Experiment: 20 de prânzuri toată viața🍛

20 de prânzuri pentru toată viața #69

E puțin dramatizat titlul, probabil n-o să mânânc aceleași 20 de prânzuri chiar toată viața, dar acum 2 luni și ceva mi-am redus opțiunile mele de prânz la maxim 20 ca să simplific puțin lucrurile. Povestesc mai jos cum a fost experimentul și de ce îl continui 💛
context

Am mai povestit pe-acili-șa că de 2 ani de zile îmi pregătesc cel mai adesea prânzurile pentru luni-vineri de duminică și le păstrez în frigider în caserole. Asta m-a ajutat să mânânc mai organizat, să mă păstrez în deficit caloric atunci când am vrut să dau jos câteva kilograme și ulterior să le păstrez date jos (nu e o metodă imbatabilă, unele kilogramele se mai și întorc și nici eu nu am întotdeauna energie să-mi pregătesc toate prânzurile). Dar mă ajută în continuare să nu iau decizia pentru ce-mănânc-la-prânz la foame sau stres și să nu amân mâncatul pentru când termin ce am de făcut la muncă. Că de obicei atunci apar deciziile nefericite.
trecerea

Oricum, în 90% dintre cazuri am mereu prânzuri în caserole. Singurele fisuri în plan apar în perioadele foarte aglomerate- am câteva perioade pe an în care sunt mai încărcată cu munca de la birou și de la contul gătitor încât s-a întâmplat să nu mai am energie duminica să aloc alea 2 ore pentru pregătit prânzuri, erau mai folositoare la o baie lungă, o carte sau orice zăcut.
Așa că m-am gândit că poate aș putea simplifica puțin procesul încât să reduc pregătirea cu prânzurile la 1 oră. Chestii complicate eu nu am gătit niciodată, prânzurile mele sunt toate cu fiert/aburi/grătar, așa că n-aveam ce să simplific din punctul ăsta de vedere. Plus că eram și foarte mulțumită de meniurile pe care mi le-am făcut, așa că nu simțeam nevoia să înlocuiesc. Cumpărăturile de cele mai multe ori le face Mihai, când merge să ia chestiile pentru cină, nici aici n-aveam ce să simplific.
Așa că am redus de la partea de dinainte de bucătărie: de la procesul de decizie. Mi-am dat seama că îmi ocupa mult spațiu mental și decizia în sine de ce să pregătesc (bine, aș putea să-mi pregătesc meniurile de meal prep pe care le lasă Mihai aici - dar de alea mă cam pot bucura și fără să muncesc eu la ele wink-wink-wink 🙈 și de obicei implică mai mult decât: se pune peștele pe grătar :))
Anyway, cum mă luase puțin entuziasmul de gătit când am început, am adunat pe lista de prânzuri multicele variante testate și destul de multe rețete pe care aveam de gând să le încerc (tot rețete simple și light, dar lista se lungise și decideam mai greu între ele). Așa că am zis să fac un experiment și timp de 2 luni să rămân doar cu maxim 20 de opțiuni. A fost numărul la care am ajuns ca să le pot include pe toate care-mi plac, dar care să conțină și o limită maximă cumva - să mă forțeze să le scot din listă pe cele la care aș apela doar ocazional.
Practic, m-am uitat la tot ce mi-am pregătit pentru prânz în ăștia 2 ani (n-a fost greu, că le-am pus pe mai toate în Highlights) și am notat pe o hârtie toate prânzurile care mi-au plăcut mult. Apoi am redus lista la 20, începând cu cele pe care tind să mi le fac cel mai des. Am scris la fiecare cantitățile și am pus lista pe frigider, ca nici să nu fie nevoie să deschid vreo rețetă atunci când le fac. Am lăsat pe listă și 2 prânzuri mai complicate (complicate în comparație cu celelalte, că nici un quiche cu sparanghel și nici un dovlecel la cuptor nu sunt neapărat chestii foarte complicate) pentru dățile în care am poftă de gătit adevărat, ca să zic așa.
Nu mi-am impus ca, dacă vreau neapărat să mânânc/gătesc/comand altceva, să nu fac asta, dar ce am vrut a fost să mă țin aproape exclusiv de astea maxim 20 de prânzuri în primele 2 luni, ca să pot să trag o concluzie.
concluziile

Au trecut 2 luni pe 14 aprilie și am mai adăugat un singur prânz în listă (burgerul de fasole, că uitasem că-mi place și că are așa puține calorii). Nu simt deloc nevoia să adaug altele și nici măcar nu am trecut prin toate. Am pregătit vreo 9 dintre ele în perioada asta, pe unele dintre ele de mai multe ori. Combinația de somon la grătar/orez negru/broccoli, de exemplu, mi-o pregătesc chiar săptămânal.
Pe lângă c-am scăpat de mica oboseală mentală de care ziceam, faptul că am caloriile deja calculate la tot mă ajută să consum mai puțin timp contorizând ce mânânc.
Sunt și multe zile când înlocuiesc în combinații, chifla cu lipie, pesto cu avocado, broccoli cu fasole verde, dovlecelul cu vinete etc. Dacă pregătește Mihai porție dublă la cină, am în caserolă orice a rămas din seara de dinainte. Nu e nimic bătut în cuie, nu forțez în niciun fel cu nimic.
De menționat ar fi că la mine probabil funcționează și pentru că n-am o problemă să mănânc de multe ori același lucru, pot să am în farfurie lucrurile care îmi plac de 1000 de ori și n-o să mă satur de ele 🙈.
funny thing

Mi-a zis Mihai, când i-am arătat lista pe care mi-am făcut-o colorată frumușel în Canva, că am folosit timpul economisit de la prânzuri la făcut lista asta. Că mi-a luat vreo 2 ore :)) Așa e. Dar, după cum zice musiu Oliver Burkeman în cartea 4000 de săptămâni (care mi-a plăcut mult-mult), timpul întotdeauna se pierde și se consumă, tot ce organizezi și eficientizezi se duce pe altceva. Organizăm și planificăm ca să avem mai mult timp liber, dar tot ajungem să-l folosim la altceva. Ideea e să-l folosim la ce ne face mai multă plăcere.
Acum 3 luni mi-a plăcut mai mult să petrec 1 oră făcând lista colorată și organizată decât gândindu-mă la ce-mi pregătesc la prânz sau gătind ceva nou.
Acum 1 an îmi plăcea mai mult să mă gândesc la ce-mi pregătesc și să petrec mai mult timp în bucătărie- au fost primele interacțiuni cu gătitul, așa că îmi făcea plăcere să-mi pun șorțul drăguț și să tai ardei cu Romeo Santos în fundal. Acum îmi place mai puțin - cred că doar mihai.gateste și ceilalți nebunei ca el pot să gătească 10 ani și încă să le placă la fel de mult 🙈
lista de pe frigider

Poți descărca lista în format pdf de-aici, dar am reușit s-o pun ieri și pe site, cu cantități și detalii mai clare - e posibil ca varianta de mai sus de pe frigider să o înțeleg doar eu. P.S. Aproape toate sunt prânzuri light- salvez în continuare caloriile multe pentru deserturile lui Mihai sau când își mai face de cap la cină.
CARTI, FILME, MUZICA

📚 Tare mult mi-a plăcut "Splendida cetate a celor o mie de sori", am povestit aici de ea. M-am apucat acum și de "Vânătorii de zmeie", de la același autor, pare la fel de frumoasă până acum. Dar dure amândouă, acțiunea are loc în Afghanistan - eu am grijă să le citesc doar în prima parte a zilei, ca să pot să dorm noaptea.
Am mai citit zilele trecute eseul interesant de mai jos, despre satisfacție și fericire în viață, scris de un expert în științe sociale care-i și profesor de la Harvard. Explică foarte bine de ce satisfacția e ceva greu de păstrat pe termen lung și de ce suntem setați biologic să nu fim împăcați sau liniștiți (ca să nu ne relaxăm și să ne atace ursul, pe scurt). Din eseu e și citatul din poză.
📰 How to Want Less
The Atlantic, Arthur C. Brooks
“The secret to satisfaction is not to increase our haves—that will never work. (...) The secret is to manage our wants. By managing what we want instead of what we have, we give ourselves a chance to lead more satisfied lives.”
“It’s almost as if our brains are programmed to prevent us from enjoying anything for very long. (...) More mates, better mates, better chances of survival for our children—these ancient mandates are responsible for much of the code that runs incessantly in the deep recesses of our brains. It doesn’t matter whether you’ve found your soul mate and would never stray; the algorithms designed to get us more mates (or allow us to make an upgrade) continue whirring, which is why you still want to be attractive to strangers. Neurobiological instinct—which we experience as dissatisfaction—is what drives us forward.“
🎵Melodia nouă de la Florence and the Machine despre anxietate. Foarte frumos și videoclipul.
🎞️ Nimic de raportat aici, am stat cu ochii la copaci săptămâna trecută, acum ne uităm la Downtown Abbey amândoi (eu pentru a doua sau a treia oară). Nici podcasturi sau muzici noi nu am descoperit.
🎭 Am prins în sfârșit bilete la Tache, Ianke și Cadâr, de jumătate de an tot încercăm, am reușit să luăm la spectacolul din iulie (cu speranța că nu uităm până atunci că le-am luat :)) Dacă încerci și tu să prinzi bilete la el, să știi că la ăsta din iulie încă sunt. Mihai a văzut piesa acum câțiva ani, când era cu Rebengiuc, sigur și în varianta asta e la fel de frumoasă.

PRAJITURA DE LA CAFEA
Prăjitura de cafea de săptămâna asta o să fie în deplasare (mergem în Brașov în weekend, așa că ne așteaptă sigur un cremeș). Dar pentru săptămâna viitoare are Mihai în minte o rețetă de care cafecita ta o să se îndrăgostească iremediabiiiil 🙈

CE MAI AM PE LISTĂ (în bucătarie)
Abia aștept să fac rețeta asta de fasole și pâine la cuptor 🤤 Am mai găsit și rețeta asta de biryani cu pui care pare foarte interesantă. Luna trecută am văzut pe Instagram niște prăjituri interesante și am găsit și o rețetă care pare ce trebuie.

foto biryani: Taylor Kiser / Unsplash
CODURI DE REDUCERE ACTIVE:
2 luni de citit gratuit pe scribd cu înscriere aici.

RESTAURANTUL SĂPTĂMÂNII: Pane e Vino 📍 Nerva Traian 22-25, București
Am fost iar la Pane e Vino, restaurantul din Timpuri Noi la care ne întoarcem mereu cu plăcere, deși nu mai stăm în cartier de 6 ani. Au paste bune, multe preparate cu fructe de mare și și magazin de vinuri cu taxa de dop mică și multe vinuri bune pentru masă sau pentru acasă (ultima dată noi am băut niște prosecco Ruggeri).
Done :) Până joia viitoare ne vedem pe Instagram.