Cu ce gătesc: ce am în bucătărie🍳


Ce am prin bucătărie #87
A trecut cam un an și jumătate de când am scris aici despre principalele electrocasnice, tăvi și tigăi pe care le folosesc în bucătărie. De atunci am mai luat câteva lucruri - nu prea multe, în continuare nu am foarte multe electrocasnice în bucătărie, iar unele nici nu stau în bucătărie 😅. Între timp am și folosit mai mult niște ustensile care erau noi atunci când am întocmit prima listă, așa că nu le-am menționat la momentul respectiv.
Toate îmi ușurează mult munca și mă ajută în gătitul zilnic. În aceeași notă, pe site, găsești și lista cărților de gătit pe care le am în biblioteca din bucătărie și, dacă tot se apropie Craciunul, câteva idei de cadouri pe care le poți lua cuiva care îi place să gătească (sau ție 😁).
electrocasnice
Aragazul – piesa principală din bucătărie și cel mai vechi electrocasnic – are deja aproape 7 ani. I-am luat unul identic și mamei mele acum 2 ani – al ei e puțin diferit în materie de finisaje (parcă sunt puțin mai „cheap-looking”), dar se descurcă la fel de bine ca al meu.
Robotul de bucătărie roșu – se descurcă foarte bine la aluaturi de pâine, prăjituri și bezele – aici îl folosesc cel mai des. Are 4 ani și se ține foarte bine. Am mai multe accesorii la el dar, de departe, cel mai folosit este cel de înghețată 😁.
Vjjj-ul – e mai tânăr cu un an față de aragaz și se descurcă foarte bine la aluaturi de tartă, mărunțit legume și făcut suc de portocale. Dă niște semne de oboseală însă, așa că probabil la anul o să-l înlocuiesc.
Grill electric – e foarte util la pregătit lucrurile rapid, Miruna îl folosește săptămânal pentru somon și vinete, eu îl folosesc la burgeri, legume și pui.
Cântarul de bucătărie - face ce trebuie, deși are niște momente când oscilează greutatea afișată – dar nu cred că e din cauza lui, pentru că celălalt cântar nu face asta, iar cântarul vechi (care făcea și el faza asta) s-a potolit după ce l-am dus la țară 😅 Posibil să fie blatul meu de bucătărie problema.
Cântar de bijuterii – l-am luat acum un an și este foarte folositor când trebuie cântărite cantități foarte mici – 2-3-5 grame.
Fierbător de apă – Miruna l-a ales în primul rând pentru caracteristica e-atââââât-de-drăgălaaaaș, dar orice fierbător funcțional e foarte util. Mi se pare important la gătit, mai ales pentru paste; noi bem și destul de mult ceai, așa că îl folosim și pentru asta de mai multe ori de zi.
Blender vertical – sosul de penne arrabbiata nu ar fi la fel fără el. De asemenea, ajută la mixat bine chestii, mai ales dacă nu ai un blender mare.

tigăi & wok
Cel mai des folosesc tigăile astea când gătesc:
Tigaie de fontă – o am de vreo 6 ani și o folosesc în principal la mic-dejun și carne de vită. P.S. Înainte de prima folosire am urmat instruțiunile de pe cutie.
Tigaie de inox (26 cm diametru) - am primit-o cadou acum mai bine de doi ani. Nu-mi era foarte clar la început la ce pot să o folosesc, dar am descoperit că se descurcă la fel de bine ca tigaia de fontă (și în cuptor) și nu trebuie să ai așa de multă grija de ea. Iar de curățat se curăță foarte ușor, mai ales când e caldă. Aici găsești și niște explicații mai detaliate la cum funcționează tigăile de inox.
Tigaie cu strat antiaderent – o folosesc de mai mult de 2 ani, face treabă foarte bună. E solidă, are fundul gros și se încălzește bine. Și mai am și o tigaie/cratiță care are capac și merge și în cuptor până la 250 de grade (fără capac) - capacele sunt interschimbabile între cele două tigăi.
Wok - am două wok-uri în bucătărie – acesta (face treabă bună, iar raportul calitate-preț e bun). Mai am un wok pe care l-am cumpărat acum 2 ani dintr-un TK Maxx din Munchen și pe care am început să-l folosesc foarte des pentru că e puțin mai mic și se încălzește mai bine (nu știu ce marcă e, pentru ca nu scrie nimic pe el). Dar va trebui să le înlocuiesc pe ambele în curând, deja au început să îmbătrânească.

tăvi și forme de copt
Forma de tartă - pe care o folosesc la mai toate tartele pe care le fac (în link nu e modelul pe care-l am eu, nu l-am mai găsit, dar pe acesta îl folosește mama mea și funcționează la fel de bine).
Forma de tort cu fund detașabil de 21 cm - de la IKEA este luată dar nu mai e în stoc de ceva vreme. Și am mai cumpărat luna trecută din Munchen două forme cu fund detașabil de 20 cm, încă nu le-am pus la treabă.
Tavă pentru copt – are cam 6 ani și o folosesc la toate activitățile care implică cuptorul, iar grătarul ajută la acele rețete în care trebuie să se scurgă lucruri din lucruri.
Tavă pentru copt prăjituri - am două variante: una mai mică și una puțin mai mare. Pe ambele le-am luat pentru prăjituri, dar le-am folosit și când am făcut de mâncare și aveam nevoie de o tavă de dimensiunea respectivă.
Tava de chec roz și grătarul de răcire - tot de la TK Maxx le-am luat acum vreo 3 ani.

cratițe
Cratița de fontă emailată – pe asta o folosesc cel mai des, dar și surorile ei (cea ovală de 6,6 l și cea rotundă de 2,84 l) îmi sunt la fel de folositoare. Totul se gătește uniform, iar capacul greu nu lasă lichidul să dispară foarte repede.
Cratița de inox (20 cm diametru) – a venit în același pachet cu tigaia și se descurcă foarte bine la treaba de zi cu zi din bucătărie.
Crăticioară pentru sosuri - e alt model în link față de ce am eu, dar seamănă. Cea mai importantă caracteristică a ei: are două „ciocuri” pentru a turna lichidul din ea.
Cratiță cu strat antiaderent – e perfectă pentru ciocolată de casă, penne arrabbiata și alte rețete. Mai am una asemănătoare, dar de 20 cm diametru.
lucrușoare
Aparat de waffles – e în bucătărie de aproape 2 ani și face treabă foarte bună, iar vafele ies perfect de fiecare dată. Dacă ar avea și două plăci pentru sandwich, ar fi aparatul perfect.
Steamer de bambus – eu l-am primit cadou acum mulți ani, dar am văzut ceva asemănător aici. Miruna îl folosește cel mai des, pentru broccoli și fasole verde la aburi, eu fac la el bao buns.
Aparat de făcut sifon – face exact ce zice că face, iar pe noi ne ține o butelie cam 1 lună, poate și puțin mai mult.
Uscător de salată - are deja mai mult de un an și-și face treaba foarte bine.
Aparat de vidat și caserole - are deja doi ani și ne ajută mult să păstrăm mâncarea în frigider cât mai mult timp. Am avut o problemă cu 2 capace de la 2 caserole (unul s-a fisurat, iar celălat nu mai vida) și le-am schimbat în garanție fără probleme.
Piatră de copt pizza - am primit-o de la cei de la Corindon acum 2 ani, face exact ce trebuie și e ca nouă.
Mașină de paste - am primit-o cadou acum vreo 5 ani și de atunci toate pastele pe care le-am făcut eu de la 0 au trecut prin ea.
Mașina de spălat vase – nu face mâncare, dar mă ajută foarte mult la gătit. Zilnic o folosesc 🙈
Grădină smart – nu știam că există așa ceva până nu am primit-o cadou acum 2 ani. Face exact ce spune – am avut plante aromatice (chives, busuioc, rozmarin și coriandru) mai tot timpul gata de recoltat. Plantele au crescut foarte repede, cred ca după o lună am putut să culeg din ea. Peste vară am retras-o din activitate, dar o pornesc luna asta sigur. Cam 3-4 luni pare să fie perioada maximă de recoltare.
P.S. În articolul cu idei de cadouri de care ziceam mai sus am menționat și câteva dintre ustensilele mai mici pe care le am (cuțit, tabletă, boxă portabilă etc).

GIVEAWAY

Câștigătoarea voucherului de 300 de lei pentru cumpărături pe carrefour.ro de care ziceam în newsletter-ul de săptămâna trecută este elena.handrea 🥳. Răspunde-ne la această scrisoare ca să putem să-ți trimitem voucherul, să fim siguri că prinzi și reducerile de Black Friday.
CARTI, FILME, MUZICA


📚 Ascult cartea "30 Lessons for Living: Tried and True Advice from the Wisest Americans", care-i tare drăgălașă. E o carte cu "înțelepciunea bătrânilor". Autorul e un profesor de psihologie și gerontologie, care a făcut peste 1000 de interviuri cu oameni de peste 65 de ani și a extras de acolo ideile care s-au repetat referitor la trăit frumos, muncă, dragoste, parenting etc. Pe Scribd o ascult eu, dar am văzut că e tradusă și în română, o găsești sigur disponibilă în toate variantele.
"They say there's one particularly technique that worked for us (n.r. when we fight): one person has the floor for 5 minutes or 10 minutes, whatever time you agree to. During that time the person says what he/she feels. One party gets to do that for 5 minutes and the other person listens and repeats what was said until the first person agrees and says: -yes, you got it right-. Then you do it the other way. This slows down the exchange and makes it more likely that you're really hear what the other person says."
🎭Am fost la IONA, la Teatrul Dramaturgilor săptămâna trecută. Ne-a plăcut piesa, foarte impresionant ce face actorul acolo (și frumos și ce se întâmplă cu muzica și lumina). Deși cred că am fi fost mai câștigați dacă am fi mers cu mintea mai odihnită la piesă.
🎶 Niște Peggy Lee.

PRAJITURA DE LA CAFEA
Prăjitura de cafea e una secretă, urmează să o arate Mihai pe cont zilele astea. Pentru mine nu-i secretă deloc, am mâncat deja 3 felii în ultimele zile și cred c-o s-o cunosc și pe a patra curând 😈 e foarte cozy și de toamnă.

CE MAI AM PE LISTĂ (în bucătarie)
Ca să fiu în ton cu subiectul de azi, o să las ce am pe lista de cumpărături pentru bucătărie pentru perioada următoare: pachete cu semințe pentru grădină, încă un grătar pentru pregătit și mai multe prăjituri și o formă de copt de 23 de cm cu fund detașabil (cea pe care am avut-o s-a rupt zilele trecute 😑).

foto: tortul diplomat (rețeta pe site)
CODURI DE REDUCERE ACTIVE:
2 luni de citit gratuit pe scribd cu înscriere aici.
Done :) Până joia viitoare ne vedem pe Instagram.