Cum alegem restaurantele în vacanță/Roma🍝

Roma: cum alegem restaurantele în vacanță #62

De câțiva ani am început să preiau eu documentarea pentru restaurantele la care mergem să mâncăm în vacanță, cam de când a început Mihai să gătească atât de des. Cum el e mereu cel responsabil cu ce mâncăm acasă, în concediu facem puțin schimb de roluri. Îi arăt ce-am ales, să arunce și el un ochi pe meniu și, după ce restaurantul trece toate testele mihaigatesteciene, îl punem pe listă. Plecăm la drum cu toate rezervările la restaurant făcute, să știm că n-o să avem surprize prea multe când vine vorba de mese. Așa s-a întâmplat și acum câteva zile, când am fost în Roma, așa c-am zis că poate ar fi util să-ți lăsăm micul nostru sistem. A și fost unul dintre subiectele de newsletter recomandate în chestionar, așa că mulțumim frumos pentru propunere, Diana 💛
1. alegerea restaurantelor

Primele 2 locuri în care ne uităm când alegem restaurantul sunt ghidul Bib Gourmand (fratele mai puțin fancy și mai abordabil al lui Michelin), și ghidul Gault Millau. Gault Millau însă are mai puține orașe testate și site-ul lor a cam luat-o razna în ultima vreme. Dar la Bib doar introduci orașul și, dacă au restaurante testate acolo, găsești lista cu ele, detalii despre specificul fiecărui restaurant, indicații de preț și, de cele mai multe ori, și link-uri către meniu.
Mai alegem restaurantele și în funcție de recomandări văzute pe Instagram la oameni cu care simțim că avem gusturi asemănătoare la mâncare. Când am fost în Roma vara trecută, m-am uitat prin Stories/Highlights la Daria Reina, care postează și pe Chez Dede. O urmăream deja de ceva timp, știam că locuiește acolo de mulți ani și că e pasionată de mâncare, așa că am zis că merg la sigur. Așa a fost. Când am fost în Florența aveam deja salvate niște recomandări de la Mimi Thorisson & Oddur Thorisson pe care, la fel, îi urmăream de mult și văzusem că au fost în oraș cu ceva timp înainte.
2. rezervări și pin-uri

După ce am pus pe listă restaurantele la care am vrea să mergem, le caut pe fiecare pe hartă, în Google Maps, și le salvez pe toate într-o listă dedicată. În lista asta adaug și alte locuri în care vreau să ajungem, dacă e cazul: o piață, un magazin de ciocolată, o librărie frumoasă, un muzeu etc.
Îmi place că pot adăuga și notițe la fiecare. La restaurantul la care am fost într-o seară, de exemplu, am trecut ora și ziua pentru care am făcut rezervare; sau, dacă am citit că sunt cunoscuți pentru că fac cele mai bune penne arrabbiata, atunci trec și asta în notiță, ca să nu uităm să încercăm preparatul.
Practic, cum avem lista cu locurile salvate la îndemână, doar selectăm restaurantul/locul când avem nevoie, ca să vedem traseul până la el de oriunde ne-am afla.
Mă ajută să le așez pe toate în listă înainte să plecăm, ca să și vedem unde ar fi cel mai bine să luăm cazare. Alegem locul în care stăm după ce am ales restaurantele la care vrem să mergem, ca să fim mai aproape de ele sau de celelalte locuri în care vrem să ajungem. În ideea că degeaba căutăm cazare în locul X dacă restaurantele la care vrem să ajungem sunt mai aproape de locul Y.
restaurante Roma, lista noastră

Las mai jos lista de restaurante testate în Roma și ce recomandăm de la fiecare:
🍅 Antica Trattoria Angelino - loc frumos, cu liniște, bruschette bune-bune și paste bune.
🏛️Armando al Pantheon - paste bune și aici + vedere la Pantheon.
🍕Da Francesco - pizza foarte bună.
🍕 Antica Pizzeria Da Michele - și pizza lor ne-a plăcut.
🍞La Scala (in Trastevere) - cea mai bună burrata cu anșoa, priveliște frumoasa (+pâinea foarte bună)
☕️La Buvette pentru mic dejun - prăjituri și cafea bună.
🍝 Trattoria al Moro - ceva mai scumpuț, dar au multe feluri tradiționale bine făcute - dovleceii umpluți cu chifteluțe ne-au plăcut mai mult.
🍝 Hosteria Grappolo d'oro - aici ne-au plăcut pastele.
🥡Green T - un restaurant chinezesc bun - ne-a plăcut tot ce am luat, mai puțin deserturile.
🍞Cantina e Cucina - doar pentru foccacia lor cu rozmarin (ce-am mai încercat din meniu nu a fost cine știe ce, dar foccacia asta e foarte bună)
🍦 Cel mai mult ne place gelato de la Frigidarium (bacio, amarena, fistic)
P.S. Pe site găsești mai multe poze, detalii și prețuri de la fiecare.
CARTI, FILME, MUZICA

📚 Am citit Letters to a young poet de la Rainer Maria Rilke, e o cărțulie mică de 80 de pagini, foarte foarte drăguță. Sunt câteva sfaturi pe care poetul le-a dat unui poet mai tânăr cu care coresponda la un moment dat, e perfectă la cafecita în weekend.
📰 Why Success Can Feel So Bitter
The Atlantic
E vechea poveste cu is about the journey, not the destination, dar autorul mai explică de ce atunci când obții ce îți dorești nu simți satisfacția pe care o anticipai și cum victoria vine de fapt din pașii de pe drum.
“Researchers have found that frequent, small achievements tend to start a cycle of success and happiness much more than infrequent, big ones.“
“Progress, not meeting a goal, is what brings true happiness.“
🎞️ Am început să mă uit la documentarul despre Andy Warhol, mini-seria Andy Warhol diaries de pe Netflix. Am de mult timp pe lista cărților de citit jurnalul lui (pe baza căruia a fost făcut documentarul), dar am tot așteptat să-l găsesc la preț mai bun. Arată cum era el și cum era New York-ul și lumea artistică de acolo în anii 60, 70, 80. Am văzut că e pe Netflix și Loving Vincent, documentarul despre Vincent Van Gogh. Noi l-am văzut la cinema acum 2 ani și ne-a plăcut. Despre Van Gogh mai e și biografia romanțată de la Irving Stone care-i foarte frumoasă (Bucuria Vieții se numește cartea).
🎵 Și, dacă tot am zis de musiu Van Gogh, las și melodia asta superbă despre el de la Don McLean (apare și în Loving Vincent melodia, în cover-ul cântat la fel de frumos de Lianne La Havas).
🔊 Am ascultat conversația asta a lui Tim Ferris cu Margaret Atwood (Povestea Slujitoarei). Discuția e despre procesul ei creativ în principal, dar și despre copilărie și alte afinități de-ale ei. E interesantă, deși mi s-a părut că ea îi vorbește foarte de sus pe alocuri, ca și cum vorbește cu un copil de 5 ani.

PRAJITURA DE LA CAFEA
A testat Mihai o rețetă ieri pentru o prăjiturică care merge tare bine la cafea și la ceiuț, e simplă și delicată, și abia așteptăm s-o punem și pe contul gătitor. Duminică vine, cu rețetă cu tot 💛

CE MAI AM PE LISTĂ (în bucătarie)
Pe lista cu rețete de făcut am trecut săptămâna asta, printre altele, si rețeta asta de Dan Dan Noodles, rețeta asta de pulpe de pui lipicioase și o galetă cu rubarbă. Mai aștept acum să se facă rubarbă în grădina alor mei 😁

foto rubarba: Edson Rosas / Unsplash
CODURI DE REDUCERE ACTIVE:
mihaigateste12 pentru 12% reducere pe vegis.ro (la ce nu e deja redus),
2 luni de citit gratuit pe scribd cu înscriere aici.

RESTAURANTUL SĂPTĂMÂNII: Green T📍 via del Piè di Marmo 28, Roma
Știu că pare sacrilegiu să mergi în Italia și să mănânci mâncare chinezească, dar e bun restaurantul și nu găsești mâncare chinezească bună peste tot. Neapărat să iei vinetele picante dacă ajungi aici - peste deserturi mai bine sari și iei o gelato de la Frigidarium după. Foarte bun și ceaiul lor de iasomie.
Done :) Până joia viitoare ne vedem pe Instagram.