Trucuri care-mi fac viața mai ușoară în bucătărie 🧑🍳

Trucuri care-mi fac viața mai ușoară în bucătărie #54

Am pregătit săptămâna asta o listă cu trucurile mici, scurtăturile sau lucrurile care îmi ușurează viața în bucătărie. Am folosit ca punct de plecare întrebările pe care le primesc cel mai des pe contul de Instagram, pe tema asta, dar am adăugat și alte lucruri pe care le fac și care, cel mai probabil, nu sunt vizibile în procesul de documentare pe care îl facem acolo. Sper să-ți fie de folos și ție.
Le găsești mai jos într-o ordine aleatorie. Nu știu dacă mi-am amintit de toate, dar, dacă mai ai întrebări sau curiozități pe care nu le-am prins mai jos, poți să-mi scrii oricând pe Instagram și încerc să răspund acolo.
P.S. Mulțumim pentru răspunsurile la întrebarea de mai jos. Ne ajută mult să știm ce subiect te interesează, ca să fie cât mai folositor ce facem noi aici. O mai las caseta și săptămâna asta, în caz că n-ai apucat să răspunzi.
DESPRE CE VREI SĂ POVESTIM ANUL ĂSTA?
Ne-ar plăcea să știm ce ai vrea tu să citești în newsletter anul ăsta. Dacă ai vreo întrebare/subiect pe care ai vrea să îl abordăm aici, spune-ne mai jos. Poate să fie legat de mâncare, gătit, casă, organizare, orice crezi că ți-ar fi util 🤗
21 de trucuri/scurtături
1. Orezul îl fierb ca pe paste - adică pun mult mai multă apă decât orez (cel mai des folosesc orez basmati, dar merge la fel de bine și la jasmine, orez brun sau orez negru). Apoi îl scurg în strecurătoare.
2. Pentru paste și orez, sau oriunde se mai potrivește, fierb mai întâi apa într-un fierbător și abia apoi o mut în cratița de pe aragaz. În felul ăsta pot pune pastele pe foc imediat.
3. Apa pentru paste trebuie să fie sărată bine. La fel de sarată ca apa de mare, cum zice Samin Nosrat în cartea ei (oricum cea mai mare parte din sare se aruncă odată cu apa).
4. Dacă tot vorbim de cartea lui Samin, tot de acolo știu că e bine să sărez carnea cu o zi înainte. Las mai jos un extras in carte cu toate variantele de sărare. Mâncarea a devenit mai bună de când am aplicat trucurile astea :)

foto: Salt, Fat, Acid, Heat - Samin Nosrat
5. De la Nigella Lawson am preluat rețeta pentru făina cu agent de creștere, pe care nu o găseam de cumpărat când am început să gătesc. O vedeam în multe rețete și la început nici nu-mi era foarte clar ce este 😅. Dar nici după ce am aflat tot n-am cumpărat separat, o pregătesc din făină simplă. La 200 g făină albă adaug 1 linguriță rasă de praf de copt. un praf de sare și amestec bine. Am o caserolă în cămară în care o păstrez gata pregătită.
6. La cele mai multe lichide (apă, lapte, supă, suc, etc.) cântăresc lichidele tot pe cântar pentru că 1 g și 1 ml sunt cam același lucru. Așa nu am nevoie de cană gradată și merge totul mai repede. Pentru 200 ml de apă cantăresc pe cântar 200 g și sunt good to go. La ulei, frișcă lichidă și alte lichide mai groase folosesc tot cântarul, dar cântăresc cu 2-3% mai puțin (la 100 ml ulei cântăresc cam 97-98 de grame) și până acum nu am întâmpinat probleme.
7. O alternativă la oțetul balsamic pe care o folosesc des este amestecul ăsta: 1 lingură de melasă, jumătate de linguriță de sos de soia și 1 lingură și jumătate de zeamă de lămâie.
8. Chorizo am găsit în 3 locuri: la Carrefour (de la Campofrio sau Angst), la Mega Image (Angst sau ambalat de ei - l-am găsit la magazinul Eva și la cel din Piața Gemeni) și Cora (marca lor).
9. Folosesc croissante congelate și le coc acasă, ca să fie calde și proaspete. Am găsit la Mega Image (la raionul de patiserie, trebuie să le ceri de la doamnele de acolo, dar sunt și ambalate) și la Carrefour. Pe cele de la raionul de patiserie le țin 30-32 de minute la 160 de grade; pe celelalte le fac conform instrucțiunilor de pe etichetă.
10. Sare de Maldon, bună pentru vita la tigaie, găsesc la restaurantul Vacamuuu, dar am vazut și la eMag.
11. Ca să iasă ouăle ochi frumoase, eu le iau pojghița de albuș care se formează deasupra gălbenușului după vreo 2-4 minute pe foc; folosesc o spatulă și o împing pe tigaia încinsă. Poți să vezi în video de aici aici exact cum fac (secunda 1:32).
12. Testez dacă e încinsă tigaia aruncând câtiva stropi de apă în ea - dacă sfârâie instant și/sau se formează broboane de apă care „dansează” și se evaporă, atunci e perfect.
13. Când uit să iau lapte bătut, amestec lapte și zeamă de lămâie și las câteva minute să se transforme în ce am nevoie. Folosesc variantele de aici (în funcție de situație).

foto lamai: Lauren Mancke/ Unsplash
14. Pentru liste de cumpărături și ca să gestionez cămara folosesc Google Keep (aplicație gratuită de la Google pentru liste - ușor de folosit, ușor de bifat). Am o listă acolo cu tot ce am în cămară ca, în momentul în care dau de o rețetă care mă interesează și nu sunt acasă, să pot să mă uit în ea înainte să merg la cumpărături.
15. Creveții îi decongelez rapid într-un bol cu apă rece. Schimb apa de 2-3 ori și, în maximum 15 minute, sunt gata de tigaie. Peștele îl decongelez peste noapte în frigider.
16. Ca să coc aluatul de tartă "în orb", folosesc cam 1 kg de orez, pe care îl păstrez cu acest scop de 6 ani deja. După fiecare folosire îl las să se răcească și-l păstrez în cămară într-o pungă închisă.
17. Făina albă (cea pe care o folosesc cel mai des) o păstrez în cămară într-o cutie mare, care se închide bine și e la îndemână. La fel fac și cu pastele pe care folosesc cel mai des sau cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu sau zahărul pudră - pe ultimele le țin în borcănașe mici.
18. Pentru un desert rapid, am în congelator tot timpul câteva bucăți de lava cake - dacă e nevoie, se fac imediat și sunt spectaculoase și foarte bune. Povesteam pe-aici că trucul ăsta mi-a fost de folos și când aveam invitați la masă într-o seară și tarta pe care o aveam în plan nu mi-a ieșit.
19. La Adi Hadean am descoperit trucul cu hârtia de copt pusă în tigaia grill în care prăjesc burgerii -ca să fie mai puțin fum și mai puțin de curățat după.
20. Supa-bază pentru mâncare o fac cel mai adesea dintr-un cub bio - folosesc acest cub cel mai frecvent, dar am încercat și altele din aceeași categorie și au făcut treabă la fel de bună.
21. De cele mai multe ori, dacă nu uit sau pot să fac asta, scot carnea din frigider cu cel puțin 30 de minute înainte să mă apuc să o gătesc. La pește sunt suficiente 15 minute, mai ales dacă nu vorbim de pești întregi.
Referitor la ustensilele și electrocasnice pe care le am în bucătărie, găsești lista aici, iar lista cu toate cărțile de gătit din bibilioteca mea e aici.
Done :) Tot ce știu eu acum știi și tu.

CARTI, FILME, MUZICA

Înainte să trec la recomandările de-aici, las și eu un truc din bucătărie. E pentru deschis sticla de prosecco în bucătărie, mai precis 🥂 fără chinuială și fără să fie nevoie de mușchi de bărbați. Acili-șa.
📚 Am început să citesc Atomic Habits, revin când o termin, dar până acum mi se pare plină de lucruri utile. Am mai citit niște Agatha Christie (iar m-a prins microbul și nu mă pot opri 🙈 Anyhow, le recomand pe toate, sunt ușurele și frumos scrise: Întâlnire cu moartea, Petrecerea de Halloween, O supradoză de moarte. Și niște articole care mi-au plăcut:
📝100 tips for a better life
Sună a articol dintr-ăla cum sunt încă o mie pe net, dar zice multe lucruri bine.
Cu ce-am rămas de aici:
"How you spend your day is how you spend your life"; "You don’t have to love your job. Jobs can be many things, but they’re also a way to make money. Many people live fine lives in okay jobs by using the money they make on things they care about."; "Reward yourself after completing challenges, even badly."
📝What is death?
Un eseu scris de un medic specializat în medicină paliativă care explică cum ne-a schimbat pandemia percepția despre moarte (în bine). Articolul e din decembrie 2020 (menționez, pentru că face multe referiri la numărul de decese și spitalizare și să nu crezi că sunt datele de acum).
Cu ce-am rămas de aici: "(...)the understanding that living in the face of death can set off a cascade of realization and appreciation. Death is the force that shows you what you love and urges you to revel in that love while the clock ticks."; "We really have only two choices: to share life with death or to be robbed by death."
P.S. De ambele articole am dat în lista lui Tim Ferris.
Și unul de la Mihai, pe care l-am pus și eu pe listă, să-l citesc zilele astea.
📝Cât trebuie să economisești pentru o pensie decentă.
P.S. Eu folosesc aplicația Pocket pentru articole - când dau de un articol pe care aș vrea să îl citesc și nu îl pot citi atunci, îl salvez în Pocket (toate browserele au un buton de salvare acolo, odată ce instalezi aplicația). O am instalată și pe mobil, tabletă & desktop, cu același cont, și indiferent de device-ul de pe care dau save, articolul salvat îmi apare în toate. Și le citesc când am timp sau dispoziție. E gratuită aplicația.
🎬 Am fost să vedem Spider-man: No way home, că nu apucasem în decembrie și ne-a plăcut la amândoi. Și Encanto ne-a plăcut (deși muzica nu ne-a prea dat pe spate). Eu m-am uitat zilele trecute și la The Lost daughter, filmul făcut după cartea Elenei Ferrante. Am văzut că reacțiile sunt foarte extreme la el: ori îți place mult, ori nu-ți place deloc. Eu sunt în prima categorie și și cartea mi-a plăcut mult. Din film e poza din casetă.
🎵 Îți mai las 2 melodii drăguțe din Encanto, Surface pressure & Dos Oroguitas + niște Noah and the whale redescoperit zilele astea.

PRAJITURA DE LA CAFEA
Tortul de cocos cu lime e așa de buuuuun - m-am bucurat de el și la ceiuț, și la cafea. Merge foarte bine cu ambele, că e parfumat și delicat așa. Dar Mihai zice că merge cel mai bine cu înghețată :)) a găsit o rețetă de înghețată de iarnă (bazează-te pe Mihai să găsească o înghețată pentru sezonul înghețat) și a testat-o repede, ca să-și poată pune câte o lingură peste fiecare felie de tort. O s-o facă din nou și filmăm să punem pe contul gătitor.
Mai merge bine la cafecita și ovăzul ăsta la cuptor cu banane și cacao (rețetă Colțul cu bunătăți), mi l-am făcut ca snacky snack pentru săptămâna asta. A gustat și Mihai și l-a descris foarte bine: are gust de brownie.

CE MAI AM PE LISTĂ (în bucătarie)
Am pe listă această rețetă de chiftele vegetale pe bază de nuci, cu paste și sos de roșii. Încă nu m-am apucat de ea, că rezultatul are foarte multe calorii 😅. Mai am pe listă și acest cod marinat în sos de soia cu fenicul, mărar și măr și trebuie să refac și rețeta asta de tartă cu portocale, cât este încă sezonul.

Done :) Până joia viitoare ne vedem pe Instagram.