Miruna îți trimite conopidă prăjită 🙈


Conopidă ca la Balls #111
Cel mai mare fan al conopidei prăjite de la Balls locuiește cu mine în casă și, dacă am reprodus pentru mine rețeta lor de arancini cu ciocolată, pe asta de la conopidă am adus-o în bucătărie pentru Miruna. În primul rând pentru că, după ce am zis c-o s-o fac, n-am mai avut liniște în casă 😅 După al doilea test, a fost declarată "fix ca la Balls", așa că pot să-ți las rețeta mai jos.
P.S. De data asta nu am făcut experimentul pe care l-am făcut la arancini, cel cu păstratul în congelator, dar am păstrat conopida tăiată florete într-o caserolă vidată timp de 7 zile, în frigider, și s-a ținut foarte bine. Deci poți prăji jumătate de conopidă într-o tură, și pe cealaltă jumătate s-o păstrezi pentru runda 2.

P.S. În prezent se fac presiuni asupra mea să recompun și murăturile prăjite de la Pickles. Așa că deschid lista pentru presiuni de la toată lumea :)) Poți să-mi zici AICI dacă e vreun preparat care-ți place mult la vreun restaurant, ceva ce comanzi de fiecare dată când ajungi acolo. Dacă apare ceva care se tot repetă, merg să-l testez si eu și, dacă mă face curios, încerc să-l recompun la mine în bucătărie. Cel mai bine ar fi să fie din restaurante din București, Brașov, Sibiu, că la ele ajung mai des. Și fără brânză, că știi că nu sunt fan 😁
Între timp, poți să vezi aici câteva preparate din restaurante pe care le-am reprodus deja acasă.
Și-acum înapoi la conopida noastră:
rețeta
Ingredientele nu sunt multe, așa că nu va fi o listă lungă. Avem așa:
- 500 florete de conopidă (de mărime medie, pe cele mari le poți tăia în 2 sau 3 bucăți)
- 60 g făină
- 40 g amidon de porumb
- 1/2 linguriță de praf de copt
- 1/4 linguriță de usturoi pudră
- 180 ml apă
- piper măcinat
- sare
- 100 g pesmet
- 700-800 ml ulei, pentru prăjit

cum procedăm
Prima dată pune uleiul într-o cratiță, să se încălzească bine. Amestecă cu un tel, într-un bol mediu, făina, amidonul, praful de copt, 1/2 linguriță de sare, usturoiul pudră și puțin piper măcinat. Adaugă apa și amestecă bine. Amestecă pesmetul în alt bol, împreună cu 1/2 linguriță sare.
Până se încinge uleiul la 180 de grade, trece floretele de conopidă prin sosul cu făină, scurge excesul de sos, trece-le prin pesmet și lasă-le deoparte, pe un grilaj. Când uleiul s-a încins, adaugă 3-5 florete, în funcție de cât de multe încap în vasul folosit de tine. Lasă-le să se rumnească bine, cam 4 minute floretele mai mici și 5 minute floretele mai mari. Apoi scoate-le pe o farfurie tapetată cu șervețele de bucătărie și continuă procesul până ce ai prăjit toată conopida. Între turele de prăjit, verifică temperatura uleiului - dacă e prea rece conopida, nu se va rumeni așa frumos și va dura mai mult până e gata.
Dacă vrei și sos, poți amesteca 80 g maioneză light cu puțină pastă de usturoi și puțin sos Sriracha și iese un sos asemănător cu celebrul sriracha mayo.
Și, dacă n-ai chef să o pregătești acasă, poți să mănânci conopida direct la Balls, restaurantul care a adus-o în viața noastră :) Văd că nu se supără că tot încerc să recompun la mine-n bucătărie lucrurile care ne plac din meniul lor, ba chiar mă mai ajută cu extra tips când împart rețetele cu comunitatea de pe Instagram. Săptămâna asta și împlinesc 4 ani de la înființare, așa că petrec cu reduceri la tot meniul.

CARTI, FILME, MUZICA

📚 Tot cu musiu Cal Newport îmi încep diminețile, și cu cartea de care ziceam și săptămâna trecută, "Deep Work - Concentrarea ca superputere intr-o lume a perturbărilor". Am și început să aplic 2 lucruri de acolo:
1. Să-mi fac o listă cu ce am de făcut a doua zi la finalul fiecărei zile de lucru. Până acum o făceam la început de zi, înainte să încep treaba. Ce punctează el e că, dacă faci lista de task-uri înainte să închei programul de lucru, nu mai rămâi seara cu gânduri parazite și nu te mai gândești la ce ai de facut a doua zi. Creierul rămâne liniștit.
2. Setat anumite ore pentru telefon/mailuri, ca să am intervale mai largi de lucru fără distrageri de atenție, fără scroll în telefon sau deschis mail-uri din reflex. Eu mi-am setat ore de "permisie la telefon/verificat mailuri" între 10.30-11, 13-14 și 18-19. Plus încă o tură de telefon la 22 (fără verificat mail-uri, biensur). Cele din timpul zilei de lucru funcționează deja bine, la cele de seară mi-e mai tricky.
P.S. Am reformulat puțin citatul pe care l-am lăsat, ca să încapă în casetă.
🎬 Ne-am uitat la un documentar drăguț despre Beatles, How the Beatles changed the world. Se axează mai mult pe felul în care și-au construit ei gândirea și cum contextul în care au trăit/învățat/socializat i-a ajutat să creeze muzica pe care au creat-o. E pe Netflix.
🔊Am ascultat interviul cu Fran Lebowitz din noul podcast al Juliei Louis-Dreyfus. E simpatic și o bucurie s-o ascult iar pe madam Lebowitz, dar episodul în sine e mai slăbuț, poate n-au chimie așa de bună ele; dar nou podcastul, vedem cum o să curgă și celelalte episoade.

PRAJITURA DE LA CAFEA
Minunatul tort cu rubarbă și căpșuni e prăjitura de cafecita, finaaaaally. E unul dintre cele mai bune torturi pe care le face Mihai, aștept sezonul de rubarbă special pentru el. Și pentru ginul cu rubarbă, biensur.

CE MAI AM PE LISTĂ (în bucătarie)
Rețeta asta de coaste gătite în rom sună foarte interesant - mai trebuie să vad dacă găsesc pe undeva tomatillo 😅 Pentru că imediat vin cireșele peste noi, am găsit o rețetă perfectă pentru momentul acela - tort bezea cu ciocolată, frișcă și multe cireșe (pe lângă cea clasică de clafoutis, bineînțeles). Și, tot pentru vara pe care o așteptăm, am pregătit și rețeta asta de limonadă cu rozmarin.

foto cireșe: Roksolana Zasiadko / Unsplash
DRAGHE10 pentru 10% reducere la printurile luț illustration
2 luni de citit gratuit pe scribd cu înscriere aici.
Done :) Până joia viitoare ne vedem pe Instagram.