E semn că azi mănânci desert 🎂


O pungă de dulciuri #114
Cred că sunt destul de în contact cu copilul de mine, că îi dau des deserturi și-l las să-și facă de cap 😈 Așa că, dacă 1 iunie a picat anul ăsta într-o joi, ziua în care îți trimitem scrisoarea săptămânală, am zis că e clar un semnal că rolul meu de astăzi e să te încurajez să mănânci ceva bun. Pentru copilul din tine, pe care cel mai des îl punem să-și facă meal prep (joia trecuta), să-și mănânce sparanghelul și conopida (celelalte joi trecute) și să opteze pentru gustări light (joia trecută-trecută-trecută).
O să găsești mai jos nostalgiile mele din copilărie și deserturile preferate, dar am și luat la întrebări câțiva oameni care au fost copii mai recent decât noi (câțiva adolescenți de 15-16 ani, mai precis; mulțumim de ajutor, Iarina!). Așa că îți las și deserturile cel mai des menționate în mica noastră investigație. Unde am rețetă, ți-am lăsat rețeta - unde n-am, te trimit la magazin (cu mine o să te intersectezi la raionul de napolitane 😅).
dulce pentru copilul din mine
După ce-am gătit vreo 200 de deserturi (le găsești pe toate pe site) și am gustat probabil încă pe-atât, cred că sunt pregătit să fac câteva recomandări cu care nu cred c-o să dai greș azi. Încep cu deserturile pe care le mâncam când eram copil, cele care mi-au plăcut atunci și-mi plac și acum:
- n-o să încep lista tot cu ciocolata de casă moale, că am mai povestit de ea de 1 milion de ori;
- budinca cu mere și orez;
- tortul diplomat;
- rulada cu banane (ochi de elefant);
- cozonacul cu mac;
- alviță;
- găluște cu prune;
- prăjitura Jerbo.
Pe lista de deserturi preferate din copilărie mai am nucile (pe care le-am făcut într-o variantă sărată, dar mi-a fost rechiziționată forma înainte să fac și varianta dulce 😐), doboșul, napolitana cu caramel și nuci, checul cu vișine al mamei și prăjiturile-piersici. Lista asta coincide și cu deserturile pe care le am în plan - da, e o listă lungă 🙈.
Dintre deserturile pe care le-am făcut fără vreo nostalgie de acasă, le las pe cele care-mi plac cel mai mult:
- batoanele miliardarilor - e genul de ceva dulce care sigur ar fi fost preferatul meu dacă-l mâncam când eram mic;
- tarta cu Oreo, ciocolată și sare;
- crumble cu mere și nuci;
- tortul de bezea cu vanilie și fructe de pădure - nu știu dacă mi-ar fi plăcut prea mult dacă-l mâncam când eram mic, dar acum e în top 10;
- cookies cu unt de arahide;
- tarta cu vanilie și zmeură - nu-mi plăcea acest tip de desert când eram mic pentru că baza era un fel de pandișpan însiropat, dar în varianta cu aluat fraged e ce trebuie 🤤;
- tort cu afine și migdale măcinate;
- lavacake;
- brownie cu caramel sărat;
- baclava;
- clafoutis;
- prăjitură cu mult mac.

dulce pentru "copiii din ziua de azi"
Așa cum ziceam mai sus, am făcut un mic sondaj printre adolescenți despre deserturile lor preferate de acum și de când erau „mai tineri” 🙃 și a rezultat următoarea listă - le trec în ordinea numărului de mențiuni. Am lăsat și link acolo unde am rețetă testată.
- brownie-ul a primit cele mai multe mențiuni (dacă nu ajunge rețeta de mai sus, mai găsești aici încă 4);
- red velvet;
- chocolate waffles - nu am făcut waffles cu ciocolată, dar găsești niște variante aici;
- tiramisu și cheese cake - nu mă pronunț aici, că e implicată brânza 😅;
- ciocolată de casă - încă la putere;
- cremă de zahăr ars - găsești aici o variantă;
- mille-feuille și ecler;
- colivă;
- tartă cu lămâie - nu eram fan, dar rețeta asta e foarte bună;
- cremeș și lavacake.

CARTI, FILME, MUZICA

📚 Am început "Oamenii din copaci", de Hanya Yanagihara. E despre un medic american celebru care face niște descoperiri mărețe despre un trib uitat din Micronezia, care nu îmbătrânește. M-a prins repede, dar nici nu mă așteptam la altceva, că am mai citit "O viață măruntă" de la autoare și am stat lipită de cartea asta până la final. "O viață măruntă" e în continuare una dintre cele mai răvășitoare cărți pe care le-am citit, pe care nici nu știu dacă să o recomand, că e greu de dus emoțional; eu sigur n-aș reciti-o, dar nici nu mă dezlipeam deloc de ea când o citeam.
📰 Fără
Adina Popescu, Dilema Veche
"Până să ajungem acolo, trăim în societatea lui „fără”, în care ne propunem să fim nemuritori. Și în care produsul perfect pentru consum uman ar trebui să arate așa: fără alcool, fără nicotină, low carb, dietetic, fără cofeină, fără colesterol, fără gluten, fără lactoză, fără proteine din lapte, fără ou, fără semințe oleaginoase, fără zahăr, sărac în fructoză, sărac în grăsimi nesănătoase, sărac în proteine, fără sare."
🎬 M-am uitat la documentarul "Working: What we'll do all day" de pe Netflix, mi-a plăcut. Fiecare episod încearcă să identifice ce înseamnă o slujbă bună pentru oameni din diverse categorii de meserii, totul narat de musiu Barack Obama.
Am promis că te las cu mai multe podcasturi săptămâna asta, să ajungă pentru tot weekendul prelungit. Și avem așa:
🔊 încă o discuție cu Jane Fonda, de data asta invitată în podcast la Glennon Doyle. Dacă ți-a plăcut podcastul cu ea recomandat săptămâna trecută, o să-ți placă și ăsta (mulțumesc, Olga, că mi-ai zis de el!)
🔊 încă 2 episoade mișto din podcastul Shrink the box, cel care bagă în terapie personaje celebre din filme și seriale: cel în care îi analizează pe Monica și Ross din Friends și cel în care o analizează pe Tanya din White Lotus. Superbe amândouă.
🎭 Am fost recent la Un cuplu ciudat, la Teatrul Metropolis, dar nu mi-a plăcut deloc. Îngrozitor text, am simțit c-am stat 2 ore în mintea unui bărbat misogin, să văd cum își imaginează el că arată prieteniile între femei și ce crede că vorbesc femeile când petrec timp fără bărbați.
P.S. Citatul din casetă e din cartea de care povestim săptămâna viitoare.

PRAJITURA DE LA CAFEA
Ai multe prăjituri din care să alegi la cafea săptămâna asta, dar ți-o las totuși și pe asta: prăjitura-aproape-cremeș. Am fost în Brașov zilele trecute și am mâncat negreșit cremeș și înghețată de cremeș, așa că era inevitabil să ne gândim la ea 💛

CE MAI AM PE LISTĂ (în bucătarie)
Dacă vorbim de deserturi las aici încă trei rețete pe care le-am găsit recent și care mi-au făcut cu ochiul: tort de înghețată, toffee pudding cu banane și caramel din sos de soia și pătrățele moi cu lămâie.

foto sparanghel: Arianka Ibarra / Unsplash
DRAGHE10 pentru 10% reducere la printurile luț illustration
2 luni de citit gratuit pe scribd cu înscriere aici.
Done :) Până joia viitoare ne vedem pe Instagram.