Ce gătim într-o bucătărie mică? De toate 😁


Cum a fost în bucătăria de vară #122
Ne primești înapoi la tine în Inbox?😁 E gata vacanța newsletterului, revenim cu forțe proaspete. Așa cum povesteam și pe canalul de Instagram, în august am repetat experiența de anul trecut când ne-am mutat bucătăria la casuța de la țară a părinților Mirunei. E o bucătărie mică care, la fel ca anul trecut, a devenit mai valoroasă ca oricare alta pentru că am putut fugi de căldura mare din București la o căldură mai mică și administrabilă 😅 Și, așa cum am făcut și anul trecut, a trebuit să mă organizez cu meniul pe care l-am pregătit ca să mă încadrez în cele două limite impuse de spațiu - nu am foarte multe vase și ustensile și cel mai aproape magazin e la vreo 9 km, iar singura variantă de a ajunge (fără să trebuiască să apelăm la vecini) este bicicleta.
Așa că azi îți povestesc cum m-am organizat pentru escapada asta, ce am gătit și concluziile după doi ani în care ne-am mutat cu cățel și purcel acolo pentru câteva săptămâni.

Bucătăria e de fapt holul din dreapta, adică o chiuvetă și 3 rafturi
ustensile
Primul pas a fost organizarea cu vasele și ustensilele de care aveam nevoie. Știam de anul trecut cam ce ustensile erau deja acolo și m-am gândit ce aș avea nevoie în funcție de cum am gătit atunci. În funcție de asta am făcut în avans și meniul de rețete.
Practic am lucrat cu lucrurile astea (pe lângă plită, cuptor și frigider):
🍲o cratiță mare (de 4 sau 5 litri) și o cratiță mică (de 2 litri) pe care le-am folosit la gătit legume la aburi, fiert cartofi, paste sau orez;
🍳Ă cele două tigăi de la Tefal din gama Ingenio, de altfel singurele vase de gătit pe care le-am adus cu mine - le-am folosit la aproape toate rețetele pe care le-am făcut. Tigaia mare am folosit-o cel mai des la cine (și am făcut des 4 porții ca să rămână și pentru prânzul de a doua zi) și deserturi, iar pe cea mică am folosit-o la prânzuri și cine, atunci când am gătit doar 2 porții. Merg foarte bine pe plită, în cuptor și pot fi depozitate ușor, pentru că nu ocupă mult spațiu (mânerul e detașabil, așa că tigăile stau una în alta). A fost folositor și un capac, eu am avut pentru tigaia de 28 cm;
🔪spatulă, cuțit de tăiat și de curățat, paletă de silicon, polonic, tel, lingură de lemn și sită - ustensile numai bune de avut într-o bucătărie mică.
Pe lângă ustensilele de mai sus, am mai avut și un cântar de bucătărie (e cântarul meu vechi pe care l-am adus aici anul trecut), un fierbător pe care l-am folosit la fel ca acasă, și un prăjitor de pâine.
[P] Newsletterul de azi este pregătit în parteneriat cu Tefal.

Masa din cameră și comoda de lângă au mers la fix pe post de blat de bucătărie
ce am gătit
Pe lista de rețete am ales preparate care să respecte două condiții:
🧅 să aibă nevoie de cât mai puține vase la pregătire, ideal doar unul;
🧅să aibă cât mai multe ingrediente comune, ca să nu fie nevoie să cumpăr foarte multe ingrediente pe care să nu le folosesc și să rămână pe acolo.
Așa că, la final, în cele trei săptămâni și ceva în care am stat acolo, am reușit să folosesc majoritatea ingredientelor pe care le-am luat (am mai fugit de două ori până la magazin, dar atunci m-am concentrat mai mult pe snack-uri și lubeniță 😅 decât pe ingrediente de mâncare).

Meal plan-ul cu care am plecat și o parte din cumpărături
🥚La mic dejun, cel mai des am făcut ouă ochiuri (cu crenvurști la mine, broccoli la Miruna) și paparadă cu chorizo. Am mai mâncat de câteva ori și pâine cu untură/pateu cu roșii și castraveți proaspeți, pâine-n-ou sau ce a rămas de la cină. Într-o zi am făcut pâinea de duminică dimineață și, cu ocazia asta, ne-am adus aminte de ce era cea mai gătită rețetă de weekend la noi acasă acum câțiva ani. Pe listă mai era și rețeta de dutch baby, dar nu am mai apucat să o fac.
🍽️ La cină, am început cu mâncare de fasole verde (pe care am făcut-o cu pulpe de pui, de data asta) și am continuat cu vită la tigaie, curry ușor, paste cu unt și sos de roșii, mâncare de legume, tocană cu năut și unt de arahide, salată orientală, mâncărică de cartofi sau paste cu dovlecel și pui de vară. Iar Miruna a făcut somonul ei cu orez și legume la abur (acasă îl face pe grill-ul electric, dar aici l-a făcut în cuptor).
🍪La desert am făcut niște rețete clasice de vară: clafoutis (de data asta cu rubarbă luată din grădina alor mei), buckle și cobbler. Pe lângă asta, am făcut o porție de ciocolată de casă moale și o rețetă nouă de cookie gigant cu făină integrală, semințe și ciocolată.

concluzii
🌿 La finalul vilegiaturii, mi-am dat seama că nu am făcut chiar toate rețetele pe care le-am pus pe listă, pentru că în câteva zile fie am fost invitați la masă în vecini, fie am primit roșii bune și le-am atacat cu pâine cu pateu. Dar nu a fost o problemă mare, pentru că am reușit să folosesc mai toate ingredientele cumpărate la celelalte rețete de pe lista (avantajul de care ziceam cu ingredientele comune). La final ne-au rămas doar 2 conserve de fasole roșie, o pungă de paste și un pachet de orez, dar sunt valabile și la anul, așa că n-am făcut risipă deloc 😁.
🌿 Am gândit perioada asta ca pe o perioadă de semi-vacanță și încarcat bateriile (asta nu prea ne-a ieșit, că am avut treabă), dar tot m-a ajutat mult că am ales rețete mai simple și că am folosit cât mai puține vase (inclusiv pentru că aici nu am mașină de spălat vase😅).
🌿 Pentru anul viitor am făcut o listă cu ingredientele și consumabilele care au rămas în bucătăria de vară și, așa, cred că la anul o să fiu și mai organizat și n-o să mai cumpăr produse pe care le am deja acolo sau care nu o să le folosesc foarte mult.

CARTI, FILME, MUZICA

📚 Mi-am luat 2 cărți de non-ficțiune la mine pentru luna petrecută la țară, dar am citit aproape exclusive ficțiune, romane confortabile, numai bune de vacantă. Am mai citit 2 Agathe care chiar mi-au placut (“Martorul mut”, în care Poirot interacționează des cu un cățel, și “Misterul crimelor înlănțuite”) și am “recitit” în varianta audio o all time favorite cu Poirot, „Elefanții nu uită”. Am citit și un roman bun-bun de la Margaret Atwood, “Alias Grace”, genul cu destul de suspans cât să fie interesant, dar fără să te țină treaz noaptea. Mai zic și de “Necunoscuta din Tanger” (Christine Mangan), care m-a ținut interesată, dar, cum nu prea mi-a plăcut niciun personaj, nu s-a lasat cu cine știe ce atașament.
A, și am intrat în universul cărților de copii, pe care le-aș cumpăra cu ambele mâini, spre disperarea lui Mihai care încearcă să mă potolească :)) (avem o nepoțică de 6 luni și câțiva prieteni cu bebeluși cu care ne-am revăzut). Am luat multe cărți muzicale Usborne (cu sunete din padure, fermă, Bach, Mozart) și câteva din categoria Baby’s first book, care sigur sunt delicioase, că nepoțica noastră le ronțăie cu plăcere. A fost primită bine și Cartea care nu voia să fie citită (pentru copilaș mai mare, de 3 ani) și Tortul de clătite, prima carte din seria Pettson și Findus.
📝Am un singur articol de dat mai departe, că și ziceam mai sus că m-am ținut mai departe de non-ficțiune în ultima lună (probabil și pentru că aplicația Pocket, în care mi le salvam ca să le citesc când am timp, s-a cam tâmpițit; între timp am trecut pe InstaPaper). Articolul e de fapt un interviu cu psiholoaga Jean Twenge, descoperit de Mihai într-un newsletter care îi place mult, Noah Opinion. Femeia e specializată în diferențele dintre generații, foarte interesante explicațiile și descoperirile ei.
"Young adults are now less likely to be sexually active than Gen X'ers were at the same age and have sex less frequently than young adults did in the past. (…) I do think technology plays a role in these trends as well, especially around sexual frequency. With social media and streaming video, there are more things to do at 10pm now than there were 20 years ago."
🎞️ Superbă discuția asta dintre Raluca Anton, Adela Moldovan și Paul Olteanu. Și monologul ăsta al lui Ethan Hawke despre creativitate, m-a uns pe suflet.
🎬 Am văzut Arsenie. Viața de apoi, un documentar despre efectul Arsenie Boca – l-am simțit ca pe o dezbatere, foarte interesant. M-am uitat și la seria Alias Grace, făcută după romanul de care povesteam mai sus – dacă n-ai poftă de citit, te poți uita la serie, e făcută foarte fidel după carte. Și ne-am uitat și la un Poirot clasic, episodul Murder on the links.
🎶 Melodii ținute pe repeat: 1, 2, 3.

PRAJITURA DE LA CAFEA
Cafecita dumneavoastră merită o prăjiturică cu zmeură și glazură acrișoară, merge minunat și cu niște iaurt lângă. Rețeta acili-șa.

CE MAI AM PE LISTĂ (în bucătarie)
În vacanța asta am fost puțin mai leneș și nu prea am mai adăugat rețete pe lista (lungă deja) cu rețete de testat 😅. Totuși, am testat o rețetă simplificată de aluat de foietaj dar, din greșeală, am pus mai mult unt și nu a ieșit chiar ce trebuie - rezultatul a semănat mai mult cu straturile din mille feuille. Dar cu siguranță mai testez. Mai am pe listă și rețeta asta frumoasă de bezea cu alune de pădure și zmeură și rețeta asta de knafeh à la crème, pentru când găsesc tăiței proaspeți pe aici.

foto bezea: Jess Bailey/Unsplash
2 luni de citit gratuit pe Scribd cu inscriere aici
2 luni de citit si ascultat pe Voxa cu 10 lei/luna cu inscriere aici
DRAGHE10 pentru 10% reducere la printurile luț illustration
Done :) Până joia viitoare ne vedem pe Instagram.