Q&A aniversar 🎂

13 octombrie #84

S-a nimerit ca ziua în care eu și Miruna aniversăm 10 ani împreună să fie zi de newsletter, așa că am zis c-ar fi cea mai potrivită să facem ce nu prea am mai făcut - să dăm un pic din casă, nu doar din bucătărie 😅 Așa că mai jos răspundem la întrebările pe care le-am primit săptămâna trecută (unele s-au repetat, așa că le-am cumulat în una singură).
Cum ați început această afacere în online și care sunt părțile cele mai dificile ale ei (postări, articole pe blog, newsletter)?
Mihai: Miruna a început totul - a început să fotografieze ce găteam eu și a pus rezultatele pe Instagram - printre primele poze pe care le-am publicat a fost tortul ăsta și somonul cu harissa 🙈. Apoi au apărut story-urile și am mutat tot ce găteam și mâncam în fiecare zi acolo - am găsit un story de acum aproape 5 ani și parcă nu s-au schimbat multe de atunci (în afară de calitatea filmării). Din punctul meu de vedere, cea mai grea parte e să aleg rețeta potrivită în cazul parteneriatelor. Pe un loc doi foarte apropiat e să găsim subiecte și idei pentru newsletter-ul săptămânal 😁. Predau ștafeta Mirunei să povestească mai multe.

postări din 2017/ Story din 2019
Miruna: Mie cel mai dificil mi s-a părut să delimităm relația noastră, de munca pe care o facem, pentru că, lucrând împreună, mai adaugi posibile motive de ciondănit și dezacorduri. La început, discuțiile despre treaba de pe Instagram mai și monopolizau discuțiile de la cină și la asta am lucrat cel mai mult, cred. A fost nevoie să ne propunem conștient să nu mai vorbim despre muncă la masă (chiar dacă ne vine o idee sau o îngrijorare chiar atunci când mâncăm și voiam musai să vorbim despre ea). Și, ce e și acum e o provocare, e să ne dăm feedback unul altuia cât mai blând pentru că, chiar dacă îi cer părerea lui Mihai-de-la-munca, tot e posibil ca Mihai-de-acasă să o încaseze dacă m-am simțit neapreciată în momentul în care mi-a dat feedback-ul 😅 și vice versa.
Cum v-ați cunoscut? Ce vă place cel mai mult sa faceti impreuna?
Miruna: Ne-am cunoscut la o cină mihai gătește, într-un fel :)) Fix acum 10 ani, pe 13 octombrie 2012. Colegul de apartament al lui Mihai era prieten c-o prietenă de-a mea și m-a chemat la ei la masă, la o "cină a oamenilor din Valea Jiului", la care mai participau încă 3 oameni. Mihai a pregătit mâncarea, că și pe atunci gătea, iar cina a fost la ei în hol, pe un birou încropit ca masă de dining :) a fost tare drăguț. Cel mai mult îmi place ce facem cel mai des, să stăm la masă împreună și să povestim, să ascultăm muzică, să dezbatem.
Mihai: Nu mai țin minte foarte multe detalii din ziua aia, dar știu sigur că am gătit două rețete la wok iar una dintre ele este rețeta asta cu pui, ardei și caju. Desert nu am pregătit, eram sălbatic pe vremea aia 😅.

2019
Tips and tricks zilnice poate (în genul celor pe care le folosește Mihai în bucătărie), dar nu doar despre bucătăreală
Miruna: Referitor la ce ziceam la prima întrebare, un truc care a funcționat frumos la noi pentru delimitarea relație-muncă a fost un date night săptămânal în perioadele aglomerate, în care, și dacă mâncăm acasă, și dacă ieșim la restaurant, planul cu pricina să fie surpriză pentru unul dintre noi (într-o săptămână alege el ce facem, în cealaltă aleg eu). Alt truc domestic care-mi vine în minte e la curățenie: parcă ne ocupă mai puțin timp curățenia în casă de când nu mai facem totul într-o zi și-am mutat responsabilitățile pe parcursul unei săptămâni. Simt că mi-e mai ușor să petrec 30 de minute ștergând praful azi, 1 oră pentru curățenia în baie mâine și 30 de minute dând cu mopul poimâine decât să rup 4 ore din ziua de sâmbătă pentru tot procesul ăsta 🙈 Mai funcționează bine la mine și trucul Mary Poppins* și, atunci când am de făcut ceva ce nu-mi place prea tare la job sau în casă, îmi pun o muzică care-mi place sau îmi aprind o lumină drăguță - adaug ceva plăcut când am ceva neplăcut, atunci când pot.
Mihai: Lista de trucuri din bucătărie o găsești aici. Ce nu am menționat acolo, și mă ajută foarte mult în bucătărie, este mașina de spălat vase. În fiecare seară, sau de fiecare dată când termin de gătit, pun vasele în mașina de spălat și îi dau drumul, dacă e plină.
*trucul Mary Poppins: “In every job that must be done, there is an element of fun. You find the fun and—snap!—the job's a game!”

Am pierdut povestea aparatului dentar - ne-ați putea reaminti pretty please?
Miruna: Nu e mult de povestit aici neapărat - cei 2 dinți din față sunt puțini strâmbi de când mă știu (se vede în poza de mai jos cât de tare) și am zis că acum e momentul cel mai bun să rezolv problema 😅 Acum 2 luni l-am pus și nu mă deranjează prea tare - singura restricție e să nu mușc, trebuie să îmi tai toată mâncarea, dar nu mi se pare inconvenient prea mare (plus că mereu am vrut să mânânc ca Emily Gilmore, acum n-am încotro :)) Am doar pe dinții de sus aparat, probabil și de-asta mi-e mai ușor și e un aparat metalic, simplu (voiam din acela invizibil inițial, dar ăla era 2000 de euro, ăsta a fost de 4 ori mai ieftin și, din ce mi-a zis ortodontul, toate fac același lucru, doar aspectul diferă). Și sper că un an trece repede 🙈.

Ați întocmit lista de cadouri și meniuri de Craciun?
Mihai: Încă nu, dar ambele liste sunt pe lista mare cu lucruri de făcut 😅.
Miruna: De obicei sunt mai liniștită când pregătesc totul din timp, dar la cadouri de Crăciun nu e așa mare stres, că facem schimb de cadouri doar între noi și cu nașii - cu prietenii ne vedem la cina noastră anuală de pre-Crăciun unde doar mâncăm și povestim, iar acasă la părinți nu mergem de Sărbători, ne place să stăm cu brăduțul nostru 🙈

2021
Dacă ar fi să mâncați un singur de fel mâncare fiecare pentru restul vieții, care ar fi? E ceva ce nu ați manca?
Mihai: Eu aș fi mulțumit cu mâncare de fasole și ciocolată de casă. Miruna îmi spune că s-ar descurca cu piure de cartofi întotdeauna. N-aș mânca brânză niciodată, dar asta am spus de mai multe ori. Cred că pe locul doi, după brânză, sunt măslinele. Miruna zice că mazărea e inamicul ei numărul 1, dar cu piureul ăsta de mazăre cu curry o mai păcălesc, că e foarte condimentat.

Tot pe organizare, ar fi nice să vorbiți despre cum vă planificați și cum vă țineți de planuri când vine vorba de creare content-job-viață personală.
Mihai: Încercăm să creăm un echilibru între toate astea - oricum, de ceva vreme, crearea de conținut pe Instagram s-a metamorfozat, încet-încet, într-un fel de al doilea loc de muncă. De vreo 6 luni eu am trecut part-time la locul meu de muncă și am încercat să ne facem un program cu ajutorul căruia să ne facem viața cât mai ușoară. Așa că încercăm să pregătim și să filmăm colaborările pe care le avem în zilele în care sunt eu acasă, iar în restul săptămânii de lucru să lucrăm la newsletter, la site, editat și finalizat materiale - și la job. Miruna lucrează de acasă și își poate adapta și ea programul când e cazul.
Miruna: Simt că ne-a ajutat mult lucratul de acasă, că a scos din ecuație drumul până la job și timpul pierdut acolo s-a putut duce pe filmat sau pregătit de filmat. În rest, am încercat să tratăm ce facem aici la fel de serios ca job-ul de zi cu zi: cu stabilit ședințe de brainstorming, stabilit ore de filmat etc. Dar cu pauze de pupăcit oricând sunt solicitate 🤭
Mi-ar placea uneori să scrieti și lucruri mai personale despre voi gen pet peeves sau ceva ce nu stim deja :)
Miruna: Ca pet peeve- orice scârțâit îmi dă fiori pe șira spinării. Și mai am o problemă cu lumină - o am din copilărie, o chichiță ca lumina din sufragerie și dormitor să fie difuză, caldă, altfel parcă nu mă relaxez complet. Acasă împărțeam camera cu sora mea mai mică, la facultate am stat în cămin cu prietena mea cea mai bună și am putut de-atunci să țin lumina cum voiam, așa că e foarte puternic implementată-n mine 🙈 Și apropo de chestii personale - nu prea le împărtășim pentru că încercăm să rămânem cât de cât în limita noastră de confort cu expunerea asta de pe Instagram. Suntem amândoi mai introvertiți și, deși ne e destul de comod să arătăm ce se întâmplă la noi în bucătărie și pe masa din sufragerie; pentru orice alte "încăperi" din viața de zi cu zi ar trebui să ne forțăm mai mult și nu cred că ne-ar plăcea.
Mihai: Pe mine vorbitul la film mă deranjează în orice context 😅
CARTI, FILME, MUZICA

📚 Am petrecut niște timp cu Carrie Fisher și autobiografia ei (Wishful Drinking). E simpatică și haios scrisă, face haz de necaz de toate belele pe care le-a avut. Mi-a plăcut cel mai mult replica asta, pe care o dă când povestește de ce nu a mers relația ei cu Paul Simon (au fost 12 ani împreună): "A friends used to say we were two flowers, no gardener. No one was minding the relationship."
📝De articolul pe care-l las azi am dat în newsletterul Cătălinei Penciu, care-i întotdeauna plin cu goodies pentru foodies.
The Recipe Convention That Dooms Home Cooks
New Yorker
"I’ll admit that I often daydream of one day becoming the sort of cook who (...) can determine whether a dish is properly salted by smell alone. But in reality seasoning “to taste” strikes me as code for an aspirational aptitude that I and most others will never acquire. Rather than a phrase of welcome encouragement, a rousing “The rest is up to you!,” it seems like a form of desertion, a shrugging “You’re on your own from here.” The underlying problem might be the mistaken implication that my taste can be relied on."
🎬 Am fost la proiecția asta de scurtmetraje din cadrul Animest, tare frumoase toate. Mie mi-a plăcut cel mai mult "A Backbone Tale" & "Le sens du toucher", lui Mihai i-au plăcut cel mai mult "Swimming Pool", "Aube" & "Le sens du toucher". Pot fi văzute și online, dacă iei bilet, din ce am văzut la ei pe site, iar câteva dintre ele sunt și pe Youtube, postate de diverse festivaluri.
🎬Mă uit la noul sezon din "The good fight" (HBO Max), care-mi place la fel de mult ca ultimele 2. Serialul e despre o firmă de avocatură, dar mi se pare că valoarea lui cea mai mare e pe partea vizionară - în ultimele 2-3 sezoane au transformat în realitate multe trenduri de care acum doar vorbim. În sezonul de-acum, de exemplu, se judecă procese pentru infracțiuni comise în metavers, personajul principal își tratează anxietatea cu un halucinogen, sub observare medicală, și în State sunt proteste și acțiuni extremiste în fiecare zi și peste tot. De la Mihai las și episodul ăsta din Rick & Morty (Netflix), tot pe tema utopică și el.
🎵Melodia asta pe care am descoperit-o la unul dintre scurtmetrajele de mai sus, melodia asta pe care a descoperit-o Mihai în CSI. Și asta de la Paul SImon, că tot am vorbit de el.
🔊 Mind Architect - Relația românilor cu emoțiile
foto: imaginea de mai sus e din Le sens du toucher
PRAJITURA DE LA CAFEA

La cafea avem cea mai ciocolătoasă tartă cu ciocolată - asta cu ciocolată și sare, care e de muuuuult timp în lista de Preferatele casei și nu ne mai săturăm de ea. Merge cel mai bine cu vin roșu, cafea, spumant și aerul din orice încăpere 🤭

CE MAI AM PE LISTĂ (în bucătarie)
Odată cu răcoarea a venit și cheful de copt prin bucătărie, așa că am pus ochii pe rețeta asta de covrigi bavarezi - o să fie perfecți pentru mic-dejun. Și prăjitura asta cu mere arată foarte bine. Iar vremea asta e perfectă și pentru niște croissante simple cu unt bune.

foto croissant: Tom Paolini / Unsplash
CODURI DE REDUCERE ACTIVE:
2 luni de citit gratuit pe scribd cu înscriere aici
Done :) Până joia viitoare ne vedem pe Instagram.