Ce să gătești dacă nu prea gătești 🥘

Ce să gătești dacă nu prea gătești #58

Când am început să gătesc, în facultate, meniul era preponderent format din cartofi prăjiți cu șnițel sau ouă ochi și ciorbe, cu "kit-ul de ciorbă de la mama". Mai precis, veneam de acasă cu pungi cu fasole verde congelate, gata tăiate, porționate și călite pentru o tură de ciorbă. Trebuia doar să pun legumele în apă și să le fierb. Probabil nimic nu e mai simplu decât asta 😅 dar sunt totuși destul de multe rețete pe care le poți pregăti fără să ai experiență la gătit. Poți să mănânci foarte bine și dacă nu stai mult timp în bucătărie. Ce cred că e important e să citești cu atenția toată rețeta înainte să te apuci de treabă și să îți pregătești cât mai multe lucruri în avans: să cântărești toate ingredientele, ca să le ai la îndemână odată ce pornești focul, și să tai tot ce poate fi tăiat/pregătit în avans.
Cu asta în minte, îți las astăzi câteva rețete care mi se par abordabile de către cineva care nu gătește des sau care nu ar vrea să se complice foarte mult în bucătărie. Procesul de realizare pentru rețetele de mai jos e destul de direct, nu este nevoie de echipamente speciale (în afară de un cântar de bucătărie) și, chiar dacă unele dintre ele au o listă mai lungă de ingrediente, acestea doar trebuie amestecate laolaltă, fără procese sau etape complexe.
P.S. Mulțumim, Laura, că ne-ai recomandat subiectul de azi. Ne sunt foarte folositoare ideile primite la chestionarul de luna trecută 🤗
rețete ușoare

Încep cu pastele, pentru că mi se par foarte abordabile, mai ales dacă faci pastele rapide cu chorizo, linguini cu sparanghel, PUP și linguini cu bacon.
Puiul e destul de ușor de gătit și, dacă mai adaugi niște legume lângă, ai o masă simplă și bună fără prea multă bătaie de cap. Poți să vezi cum ti se pare puiul cu sparanghel, puiul amatriciana, puiul de toamnă sau puiul de vară, dar și curry-ul ăsta ușor cu pui sau șnițelul crocant.
Am dat și de câteva rețete foarte simple cu porc, pe lista mea scurtă sunt: porcul cu ananas, cârnații cu mere și mure, porcul cu piersici sau cârnații cu praz și ceapă roșie.
Dacă vrei să pregătești ceva vegetarian, rețeta asta de mâncare de legume se încadrează bine în lista de azi, împreună cu cea de salată orientală, orzo cu fenicul sau cea de ratatouille la cuptor cu orez.
La capitolul pește și fructe de mare, creveții cu unt și mămăligă sunt pe podium. Ar mai fi și somonul la cuptor cu salsa de mango și avocado, scoicile Saint-Jaque cu piure de mazăre sau fish and chips.
Dintr-o categorie specială aș zice că sunt rețete la wok. Găteam des carne și legume la wok când am început să gătesc și în continuare mi se par potrivite dacă nu ai prea multă experiență la gătit (sau dacă nu vrei să stai mult timp în bucătărie). Trebuie să lucrezi puțin contra cronometru câteodată, pentru că majoritatea lucrurilor stau 3-5 minute pe foc, dar merge repede. Câteva rețete simple la wok ar fi: noodles cu mangetout și ciuperci, porc cu ardei și ceapă verde, pui cu 5 spice și legume sau drunken noodles. Ce ar mai fi necesar dacă vrei să intri în lumea wok-ului e să îți cumperi câteva sosuri/condimente pe care o să le folosești la majoritatea rețetelor din categoria asta: sos de soia, sos hoisin, sos de stridii și sos de pește.
doar nu suntem sălbatici

Nu se putea să nu las o listă de deserturi. Deserturile sunt al doilea motiv pentru care m-am apucat de gătit 🙈 (primul e ca să pot să evit brânza). Așa că avem următoarele deserturi simple pe care le recomand întotdeauna: ciocolată de casă, înghețată rapidă, buckle cu piersici, clafoutis cu cireșe, tartă cu ciocolată și alune de pădure, cookies cu unt de arahide, tort cu afine și făină de migdale sau tort cu apă și portocale.


Pe lângă cele menționate de Mihai mai sus, aș mai zice de dovlecelul-la-cuptor, de hummus 100, chiftelele cu linte, burgerul de fasole roșie, puiul teriyaki și peștele cu năut. Nici eu nu prea sălășluiesc în bucătărie, în afară de ce fac la prânzurile mele (acolo oricum mai mult fierb, asamblez sau pun pe grătar), dar rețetele de-aici le-am făcut de mai multe ori și au ieșit de fiecare dată.
CARTI, FILME, MUZICA

📚 Citesc "Daily Rituals: How artists work" (Mason Currey) - e fix ce zice titlul că e, câte 1-2 pagini despre ritualurile de lucru ale mai multor scriitori/compozitori/pictori. E interesantă, însă mi se pare că doar 20% din carte e cu adevărat interesantă, parcă multe povestiri sunt cam de umplutură acolo.
📰 What if friendship, not marriage, was at the center of life
The Atlantic
Interesant articolul, spune povestea unor prietenii care sunt ca niște căsnicii, dar fără componenta romantică și sexuală, și aduce în discuție ideea de a putea să legalizezi o prietenie așa cum legalizăm o relație de cuplu, ideea de a da power of attorney unui prieten. Câteva extrase:
“Because friendship is outside the realm of legal protection, the law perpetuates the norm that friendships are less valuable than romantic relationships. This norm, in turn, undermines any argument that committed friendships deserve legal recognition.“
“When we channel all our intimate needs into one person,” the psychotherapist Esther Perel writes, “we actually stand to make the relationship more vulnerable.” Such totalizing expectations for romantic relationships leave us with no shock absorber if a partner falls short in even one area.
“Many scholars argue that the now-familiar categories of heterosexuality and homosexuality, which consider sexual attraction to be part of a person’s identity, didn’t exist before the turn of the 20th century.“
🎞️Am inceput să mă uit la Inventing Anna de pe Netflix, despre o tipă care s-a dat drept o moștenitoare bogată din Germania, ca să ia bani de la mulți oameni bogați din New York. Mi s-a păruit mai plictisitor decât promitea subiectul, și pe alocuri parcă chiar prostuț realizat, dar ca sneak peak în lumea oamenilor foarte-foarte bogați care fac chestii absurde cu banii e interesant, de prins te prinde. Oricum, parcă articolul ăsta, pe baza căruia a fost făcut serialul, spune mai bine povestea.
🎬
M-am uitat și la documentarul despre And Just Like That de pe HBO (And Just Like That... The Documentary) și mi-a plăcut mai mult decât seria în sine. Mai ales partea despre cum aleg ținutele din serial (funny little thing: Sarah Jessica Parker a păstrat toate hainele și lucrurile lui Carrie din serialul original și acum le-au avut pe toate la dispoziție).
🔊 N-am descoperit niciun podcast nou săptămâna asta, dar îți las melodia nouă a lui Romeo Santos (nu m-am putuuuut abțiiiiine) și melodia asta superbă de la Silvia Perez.

PRAJITURA DE LA CAFEA
Tortul ăsta de bezea cu vanilie și fructe nu se potrivește deloc la cafea dar no, nu e ca și cum contează când îndrăznește să arate așa :)) eu nici nu-s fan bezea, dar tortul ăsta îmi place. aici e rețeta

CE MAI AM PE LISTĂ (în bucătarie)
Mai las aici câteva rețete simple pe care vreau să le încerc sau pe care nu le-am mai făcut de mult timp: o altă variantă de supă cremă de dovleac, pui lipicios cu caju și prăjitură simplă de ciocolată.

foto dovleac: Jessica Delp / Unsplash
CODURI DE REDUCERE ACTIVE:
mihaigateste12 pentru 12% reducere pe vegis.ro (la ce nu e deja redus), mihai10 pentru calendarul cu rețete ilustrate 2022 de la andreeaillustration.ro, 2 luni de citit gratuit pe scribd cu înscriere aici.

RESTAURANTUL SĂPTĂMÂNII: Pickles 📍 Strada Vasile Lascăr 21
Foarte bună mâncarea la Pickles. Am luat chifla cu calamari prăjiți, pimientos de padron, murăturile prăjite și bacon grilled cheese și ne-a plăcut tot. L-am și inclus în lista de restaurante pentru mic dejun pe care le recomandăm. Am testat și un restaurant deschis de puțin timp în weekend (MOM ) - a fost ok mâncarea, dar au fost câteva lucruri care n-au prea fost pe gustul nostru, nu știu dacă mai revenim.
Done :) Până joia viitoare ne vedem pe Instagram.