele mele, să văd ce fac ce gătesc cel mai des cu ce e în sezon în perioada asta. Eu de obicei stabilesc în fiecare luni ce gătesc în săptămâna care vine, dar îmi las mereu niște spațiu mental să mă răzgândesc la 1-2 dintre zile, în funcție de ce idei îmi vin sau dacă găsesc ingrediente interesante. De obicei ingredientele astea interesante sunt legumele sau fructele care apar în sezon, așa că uite ce-aș face cu ele.
[P] Scrisoarea de astăzi este în parteneriat cu Carrefour.
Gulii
Încep lista cu gulia pentru că, până acum câțiva ani, nu găteam nimic cu leguma asta. Gulia nu prea e o legumă principală în rețete, dar varianta asta de pui cu pasta gochujang, gulie și dovleac o face vedetă. O altă rețetă pe care o fac des e asta de ouă cu cartofi și gulie la cuptor, gulia are gust de cartof prăjit în combinația asta. Și, că tot vorbeam de gulii, domnul Marin Hagiu, un producător din Adunații Copăceni care livrează legume pentru Carrefour de 20 de ani, mi-a recomandat să nu le aleg niciodată pe cele mai mari (chiar dacă de obicei se vând la bucată 😅), pentru că sunt lemnoase. Regula asta se aplică și la ridichi, dar aici se ia și factorul prospețime în calcul.
Dovleac
Cu dovleac am făcut mai multe rețete de-a lungul timpului, iar cel mai mult îmi plac mâncarea cu dovleac și năut (se face foarte repede și se poate pregăti și în porție dublă pentru prânzul de a doua zi), supa cremă de dovleac (o rețetă clasică la noi, e rețeta preferată a Mirunei de supă cremă), tocană cu dovleac și unt de arahide sau paste cu dovleac copt. Dovleacul plăcintar de la Carrefour e cultivat la Însurăței, de același producător care cultivă și pepenii foarte buni Filiera Calității pe care i-am luat toată vara (i-ai auzit sfârâind și la cina noastră de vară).
Varză
Cu varză proaspătă am testat anul ăsta câteva rețete care au intrat direct în lista de preferate: porc pe varză (varza pare ca cea călită clasică, dar se gătește mai repede), spaghetti cu varză călită, praz și nuci sau felii de varză prăjită la tigaie (o garnitură foarte bună).
Dovlecel
Cel mai mult am povestit despre dovlecei la evenimentul de care-ți povesteam, pentru că l-am cunoscut și pe producătorul care aduce dovlecei bio la Carrefour. Ți-am povestit de mai multe ori despre dovleceii ăștia pentru că-mi plac foarte mult și îi cumpăr constant- sunt și foarte simpatici, de cele mai multe ori în pachet e unul galben și unul verde și colorează frumos mâncarea. Domnul Alin Dobre îi cultivă la Călugăreni, la 45 de km de București - mi-a zis că cei pe care i-am luat eu vineri fuseseră culeși chiar de dimineață. El a început să cultive dovlecel în 2017, apoi a intrat în programul Creștem România Bio, început de Carrefour acum câțiva ani, și produce, în perioada maximă, și peste 100 de kg de dovlecei/zi. Dintre rețetele cu dovlecel, cel mai des făcute la noi în casă sunt mâncarea de legume, pastele cu unt și dovlcel, frittata cu dovlecel și ierburi și pizza casei.
Praz
Foarte des gătesc cu praz și-mi place că are un gust dulce bun când e gătit, nu e mai deloc cepos. Îmi place cum se potrivește în rețeta de pui învelit în bacon pe pat de praz, în cea de cârnați cu praz și ceapă roșie și în cea de ouă pe pat de praz. La Carrefour, prazul și verdețurile sunt aduse de domnul Marin Hagiu, legumicultor din Adunații Copăceni, cel care ne-a zis mai sus cum să alegem guliile și ridichile.
Vinete
În afară de salata de vinete, îți mai zic cât de bun iese și acest curry cu vinete, vinetele astea cu orez la cuptor și pastele alla Norma.
Conopida
Cea mai iubită rețetă de conopidă e la noi conopida nuggets, dar ne place mult și acest steak de conopidă și acest curry cu conopidă și cartofi dulci (aici poți folosi și dovleac plăcintar în loc de cartofi dulci).
Mere, pere și alte fructe
Printre deserturile pe care le fac toamna, cele cu mere conduc detașat. Cel mai des fac acest tort de mere și 5 spice , care e de departe cel mai apreciat la noi în casă.
Îndeaproape vine și rețeta de budincă de mere și orez pe care o făcea mama când eram mic, tarta cu mere (desertul de bază de la cina de pre-Crăciun) și crumble-ul cu mere și nuci (un desert perfect pentru două persoane). Tot cu mere, dar, mai important, cu struguri, este și varianta asta de crumble cu struguri și mere care e combinația perfectă de gust, textură și culoare (deși e puțin mai laborioasă de realizat).
Dintre deserturile cu pere, cele mai simple mi se par: tortul cu pere, migdale și fistic (deși se numește tort, toate ingredientele se amestecă în robotul de bucătărie și gata) și clafoutis-ul cu pere (fratele de toamnă al celui cu cireșe).
[P] Dacă ai instalată aplicația Act for Good, poți să cumperi săptămâna asta dovleac plăcintar cu 40% reducere (pentru oricare dintre rețetele de mai sus), crizanteme cu 30% reducere și figurine de ciocolată în formă de dovleac cu 24% reducere (dacă vrei să te pregătești de Halloween😁).
Carrefour are o rețea de peste 1.450 de parteneri locali de produse fresh, dintre care peste 600 sunt ultra-locali (adică se află la mai puțin de 50 km de magazinele Carrefour). Multe fructe și legume ajung în magazine la câteva ore de la recoltare și vin la prețuri bune, parte din misiunea Act for Food asumată de Carrefour în România. Am aflat mai multe despre ei la evenimentul Ziua Gustului, pe care l-au avut vineri în magazinul din Park Lake. Am putut să povestesc acolo cu producători din Adunații Copăceni, din Călugăreni, Vărăști și Voinești - de la ei am primit informațiile de mai sus.
În afară de fructe și legume, am văzut că în perioada asta sunt prețuri foarte bune și la pasta de dinți Colgate Total, apă de gură Listerine și la detergentul de haine capsule.
Cărți, filme, muzică
📚 Am citit romanul “Stela”, scris de Simona Goșu, mi l-a recomandat o prietenă. Tare mult mi-a plăcut, e despre o doamnă de 50 de ani care face menajul în casa unor familii din București, despre problemele ei, problemele lor, si viziunea ei despre viață. Tare simpatic personaj- și am văzut că s-a făcut și o piesa de teatru după roman, mi-am luat bilete instant (la Teatrul Nottara se joacă piesa, revin cu impresii după ce o văd, dar romanul sigur merită citit).
🎞️ M-am uitat la Nobody wants this și mi-a plăcuuuut la fel de mult cât am văzut că a plăcut la toată lumea. E tot un rom-com cu “will they/won’t they?“, dar e despre începutul unei relații sănătoase, în care contextul le face zile fripte, dar ei amândoi nu-și fac.
🎶 Niște July de la Leon Bridges, eu abia l-am descoperit.
🔊 Un playlist cu șemineu și jazz ambiental, pe care-l țin pe fundal în timp ce lucrez ca să-mi păcălesc creierul că nu e cea mai aglomerată perioadă din viața lui. Are 8 ore neîntrerupte, I love it.
P.S. Citatul din casetă e din podcastul pe care ți l-am lăsat acum 2 săptămâni.
Prăjitura de la cafea
Mi se pare că vara în București oricum nu are foarte multe chestii (bune) care o fac unică și specială, dar clafoutis-ul cu cireșe era sus-sus-sus în topul lucrurilor pentru care o așteptam 💛 A găsit Mihai o rețetă aproape la fel de bună de clafoutis, așa că a crescut și mai mult scorul general de la madame toamnă 🤭
Ce mai am pe listă (în bucătarie)
Rețeta asta de orez cu conopidă la tavă arată foarte bine. Și „salata” asta de dovlecei e pe listă pentru o garnitură bună. Am mai găsit și rețeta asta de tamriye care pare un desert foarte jucăuș - acum mai trebuie să găsesc mastic 😅
2 luni de citit gratuit pe Scribd/Everand cu înscriere aici
2 luni de citit/ascultat pe Voxa cu 10 lei pe lună cu înscriere aici