Cărți de vacanță 📚 și luăm o pauză 😇


Cărți de vacanță #80
Vin mai târziu cărțile de vacanță de data asta, dar sper să fie de folos în continuare. Cărțile de mai jos sunt potrivite oricum oricând ai nevoie de ele 🤗
O să fie un newsletter mai diferit ca structură, pentru că am spart un pic rubrica obișnuită de recomandări, ca să îți pot recomanda mai multe din fiecare. Pe lângă cărți, am adunat și toate articolele recomandate din ianuarie până acum, ca să ai o tonă de materiale de citit cât timp n-o să ne poți citi pe noi 🙈 că newsletterul intră în concediu până în septembrie. Dar ne vedem în continuare pe Instagram 💛
P.S. Mulțumim tare pentru feedback și pentru sugestii, mai lăsăm căsuța de brainstorming și de data asta - ne poți trimite gândurile tale oricând 🤗
BRAINSTORMING

Răspunde-ne aici la 2 întrebări scurte, ca să-ți fim și mai de folos de acum încolo 💛
cartea locului

Mi-am dat seama că o carte îmi place mai mult dacă bate cu locul în care sunt. Cred că "Madlena" de la Aurora Liiceanu mi-a plăcut atât de mult și pentru că am citit-o pe plajă în Năvodari (ea povestește acolo despre verile petrecute la Vama Veche cu o prietenă de-a ei). Tot pe plajă la Năvodari (în alt an) am citit jurnalul Ninei Cassian ("Memoria ca zestre") și parcă la fel de bine s-a potrivit. Deci ambele merg dacă pleci la noi pe litoral.
Anul trecut în Italia am citit "Strigă-mă pe numele tău" și (continuarea) "Găsește-mă", de la Andre Aciman. Să citești cum aleargă veseli în Roma și cântă pe stradă într-o piață pe lângă care abia ai trecut... parcă vedeam toată scena în fața mea de o mie de ori mai vie și mai colorată. Tot în Italia am citit "Tetralogia napolitana", de la Elena Ferrante. Acțiunea are loc în Napoli - nu-i o carte veselă deloc, dar mi-a plăcut tare mult.
În Grecia am citit My family and other animals, de la Gerald Durrell - e haioasă și acțiunea are loc în Corfu. Cred că ar merge și Zorba grecul (Nikos Kazantzakis) tot aici.
În Franța m-aș duce cu "My year in France" de la Julia Child și cu "Un an în Provence" de la Peter Mayle.
Am citit "Scrisori către fiul meu" de la Liiceanu undeva prin Parâng, pe iarbă, și cumva mi s-a părut și ea potrivită cu locul, deși nu cred că rememora acolo timpul petrecut la Păltiniș, ca sa fie amintirea mea corectă. Oricum, s-a potrivit.
cărți de dezbătut la cină

Cel mai mult îmi place, în concediile leneșe, când ieșim la cină și dezbatem câte ceva din ce-am citit/auzit în timpul zilei. Nimic nu-i mai frumos decât o dezbatere bună când am mintea odihnită, după ce n-am folosit-o la nimic în timpul zilei.
Așa că reiau recomandarea cu "Dialogurile" dintre Pleșu și Liiceanu, mult material de dezbatere acolo.
Ar mai fi aici "Părinți și copii" de la Turgheniev, "Stoner" de la John Williams, "Inteligența emoțională" - Daniel Goleman, "Nu asculți" de la Kate Murphy, "Munca" de la James Suzman, "Inteligența erotică" și "Regândirea infidelității" de la Esther Perel.
cărți de pauză la cap

De ceva timp apelez numai la Agatha Christie când vreau pauză la minte. Totul e ușurel, colorat, pe alocuri haios (înainte de ea nici nu mai citisem romane polițiste, eram sigură că nu-mi plac). Găsești aici câteva cărți care mi-au plăcut (cred că sunt de 2-3 ori mai multe, de fapt, dar n-am mai apucat să actualizez lista). Nici cu doamna Jane Austen n-am dat greș niciodată (Emma, Rațiune și simțire, Persuasiune). Și tot pentru niște lovey-dovey scris bine recomand și "Pe Aripile Vântului" de la Margaret Mitchell.
Mai zic aici și de Lebedele de pe Fifth Avenue, de Unde ai dispărut, Bernadette?, de Orașul Fetelor, și de Leii Siciliei. Șiiii astea 2 de la Sally Rooney (mai ales dacă ai 20-30 de ani): "Lume frumoasă, unde ești?", "Conversații cu prietenii".
Ar mai fi și romanele cu valetul Jeeves de la P.G. Wodehouse, că sunt amuzante și simpatice ("Bucuria Matinală", "S-a făcut, Jeeves!").
P.S. Îți las și cărțile pe care le iau eu cu mine luna viitoare la țară (nu neapărat de vacanță, c-o să fiu în work from home, dar, după ce termin programul de lucru, o să cam fiu în vacanță 🙈). Dar nu le lua ca pe o recomandare, că încă nu le-am citit. Avem așa: "Logodnica" - Doina Ruști, "Fiica eminenței cenușii" - Philippa Gregory, "Sunt o babă comunistă" - Dan Lungu, "Ușa interzisă" și "Întâlnire cu un necunoscut" de la Liiceanu, "Despre destin" - Pleșu & Liiceanu, "Curajul de a fi vulnerabil" - Brené Brown, "Efemeride și alte povești de psihoterapie" - Irvin Yalom. P.P.S. Mai mult de jumătate dintre ele sunt e-books, de-asta pot să iau atâtea.
COD DE REDUCERE

Încă nu l-am anunțat public, dar are din nou Mihai un cod de reducere pentru aparatul de waffles de la Breville, pe care noi îl folosim de 2 ani de zile (care ne place foarte mult). Codul e MIHAI15 și îl poți folosi pentru 15% reducere la aparat, dacă îl comanzi de pe site-ul Breville. Reducerea se aplică peste reducerea care e deja activă pe site. Pe Instagram o să anunțe abia săptămâna viitoare codul, dar tu îl poți folosi mai repede pentru că ești cu noi acili-șa, inimioare-inimioare💛 E valabil doar până pe 31 iulie.

ARTICOLE

Mai jos îți las câteva dintre articolele pe care le-am recomandat în newsletter anul ăsta, cele mai valoroase dintre cele citite de mine din ianuarie până acum. Poate nu te-au interesat atunci, poate n-ai apucat să le citești - oricum ar fi, le las să-ți fie la îndemână pe plajă sau pe drum, în perioada în care nu-ți mai trimit niciun articol 🤗
📝Drama premiantului
"Suntem o generație de premianți răniți care ne căutăm pe noi înșine în succesul nostru profesional sau social. Ne spunem că viața e o luptă și veșnic suntem într-o alergătură nebună ca să demonstrăm ceva cuiva. Nu ne dăm seama că de fapt, cei cu care ne luptăm suntem chiar noi înșine. (...) Suntem o nație de copii mari care toată viața se străduiesc să ia "zece pe linie" și, deseori, orbi la propria suferință, dăm mai departe trauma asta și copiilor noștri.”
📰 The Two Choices That Keep a Midlife Crisis at Bay
“Life in early adulthood is like filling up an empty canvas. By midlife, however, that canvas is pretty full, and more brushstrokes make the painting worse, not better.“
📰The top idea in your mind
"Someone who does you an injury hurts you twice: first by the injury itself, and second by taking up your time afterward thinking about it. If you learn to ignore injuries you can at least avoid the second half."
📰 Stupori alimentare
“Singura unanimitate savantă e că vitală e moderația și că, de fapt, marele vinovat pentru toate e stresul. Concluzia: trebuie să mîncăm puțin, fiert și vesel! Nu prea contează ce.”
📰 Mo Willems Has a Message for Parents: He’s Not on Your Side
“If you want your kid to be a better human, the way to do it is to be a better human (...) At some point they’re like, ‘‘That can’t be cool because my parents don’t do it.’’ You don’t think you’re cool, but if your kid says, ‘‘Dad, will you play with me?’’ and you say, ‘‘Not now, I’m drawing,’’ that kid is going to start drawing because that’s cool to them.”
📰 How to Want Less
“The secret to satisfaction is not to increase our haves—that will never work. (...) The secret is to manage our wants. By managing what we want instead of what we have, we give ourselves a chance to lead more satisfied lives.”
📰 What the Second-Happiest People Get Right
“Pursuing happiness to the exclusion of other goals–known as psychological hedonism–is not only an exercise in futility. It may also give you a life that you find you don’t want, one in which you don’t reach your full potential, you’re reluctant to take risks, and you choose fleeting pleasures over challenging experiences that give life meaning.”
📰4.000 de săptămâni: Alege să alegi
"Odată ce înțelegi cu adevărat că în mod garantat vei rata aproape toate experiențele pe care le are de oferit lumea, faptul că încă mai sunt atâtea pe care încă nu le-ai trăit nu mai pare o problemă. Atunci te vei putea concentra pe a savura pe deplin mica ta felie de experiențe pentru care chiar ai timp – și vei fi cu atât mai liber să alegi, în orice moment, ce contează cel mai mult."
📰 Why Success Can Feel So Bitter
“Researchers have found that frequent, small achievements tend to start a cycle of success and happiness much more than infrequent, big ones.“
📰 The Kind of Smarts You Don’t Find in Young People
“People who successfully navigate their professional lives into their 50s, 60s, and 70s tend to rely more and more on their abilities to synthesize knowledge, compare current facts with past patterns, and teach others. This is crystallized intelligence, a.k.a. your Dalai Lama Brain. Used right, these abilities can be even more professionally valuable than their fluid counterparts.“
📰The Life Cycle of Outrage
“People who live to fight racism will find racism in the Primary Viral Wave’s narratives. People who live to promote free markets will find overbearing and corrupt governments in the Primary Viral Wave’s Narratives. Like a global Rorschach Test, the Significant Event doesn’t alter anyone’s personal views, but rather merely reflects their views back to them.“
📰 How hobbies infiltrated American Life
“Theoretically, hobbies should be among the most intrinsically motivated things we could do—they are the work we choose to do when we could be doing anything. But the validation we get from others online, and the validation we get from our culture writ large for spending our free time in a productive, virtuous way, muddies that motivation.“
📰 I help people decide if they want to have kids. Here’s my advice.
"Many assume that a time will come for each of us, at which point we’ll “just know.” Even though that is the case for some, it’s a myth to think it’s that way for everyone."
📰The Ultimate Productivity Hack is Saying No
"If you don’t guard your time, people will steal it from you."
📰 What if friendship, not marriage, was at the center of life
“When we channel all our intimate needs into one person,” the psychotherapist Esther Perel writes, “we actually stand to make the relationship more vulnerable.” Such totalizing expectations for romantic relationships leave us with no shock absorber if a partner falls short in even one area.
📰100 tips for a better life
"How you spend your day is how you spend your life"; "You don’t have to love your job. Jobs can be many things, but they’re also a way to make money. Many people live fine lives in okay jobs by using the money they make on things they care about."; "Reward yourself after completing challenges, even badly."
📰What is death?
"(...)the understanding that living in the face of death can set off a cascade of realization and appreciation. Death is the force that shows you what you love and urges you to revel in that love while the clock ticks."; "We really have only two choices: to share life with death or to be robbed by death."
📰 Be bad, better - how to put your bad habits to good use
"We’ve all felt this – when a parent or partner wants to solve our problem instead of letting us talk about it. They want to fix things in part because they can’t bear being near difficult feelings."
📰 In 2030, You Won't Own Any Gadgets
"Making decisions all the time is difficult, and it’s easier when someone else limits the options you can choose from. It’s not hard to turn a blind eye to a problem if, for the most part, your life is made a little simpler."
P.S. Fotografia de mai sus e din revista DOR, numărul #45/artist Beatrice Arzoiu.
🎶 Muzică nu lăsăm de data asta, dar te las cu o recomandare de concert la care eu abia aștept să merg: Concertul ăsta cu cei 4 corifei (Alifantis, Andrieș, Vintilă & Baniciu) de la cetatea Râșnov. Am mai fost la 2 concerte de-ale corifeilor, tot în formula asta magică, și tare frumos a fost. Se simte prietenia și cât de bine se simt împreună.

PRAJITURA DE LA CAFEA
Tare bine-ar merge un buckle cu piersici pe vremea asta, ce bine ar fi dacă ar face Mihai zilele astea... wink-wink-wink-wink.

CE MAI AM PE LISTĂ (în bucătarie)
Pentru că luăm pauză câteva săptămâni de la newsletter, îți las mai multe idei de rețete care le am în plan: un văr apropiat al clafoutis-ului, un tort de bezea, ciocolată, alune de pădure, cireșe și frișcă, și un tort cu rubarbă și agrișe. De buckle cu piersici nu mai zic, că s-a pus el singur pe listă. Și, ca să suplinim abundența de calorii, mă gândesc la un wok cu legume și tăiței udon și la o mâncare de orez cu morcovi și nuci caju. Și, săptamânile astea o să fac negreșit niște înghețată din cartea Gelupo Gelato. P.S. Poți citi gratuit cartea cu linkul de Scribd din secțiunea de coduri.

CODURI DE REDUCERE ACTIVE:
15% reducere la orice produs cumparat pe vegis.ro (nu se aplica la produsele care sunt deja reduse), cu codul MIHAI15
2 luni de citit gratuit pe scribd cu înscriere aici
5 livrări gratuite în Bringo cu codul 5MIL (la comenzi de minimum 25 de lei)
15% reducere la aparatul de waffles, dacă îl comanzi de pe site-ul Breville, cu codul MIHAI15
Done :) Până în septembrie ne vedem pe Instagram.