Avem legume. Ce facem cu ele? 😁


Preiau eu cuvântarea de la început, pentru că au existat niște proteste în reședința mihai gătește :)) Au fost lansate niște acuzații calomnioase cum că în ultima vreme jumătatea care gătește a fost a fost cea care a prestat mai mult la newsletterul săptămânal - practic, de fiecare dată când se așeza la birou, răsuna în casă câte un De ce euuuuu, Tot pe mine mă pui la treabăăăăă 😂 (e simpatic când zice că e persecutat). Anyhow, mai jos o să găsești câteva rețete bune toamna, cu ingrediente de sezon: dovleac, vinete, prune, mere, păstârnac etc. Toate sunt alese DE MIHAI ȘI DOAR DE MIHAI CARE A MUNCIT CEL MAI MULT LA NEWSLETTER ÎN ULTIMA LUNĂ :)) (și sunt doar din lista noastră de preferate, rețete pe care le reface des și care ne plac mult).
P.S. Am văzut că a fost mult interes pentru lunch prep săptămâna trecută. Message received, mai facem (a se citi: îl mai punem pe Mihai la treabă să ne facă 😈 poate o transformăm într-o chestie recurentă). Și, dacă ai vreo recomandare privind ce putem adăuga/scoate, ce ți-a fost de folos la meniurile trimise săptămâna trecută/ format etc., nu ezita să ne scrii, ca să facem cât mai bine, și frumos și de folos 💛 (adică să facă Mihai).

dovleac

Am făcut mai multe rețete cu dovleac în ultimii ani, deși am descoperit destul de recent în cât de multe feluri poate fi folosit. Nu eram fan dovleac - de altfel, singurul fel în care era gătit acasă era în cuptor, tăiat felii. Cu toate astea, nu l-am folosit niciodată în deserturi- nu știu de ce, dar dulceața lui nu mi se pare deloc „normală” pentru un desert 😅 Las mai jos rețetele pe care le fac cel mai des:
🎃 supă cremă de dovleac;
🎃 curry cu dovleac și cartofi dulci;
🎃 mic dejun cu dovleac și năut;
🎃 paste cu dovleac;
🎃 pui la cuptor cu dovleac.
vinete

Cred că am mai zis pe-aici că nici vinetele nu au fost printre ingredientele mele preferate de la început. Dar m-am împrietenit cu ele treptat și cele mai bune rețete cu vinete pe care le-am făcut au fost:
🍆 vinete la cuptor cu ardei și ceapă
🍆curry cu vinete
🍆paste alla Norma
🍆pui marocan cu vinete și orez
conopidă, sfeclă roșie, broccoli, praz, păstârnac

Astea sunt legume pe care le folosesc mai rar decât vinetele sau dovleacul, dar cele câteva rețete în care le-am folosit s-au potrivit foarte bine:
🌱 conopidă întreagă la cuptor cu rodie
🍚„orez” din conopidă și curry cu conopidă
🍏 supă din sfeclă roșie și mere
🥕 piure de păstârnac și hribi
🥬 ouă pe pat de praz
🥬pui în pancetta pe pat de praz
🥦 pui cu broccoli și unt de arahide
🥦 wok cu porc și broccoli
afine, prune, mere, gutui

Fructele le folosesc mult mai des în bucătărie - poate pentru că funcționează cel mai bine în deserturi 😅 - așa că am găsit aici mai multe rețete bune de încercat și cu cele care sunt acum în sezon:
🥧plăcintă cu afine
🍰tort cu afine
🍮budincă cu orez și mere
🍎tort cu mere și 5 spice
🍏crumble cu mere și nuci
✨gutui coapte
✨dulceață de gutui
🥔cârnați cu prune și cartofi
🍗pui cu prune, miere și rodii

CARTI, FILME, MUZICA

📚 Am citit multe eseuri și interviuri care mi-au plăcut săptămâna asta- zic de discuția asta dintre Elena Ferrante și Marina Abromovic mai întâi. Discută despre diferențele dintre felul în care se raportează la arta lor (context: Ferrante a ales să își ascundă identitatea, nu știe nimeni cine e, zice că vrea ca cărțile ei să trăiască independent de ea; în contrast, arta lui Abramovic e foarte personală, se folosește pe ea ca obiect al artei ei, ca să zic așa).
The secret to happiness at work iarăși mi-a plăcut. Explică că nu faptul că faci ce îți place aduce satisfacția la muncă, ci alte aspecte. Dar te las să le vezi acolo.
Mi-a plăcut și review-ul ăsta care-i și un pic eseu personal despre seria Scenes of a Marriage (pe care nu am văzut-o încă) - are niște spoilere, că explică niște scene; pe mine nu m-au deranjat, dar să știi.
🎞️ Ne-a plăcut noul James Bond, vrem să revedem și Casino Royale și Skyfall. Și mai avem pe lista de văzut Scene of a Marriage (originalul lui Ingmar Bergman, din 1973). În primul rând pentru ce zice articolul din New Yorker de mai sus, dar l-am auzit recomandat și de Esther Perel în podcastul de care zic mai jos.
🔊 Am ascultat discuția asta dintre Esther Perel și Brene Brown și mi-a plăcut tare-tare. Mai ales de la minutul 42 acolo, când îi zice Perel chestia despre roluri. Am reascultat porțiunea dintre minutul 42 și 46 de vreo 3 ori, it blew my mind la fel de mult ca lui madame Brown. Las și ce ascult pe repeat de 2 zile, melodia asta de la Billie Eilish.
🎨 O să mergem la Festivalul Diploma săptămâna asta - e un festival în care expun artiști tineri din mai multe domenii (pictură, fotografie, design etc.). Și prietena mea Luiza a avut lucrări expuse în cadrul lui, în ultimul an de master. Poți să vezi pe contul ei de Instagram ce lucruri frumoase face ea în general, iar expoziția o să fie deschisă de pe 8 octombrie încolo, la Combinatul Fondului Plastic.

PRAJITURA DE LA CAFEA
M-am gândit la Crăciun zilele astea și, cumva, mi-a venit în minte tarta asta cu miere ca prăjitură de cafea de lângă brăduț. Oh, brăduțul🎄. E foarte comforting de felul ei și, pentru că Mihai a făcut-o prima dată în decembrie, acum 2 ani, o s-o asociez forever cu Crăciunul.

CE MAI AM PE LISTĂ (în bucătarie)
În ton cu tema de azi, am găsit o altă rețetă de paste cu dovleac și una de dovleac cu năut. Interesantă mai pare și rețeta asta de mâncare cu dovleac și conopidă, dar și rețeta asta de tartă cu prune. Trebuie să refac și una dintre supele noastre preferate, supa cremă de păstârnac a lui Mazilique. Plus niște dulceață de prune aromată cu vanilie, dulceață pe care nu am mai făcut-o anul trecut și tocmai mi s-au terminat rezervele 😁

foto prune: Joanna Derks/Unsplash

RESTURANTUL SĂPTĂMÂNII: Le Pompon Rouge 📍 Strada Memorandului 30, francez
Tot un restaurant din Brașov las și săptămâna asta: am mers pentru prima dată la el weekendul trecut și ne-a plăcut mult - are doar clătite, dulci & sărate. Eu am luat-o pe cea cu 3 tipuri de brânză, Mihai pe cea cu crumble, mere și caramel.
Done :) Până joia viitoare ne vedem pe Instagram.