Despre mâncarea mea preferată 🍛


Curry - de ce ne place #99
Dacă cauți la mine pe site „curry”, găsești vreo 25 de rețete testate, deși sigur am făcut mai multe curry-uri de-a lungul timpului, doar că nu le-am denumit așa 😅 Îmi plac atât de mult pentru că sunt ușor de făcut și sunt foarte bune. Într-un fel, seamănă cu tocănițele din copilărie, doar că au mult mai multe condimente.
Așa că astăzi povestim puțin despre asta. De menționat că noi ne referim la curry în sensul general al cuvântului, nu cel corect tehnic. Încadrez în categoria asta generică cam toate mâncărurile în care folosesc mai multe condimente (printre care chimion, coriandru, turmeric sau scorțișoară), lapte de cocos și/sau unt de arahide.
Oricum, cred că facem curry de două sau trei ori pe săptămână, deci, cel mai probabil, asta va fi „mâncarea de acasă” a copiilor noștri. Așa că o să găsești mai jos câteva motive pentru care recomand acest fel de mâncare, de ce ingrediente ai nevoie în general și care sunt rețetele noastre preferate din categoria asta.
5 motive să-ți placă curry-urile
Dacă nu ești convins încă, îți las mai jos cinci motive pentru care eu sunt un mare fan curry 😁 (deși știu că motivele sunt întotdeauna subiective):
🍲 este o mâncare „dulce” (și eu sunt fan mâncăruri dulci) - nu este dulce în sens de desert dar, cel puțin rețetele pe care le-am testat eu, sunt in zona „dulce” a mâncărurilor. Majoritatea rețetelor includ și niște zeamă de lămâie sau lime, pentru echilibru, dar eu de obicei reduc mult cantitatea sau o elimin de tot;
🍲 mai toate rețetele pe care le-am făcut conțin lapte de cocos, ceea ce e un motiv suficient de puternic să încerci o rețetă - orice merge cu lapte de cocos. Iar unele conțin și unt de arahide 🤤
🍲 se fac foarte ușor - deși conțin adesea multe ingrediente și/sau condimente, rețetele se fac foarte ușor și poți să folosești mai toate resturile pe care le ai prin cămară sau frigider;
🍲 se păstrează bine în frigider și congelator - poți să faci porție dublă sau triplă și să le păstrezi pentru prânzurile din timpul săptămânii sau le poți pune la congelator, în caserole, și ai o masă bună oricând nu ai timp sau chef să gătești.
🍲 e comfort food - cum ziceam și mai sus, asocierea cu tocănițele din copilărie face preparatul foarte comforting, numai bun pentru seri de toamnă/iarnă.

ingrediente și ustensile
Deși par niște rețete complicate și cu multe ingrediente, în realitate te poți descurca cu mai puține decât crezi. La capitolul ingrediente cred că cel mai des întâlnite sunt următoarele:
🍛condimente: chimion măcinat, coriandru măcinat, turmeric, ardei iute pudră sau scorțișoră măcinată - găsești sigur toate condimentele în supermarketurile mari;
🍛pastă de curry (verde, roșie sau galbenă) - e foarte folositoare pentru că înlocuiește de multe ori lista lungă de condimente de care ai nevoie. Și tipul acesta de pastă e de găsit în supermarketurile mari sau la magazinele chinezești;
🍛 legume „speciale” - aici ar intra lemongrass (nu am mai văzut de ceva timp prin magazine, dar am văzut aici congelat), frunze de lime (nu am văzut pe la noi; eu am o pungă cu frunze congelate dintr-un magazin din Munchen si o folosesc cu încredere și după aproape 2 ani 😅) sau frunze de curry (nici din acestea nu am prea văzut aici) - dar de ultimele două ingrediente nu e neapărat nevoie.
🥘Nici la capitolul ustensile nu ai nevoie de ceva complicat - o tigaie adâncă, o cratiță sau un wok sunt perfecte pentru orice rețetă. Sfatul meu e să folosești o spatulă de plastic sau silicon atunci cand gătești curry pentru că cele de lemn se „pătează”, mai ales din cauza turmericului.

rețete preferate
Dintre rețetele pe care le-am testat, cele care ne plac cel mai mult sunt următoarele:
🥕 curry cu pui și legume
🍗 butter chicken
🍠curry cu conopidă și cartofi dulci
🍛 curry ușor
🌱 curry vegetarian rapid cu linte, năut și spanac
-🍆curry cu vinete
🍤 malai korma cu creveți


CĂRȚI, FILME, MUZICĂ

📚 Am terminat "Doamna McGinty a murit", de la Agatha Christie- ca de obicei, perfectă de citit seara înainte de somn, cu puțin mister așa și mult Hercule Poirot.
📝 Taming the Mammoth: Why You Should Stop Caring What Other People Think
Tim Urban
"The most obvious way to find the mammoth is to figure out where your fear is—where are you most susceptible to shame or embarrassment? What parts of your life do you think about and a dreadful, sinking feeling washes over you? Where does the prospect of failure seem like a nightmare?"
🔊 Mi-a plăcut episodul ăsta din Mind Architect în care e dezbătută diferența dintre cunoaștere și înțelepciune. Paul Olteanu explică în el și de ce ia pauză un an de la podcast și cum atenția pe care a primit-o în ultimii ani i-a hrănit câțiva monstruleți cu care lucrează acum în terapie. Frumos că s-a vulnerabilizat așa, foarte util mi s-a părut episodul.

PRĂJITURA DE LA CAFEA
Trimitem niște bezele la cafecita ta de săptămâna asta- merg foarte bine și se fac foarte ușor. Aici e rețeta.
GIVEAWAY

Încă mai e activ giveaway-ul cu Luiza. Ca să participi, trebuie să lași acili-șa la ea un comentariu cu un vers din Romeo Santos. Alegem comentariul norocos prin Random peste o săptămână și-l anunțăm tot aici.

CE MAI AM PE LISTĂ (în bucătarie)
În afară de rețete de curry, mai am în plan am rețeta asta de paprikas cu ciuperci și cartofi. Iar pe vremea asta nu cred că strică o rețetă de minestrone. Plus niște cookies cu ciocolată clasici - de care nici nu cred că am făcut vreodată 🤔.

foto: Dani Rendina /Unsplash
CODURI DE REDUCERE ACTIVE:
DRAGHE10 pentru 10% reducere la printurile de la luț illustration
2 luni de citit gratuit pe scribd cu înscriere aici.
Done :) Până săptămâna viitoare ne vedem pe Instagram.