Ce mă fac dacă vii la masă 😁


Am fost acasă la părinți zilele trecute (în Petroșani) și, într-una din zile, au avut mai mulți invitați la masă. Am recunoscut puțin din agitația pe care am văzut-o la ei, că e ceva presiune când ai oameni la cină, chiar dacă sunt prieteni sau din familie. Însă e o presiune plăcută și noi avem deja vreo 5 ani de când organizăm constant cine pentru 4-6 oameni la noi acasă (sau pentru 12, o dată pe an 😅). De cele mai multe ori e vorba de prietenii noștri, dar la un moment dat făceam și cine prin EatWith pentru turiști și l-am avut o dată la masă și pe Alexandru Andrieș. L-a chemat Miruna pe Facebook și a venit - nici acum nu îmi dau seama cum s-a întamplat, dar după el e botezată rețeta asta de coaste de pe site.
Oricum, în calitate de oameni care acum nu mai aleargă panicați prin casă cu 5 minute înainte să ajungă invitații la ușă, putem da mai departe câteva concluzii pe care le-am tras pe parcurs și câteva idei de meniuri care ne ajută să ne bucurăm mult mai mult de cinele mari organizate acasă.
stabilire meniu

Pentru cinele cu puțini invitați, cel mai des aleg un meniu care nu este foarte complicat - câteodată aleg din rețetele pe care le-am mai făcut și știu că le-au plăcut când au mai fost pe la noi sau o mâncare care știu că le-ar plăcea. Rar pregătesc o rețetă nouă când avem cine cu invitați, dar asta doar atunci când am mai făcut rețete asemănătoare, să știu la ce să mă aștept și ca să fiu sigur că nu comandăm pizza la final :))
Meniul pentru cina de pre-Crăciun (sau celelalte cine cu 10-12 persoane) îl stabilesc, de obicei, cu cel puțin o săptămână înainte, și aleg întodeauna rețete pe care le-am mai făcut sau pe care le testez înainte, din același motiv de care ziceam mai sus.
organizare gătit

Prima cină mare a fost cea mai grea, în sensul în care nu m-am sincronizat foarte bine cu mâncarea, iar invitații au trebuit sa aștepte puțin - dar am avut vin din belșug și s-a rezolvat și problema asta 😅. Acum sunt mai punctual, în primul rând pentru că pregătirile pentru cină le încep cu 2-3 zile înainte, când fac cumpărăturile. Le fac din timp, ca să fiu sigur că găsesc ingredientele de care am nevoie. Îmi amintesc că, acum vreo 3 ani, la o cină la care trebuia să pregătesc prepeliță, am lăsat cumpărăturile pe ultima sută de metri și, cu o zi înainte, sunam la 4 hipermarketuri și 6 măcelării ca să găsesc prepelițele 😅.
În funcție de meniul ales, încerc să pregătesc o parte din el (desertul, de obicei) cu o zi înainte - mi se pare că, cu cât mai multe lucruri poți pregăti înainte, cu atât e mai bine.
De asemenea, încerc să-mi fac un program cu ce gătesc și când gătesc, ca să-mi fac o imagine clară despre cum voi pregăti toate felurile înainte să ajungă invitații. Aici trebuie ținut cont că, spre exemplu, dacă ai o bucată mare de carne care stă la cuptor o vreme, o poți programa la coacere ca să iasă din cuptor fix când ai nevoie de ea. Pe de altă parte, cuptorul este blocat în perioada asta - deci nu poți pregăti garnitura tot în cuptor și trebuie să te reprofilezi cu ceva ce se poate face pe aragaz sau să o pregătești înainte.
idei de meniu

Am publicat deja pe site două articole pe tema asta, unul cu rețete pentru masa de Crăciun și unul cu rețete pentru masa de Paște, dar o să mai las aici alte câteva variante de meniu care se potrivesc pentru mese de 4-8 persoane:
Antreu:
- Supă cremă de fasole verde
- Supă cremă de cartofi dulci
- Supă de dovleac cu creveți
- Supă din sfeclă roșie și mere
Fel principal:
- Somon la cuptor cu salsa de mango și avocado
- Pui cu miso si susan
- Scoici Saint-Jaque
- Coaste picante
- Fish & chips
- Vită cu prune și bere neagră
- Pulled pork
Garnituri:
- Orez cu șofran
- Piure de cartofi
- Piure de mazăre cu curry verde
- Piure de cartofi cu broccoli
- Conopidă la cuptor cu rodie
- Cartofi prăjiți sau la cuptor
- Mămăligă
- Bao buns
Desert:
- Tort de înghețată
- Tort cu unt de arahide
- Lapte de pasăre
- Tort învelit în cocos cu blat de cacao
- Profiterol
- Lava cake

decor masă

Pe partea de decor de masă nu facem niciodată chestii prea sofisticate. Am 3 fețe de mese pe care le folosesc prin rotație, niște pahare de vin frumoase, niște sfeșnice și, în ziua cinei, mai iau ceva flori/frunze pentru centrul mesei.
O față de masă albă, pe care să o poți folosi la mai multe ocazii, mi se pare cea mai potrivită (că merge și de Crăciun, cu niște crenguțe de brad așezate pe mijloc, merge și la o masă de Paște, cu flori colorate și merge și toamna, cu niște flori uscate în decor). Dar să ai Nufărul aproape - la noi nu e masă la care să nu se verse niște vin pe ea 🙈 Mai avem o față de masă mare-mare verde-pădure, pe care o folosim doar la cinele de pre-Crăciun care-s de 12 oameni (material luat din magazinul Obor meets tiv-strâmb-făcut-de-mine) și încă una roz pal, pe care am folosit-o însă mai rar, doar la cinele de primăvară.
Lumina ni se mai pare iarăși mai importantă - niște sfeșnice cu lumânări, ca să fie lumină cozy sau luminițe schimbă cu totul atmosfera de la o cină. Un playlist de pe Youtube sau Spotify pregătit în surdine, pe volum mic, ca să nu stai să schimbi melodii, și cam atât ^_^
Bineînțeles că poate să fie la fel de fun și o pizza mâncată pe podeaua din sufragerie - suntem big fans of that 😁 dar e chiar plăcut să pregătești cu grijă o masă; sau să fii primit la o masă la care pare de cum intri pe ușă că ai fost așteptat cu drag.
CARTI, FILME, MUZICA

📚 Există șanse să mă opresc din citit Agatha Christie, promit :)) Dar nu săptămâna asta, că luni trebuie să returnez cărțile împrumutate de la bibliotecă așa că le mănânc pe pâine până atunci. Acum citesc Ucigașul ABC - nu e rea, că nimic de la madam Christie nu e, dar mi-au plăcut mai mult celelalte citite în ultimele zile - Elefanții nu uită niciodată (în care a creat un personaj inspirat de ea, which is soooo awesome) și Pericol la End House. Și Cei cinci purceluși e simpatică, dar, dacă vrei și ceva complet necaracteristic ei, scris tot de ea dar sub pseudonim, am povestit pe cont despre cartea asta.
🎞️ Sezon nou din Good Girls (Netflix), așa că am treabă 😁 M-am uitat la câteva episoade și parcă nu e la fel de bun - tot insistă cu cadre de videoclip muzical și parcă prea multe subiecte (dar mă ține interesată). Împreună ne uităm la Murdoch seara, de care ziceam și săptămâna trecută - are 13 sezoane, așa că avem treabă 🙈
🔊 În ultimele zile doar sunet de păduri am avut în urechi și n-a fost rău. Dar n-am cum să ți-l trimit pe cel de la mine de la țară pe mail, deși tare mi-ar plăcea :)

PRAJITURA DE LA CAFEA
Am înviiiiiins! Am mâncat o singură felie din cremeșul făcut de mama lui Mihai. N-a fost ușor, dar am reușit 💪. În weekend nu m-ar deranja să am iar buckle-ul ca prăjitură de cafea, dar domnul șeful-la-bucătărie a pus ochii pe un tort cu curmale, ceva desert mai de toamnă, așa că cred că reușesc să mă abțin și de la felia de buckle - pentru că nu va exista, the easiest trick in the book :))

CE MAI AM PE LISTĂ (în bucătarie)
Niște pui cu lapte de cocos și mazăre e mereu binevenit. Și, cât încă mai este porumb de cumpărat, vreau să fac și rețeta asta de pui cu porumb. La desert, am văzut un tort pentru prințese suedeze care e foarte frumos.

foto porumb: Zoo_monkey/Unsplash
Done :) Până joia viitoare ne vedem pe Instagram.