Lasă, avem restaurant și-acasă 😅


Lasă, avem restaurant și-acasă #91
S-a întâmplat des să merg într-un restaurant și să găsesc un preparat care-mi place mult. Consecința acestui fapt a fost că m-am tot întors acolo și-am comandat mereu aceeași mâncare, fără ca măcar să arunc un ochi peste meniu, să văd ce mai au 😅 Cel mai recent s-a întâmplat cu Bucătăria.local food, unde comand mereu cartofi prăjiți cu ouă ochiuri, iar înainte lui au fost cojile de cartofi & doner beignet-urile de la Le Bab.
Problema e că, de multe ori, la a 20-a vizită, pentru a 20-a comandă identică, inevitabilul s-a produs: preparatul care mi-a plăcut n-a mai fost disponibil (doner beignet-urile de care ziceau mai sus au avut ultima dispariție). Așa că, în ultima vreme, când m-a interesat un preparat foarte tare, am încercat să-l pregătesc acasă. Că ce am eu acasă e treabă sigură. Așa că ăsta e subiectul scrisorii de săptămâna asta: facem inventarul rețetelor pe care am le-am făcut acasă, inspirat fiind de preparatele din restaurantele în care le-am mâncat.
Nu sunt foarte multe, că nu fac chiar așa des obsesii culinare, așa că îți mai las și o listă de rețete pentru preparate pe care sigur le-ai mâncat sau comandat de la restaurant și pe care poți să le faci și în bucătăria ta. La asta mai adaug și alte rețete care-mi plac, împrumutate de la restaurantele mele preferate: casele părinților și bunicilor (da, ciocolata de casă e în listă 😁).
rețete văzute la restaurant și refăcute acasă
Am încercat să refac în bucătăria de acasă mai multe preparate pe care le-am mâncat prin restaurante și câteva mi-au și iesit. Le las mai jos pe cele care îmi plac foarte mult:
- de la Pane e vino am luat ideea de a face sosul de penne arrabbiata foarte fin - după ce iese din blender are altă culoare și alt gust. Eu nu fac asta întotdeauna, dar cei de la restaurant mai puneau în farfurie niște roșii cherry gătite și bucăți mai mari de usturoi - erau ca niște comori ascunse între paste.
- țambușka am făcut acasă după ce am mâncat shakshuka la Mazel Tov în Budapesta - acolo era fără năut, dar la fel de bună.
- de la Sibiu ne-am întors cu ideea de a face nuci umplute cu pateu și dulceață, ca la restaurantul Plai - dacă ajungi prin Sibiu trebuie să treci pe la ei.
- de la Le Bab am furat ideea de Doner Beignet și de coji de cartofi - ambele au ieșit la fel de bune, crochetele sunt puțin diferite că la restaurant pentru că la ei aveau un amestec de miel și vită, iar eu le-am făcut cu carne de porc.
- în Atena am mâncat foarte bine și ne-au plăcut două restaurante foarte mult (Nolan și Ama Lachei). De la primul am refăcut în bucătărie două rețete: turta de cartofi (care a ieșit foarte aproape de ce am mâncat acolo) și salata lor de dovlecel cu vinete coapte și miso (aici am fost aproape de original, dar mai am de testat). De la Ama Lachei am încercat să refac vinegreta cu care era servită salata care i-a plăcut mult Mirunei, dar nu am reușit până acum 😔
- și am încercat să fac și chifteluțele suedeze după rețeta publicată de Ambasada Suediei la București și au ieșit foarte asemănătoare cu cele de la Ikea 😅

alte rețete de restaurant
Aici las câteva rețete pe care sigur le-ai mâncat la restaurant sau le-ai comandat, care pot fi pregătite acasă (cu puțin mai mult efort, e adevărat, dar și cu mai multă satisfacție 😁):
- burgeri și pizza ar fi primele rețete la care cred că se gândește toată lumea.
- fish & chips - sunt mai ușor de făcut decât pare la prima vedere și sunt la fel de buni ca cei pe care i-am mai mâncat prin restaurante sau pe stradă.
- pui crocant - o alternativă bună la KFC, puțin mai laborios procesul dar îți recomand să-l încerci folosind numai aripioare de pui (au ieșit cel mai bine dintre toate bucățile de pui pe care le-am folosit).
- vită la tigaie și cartofi wedges - o bucată de carne bună și un cuptor încins și esti acolo.
- langoși - sunt la fel de buni ca în locul tău preferat.
- baclava - este printre cele mai bune baclavale pe care le-am mâncat vreodată 🤤
- bao buns și pulled pork - merg foarte bine împreună, iar pâinicile sunt extraordinare.
- pui Gon Bao - e puțin mai laborios de făcut, dar merită.
- orice rețetă de coaste de porc - coaste cu 5 spice, coaste picante sau coaste în Cola.

rețete de la "restaurantul" mamei
De acasă am început să gătesc multe dintre rețetele care îmi plăceau foarte mult când eram mic. Prima pe listă e ciocolata de casă moale - aici am făcut niște ajustări, ca să mă asigur ca iese întotdeauna moale (târziu am aflat de la mama că, deși mie îmi plăcea ciocolata moale, ea o făcea de cele mai multe ori tare pentru că așa îi plăcea ei, iar mie imi spunea că așa iese rețeta - câteodată tare, câteodată moale 😒).
Mai târziu am început să refac acasă, încet-încet, și alte rețete preferate: spanac cu ou, supa de chimen, tortul diplomat, budinca cu mere, cozonacul cu mult mac sau mâncărica cu mazăre și pui și mâncărica cu cartofi.
De la mama Mirunei am furat rețeta de curry cu legume și pui - nu este o rețetă „clasică”, dar la ea am mâncat prima dată și mi-a plăcut foarte mult. Tot de la ea am adaptat și cântărit ingredientele pentru ciorba magică a cărei fan numărul 1 este Miruna. Iar de la bunica Mirunei am luat rețeta ei de lipii.

CARTI, FILME, MUZICA


📚 Am citit Blestemul Regelui și Regina roșie de la Philippa Gregory, plăcerea mea vinovată de care am mai povestit pe-aici. Acum citesc Prințesa Statornică tot de la ea. Cărțile ei sunt biografii romanțate ale diverselor personaje feminine din istoria Angliei, eu am făcut o pasiune pentru Tudori și Plantagenet, cărțile din a doua categorie de-aici. Henry al VIII-lea, Boleyn etc. - pot să recit arborele genealogic de la tronul Angliei cum n-am știut niciodată la ora de istorie datorită femeii ăsteia și-a cărților ei. Sunt ușurele, dar respectă realitatea istorică cât de cât (folosește informațiile de bază, dar dialogurile sunt imaginate si alege una dintre multele teorii care există privind diverse aspecte din istorie). Rezultatul e plăcut oricum la majoritatea cărților, îmi place și că sunt scrise din perspectiva femeilor. Dacă cauți cărți de citit lângă brad, în care să te pierzi total, ale ei sunt. P.S. Regina roșie nu mi-a plăcut așa mult, că mi-e cam antipatică nebuna de lady Margaret Beaufort.
🎬 Te las tot în secolul XVI, că mi-am amintit cât mi-a plăcut serialul The Tudors acum câțiva ani, apropo de musiu crazy-man Henry al VIII-lea, doar că nu știu dacă e pe vreo platformă de streaming. Dacă nu, îți las un film care sigur e, făcut după un alt roman de-al ei, The Other Boleyn Girl (ăsta e pe Netflix).
🎶 Obsesia de săptămâna asta e King, de la Florence and the machine. Și am descoperit și întâmplarea asta neașteptată de la Taylor Swift & Lana del Rey,
P.S. Vorbele din imagine sunt dintr-o carte pe care am recomandat-o acum câteva săptămâni - nu cred că le-am lăsat atunci, dar le las acum, că mă bântuie de când le-am văzut; și pe mine și pe prietena mea Deea, cu care am dezbătut pe seama lor. Așa că le las să te bântuie și pe tine. Noi le-am interpretat ca pe un îndemn să-ți umpli zilele cu cât mai multe chestii simple care-ți plac: o cafea caldă în tihnă, o melodie în căști etc. Că astea fac bine și sunt și în controlul nostru.

PRAJITURA DE LA CAFEA
Profiterolul e prăjitura de la cafeaua de săptămâna asta - și merge așa bine și cu o cană de ceiuț cu lapte (rooibos & o linguriță de lapte for the win).

CE MAI AM PE LISTĂ (în bucătarie)
Pe lista de rețete de testat acasă sunt niște cartofi pe care i-am mâncat la restauarantul Smart's de pe strada Alexandru Donici nr. 14 (mâncam felul acesta acum vreo 10-12 ani, acum nu mai există restaurantul) - am încercat de mai multe ori să-i fac acasă, dar niciodată nu au iești ca acolo (nici măcar aproape 😔). Tot pe lista de testat acasă sunt și midiile cu unt, usturoi și fulgi de migdale care sunt în meniul celor de la Dei Frati. Iar la categoria desert, trebuie să găsesc o variantă de ecler care să fie măcar aproape de cele bune din cofetării.

midiile de la Dei Frati
santitos10 pentru 10% reducere la ganduridemana.ro
2 luni de citit gratuit pe scribd cu înscriere aici.
Done :) Până joia viitoare ne vedem pe Instagram.