Cum ne culcușim căsuța. 4 sfaturi ☕


În timp ce scriu aici scrisorica, aud apa fierbinte care bolborosește în bucătărie - ca să încep ziua de muncă cu butelca de apă caldă la spate și un ceiuț cald de ghimbir. Am aprins deja o lumânare puțin parfumată și am în urechi un playlist calm și plin de bine - ca să mă încălzesc și la suflețel în timp ce povestim acili-șa.
Săptămâna asta îți lăsăm toate modalitățile de culcușit locuința pe care le cunoaștem - toate trucurile pe care le avem în pălărie ca să ne ținem și pe noi, și căsuța, cât mai cozy cât timp vremea de afară pare că vrea să ne bată. O să las link-uri de la obiectele pe care le menționez unde le mai găsesc, dar majoritatea sunt luate de ceva timp și nu prea mai există. Însă cel mai bine ar fi să iei ce îți place ție cu adevărat și ce-ți face bine pe termen lung.
căldurică la exterior

Blocul în care stăm noi e vechi și pierde căldură prin toți porii. Așa că nu e niciodată la fel de cald în casă pe cât mi-ar plăcea mie (foarte cald mi-ar plăcea mie, cald și rumenit fiecare centimetru pătrat, por favor). Nu ajută prea mult nici faptul că lui Mihai nu îi e frig până în decembrie - eu îl suspectez că nu simte frigul pentru că știe cât o să plătim la gaz dacă începem de acum să dăm căldura pe cât de tare aș vrea eu... dar să revenim. În calitate de friguros, îți las mai jos kit-ul meu de căldură portabilă, ca să zic așa 🙈
No.1 Un pulover gros, lung și pufos - Abia în 2020 m-am îndurat să îmi iau haine la fel de bune pentru casă cum îmi luam pentru exteriorul casei. Iar un cardigan lung și pufos a fost cea mai bună investiție din punctul ăsta de vedere. Cel luat din mine nu mai e pe site nici cât să ți-l pot arăta, e ceva asemănător cu ăsta, dar mult mai gros. Dar o să găsești tu sigur unul care să-ți placă - ideea e să fie cât mai păturică- lung, gros, larg.
No 2. Butelca cu apă caldă - adică o chestie din asta pe care s-o folosești pe post de calorifer portabil. Cea pe care o am eu are și o husă din tricot și ține bine cald, o folosesc tare des (n-am link să-ți arăt, era luată de la magazinul Design & After, care nu mai există).
No. 3 Păturica - Am o mică slăbiciune pentru păturile de la Bloomingville (și toate produsele lor, în general), așa că nu te lua neapărat după mine dacă încă n-ai o păturică sub care să te culcușești pe canapea. Păturile noastre (avem 2, pentru fiecare om :)) sunt modelul ăsta (dar altă culoare).
căldurică la interior

Aici intră nelipsitul ceiuț + muzica cozy, care să ne încălzească inimioara. Și ceva sursă de lumină caldă.
Pot să-ți recomand ceaiurile de la Sonnentor, dacă ești fan ceaiuri de plante (de fructe nu beau deloc, parc-aș bea suc cald 🤷 așa că n-aș avea ce să recomand la categoria asta). Altele n-am mai testat în ultimul an - iau cel mai des de tei, lămâiță și verbină, ghimbir și turmeric, verde & iasomie și acum am luat și năsuc înfundat. Bune toate, le găsești și pe Vegis unde are musiu Mihai codul de reducere activ (mihaigateste10). Totodată, un fierbător de apă la casa omului ajută tare mult - la ibric nu m-aș urni să încălzesc apă de 3 ori pe zi, dar la fierbător imediat acționez ca să aduc ceiuțul aproape.
Muzică avem așa: playlistul ăsta cu partea cuminte a lui Bach (e bun și pentru când ai de lucru) și cel de plimbat cafeluța pe care ți l-am tot dat 💛
La noi e musai să existe și niște luminițe cu lumină caldă (cel mai des am luat luminițe clasice de brad - luăm mai multe de Crăciun - nothing fancy, din supermarket- și le ținem aproape tot anul, agățate la fereastră). În ceea ce privește lumânările, pentru cină iau cel mai des de la Ikea sau de la H&M Home (au acum niște modele foarte frumoase la H&M Home). În ceea ce privește lumânările parfumate, le caut pe cele mai puțin parfumate - nici mie nu-mi plac cele tari, iar Mihai are un nas supersonic, simte totul de 5 ori mai tare decât orice făptură umană, așa că am dublu motiv să fug de lumânările foarte parfumate. Cu disclaimerul ăsta în minte, îți las și locurile în care am găsit lumănări foarte puțin parfumate: Inside Home, H&M Home și am primit recent una și de la Liniște (cea cu miros de cearșaf rece).
mâncărică

Aici reiau recomandările lui Mihai din scrisorica cu comfort food de toamnă și-ți las niște fasole la cuptor, pui de toamnă, tocănița principesei, curry-ul preferat al lui Mihai, spanacul cu ou, puiul cu porumb, fajitas cu orez, pastele rapide cu chorizo, șnițelul cu semințe, coastele picante, orezul persan sau vita cu prune și bere neagră. A, și orzo-ul ăsta cu chorizo descoperit recent. Iar la desert zic de the one and only ciocolată de casă + niște profiterol, o crostata cu dulceață, un brownie cu caramel sărat și my new love: buckle cu piersici. P.S. O să vină curând și rețeta pentru ciorba de legume și borș a mamei mele - cum o filmăm, o punem pe site cu tot cu ingrediente și tot.
GIVEAWAY

N-are legătură cu culcușelul, are legătură cu organizarea, dar că, cu cât terminăm mai repede treaba din timpul zilei, cu atât putem veni mai repede la culcușel :) Așa că săptămâna asta dăm un cadou împreună cu cei de la Gânduri de mână, niște lucrușoare care să te ajute la organizare, toate în cele mai drăgălașe culori. Avem așadar un set format din 1 agendă, 1 planner săptămânal, un tasklist și un set de stickers. Le-am ales fix pe cele pe care le am și eu (le poți vedea aici) - doar la agendă am ales alt model, cel de-aici, că era my second-option când am ales-o pe a mea, abia m-am putut hotărî 🙈 Regulile jocului: fix ca data trecută, cântăm Romeo Santos la postarea din feed 🤭 Comentează acolo-șa cu orice vers dintr-o melodie de-a lui și alegem versul câștigător prin Random.org miercuri; joi îl anunțăm aici 💛
CARTI, FILME, MUZICA

📚 Am început să recitesc Adolescentul de Dostoievski azi - nu știu exact ce mi-a venit, mi-am amintit de un pasaj de acolo, l-am căutat și apoi m-a prins iar. Am citit-o pe la 16 ani și-mi amintesc doar că mi-a plăcut mult și că mi-am notat mai multe pasaje din ea atunci.
🎞️ Îi dau din nou o șansă lui Seinfeld. Prima dată am încercat să mă uit în adolescență, când a zis Shakira că e serialul ei preferat - am rezistat un episod. Am mai încercat o dată în facultate + încă o dată când mi-a zis Mihai că îi place. De fiecare dată am renunțat pentru că n-am putut să trec peste cât de prost joacă musiu Seinfeld - porțiunile cu stand up sunt minunate, e natural acolo, dar în serial arghhhh... Dar acum am ajuns la episodul 7, pare că reușesc. De dragul textelor și a replicilor încerc.
🔊 Dacă tot zic de Seinfeld, îți las iar și interviul ăsta cu el (e parte din motivul pentru care mai dau o șansa serialului; aplic și acum niște sfaturi pe care le dă el acolo, cred că e una dintre cele mai valoroase podcasturi ascultate anul ăsta).

PRAJITURA DE LA CAFEA
Prăjitura de la cafea e o felie de pâine cu unt și gem de prune - sau o clătită cu gem, dacă ai poftă de niște treabă. Are Mihai o rețetă de gem cu prune și vanilie care e mult mai bună decât tot gemul de prune pe care îl știam eu. La mine acasă era mereu O TONĂ de gem de prune - și când nu aveam gem, aveam gem de prune. Se punea pe pâine, în prăjituri, era peste tot :)) probabil de-astea nu mi s-a părut niciodată mare lucru și n-a fost deloc printre preferatele mele. Dar cu rețeta asta pe care a descoperit-o Mihai acum vreo 3-4 ani iese mai fin și mai bun. Posibil să o putem posta azi pe contul gătitor - dacă nu vine azi, în zilele următoare o postăm sigur, e deja filmată, aranjată și bonduită (inside joke from the future).

CE MAI AM PE LISTĂ (în bucătarie)
Daca tot vorbim de mancare de vreme rea, cred ca reteta asta cu chorizo si scoici se potriveste foarte bine. Si retetele astea două, una de creveți și una de „orez murdar” sună foarte bine. La desert am pe listă niște ciocolată caldă.


RESTURANTUL SĂPTĂMÂNII: dabeef 📍 Calea Floreasca 111-113, București
N-am mai fost de ceva timp aici, dar cred că a rămas la fel de bun. Acționează la bao bun-ul cu rață dacă ajungi, sau la burgerul Wagyu - ambele foarte bune. Desertul nu ne-a dat însă pe spate niciodată.
Done :) Până joia viitoare ne vedem pe Instagram.