Cărți de vacanță: Recomandări 📚🏖️


În weekend mergem în Brașov și luna viitoare mergem în Italia (Italiaaaaaaa), așa că am început deja să-mi fac lista de cărți de vacanță. Dar până-mi fac eu planul, îți las mai multe deja citite și verificate, care au trecut testul vacanței. Merg și pentru lenevit pe plajă/iarbă, și pentru orele din tren/aeroport.
CĂRȚI CU VACANȚĂ

Știu c-am zis de Un an în Provence de 1000 de ori și nu cred c-am făcut prea bine, că am ridicat prea tare așteptările legate de săraca carte, dar nu pot să n-o recomand pentru vacanță; e ea o vacanță în sine.
Madlena a Aurorei Liiceanu am citit-o la mare și s-a potrivit perfect, că povestea are loc în mare parte în Vama Veche.
My year in France de la minunata Julia Child cred că ar fi tare plăcută în vacanță și mai las și niște Zorba Grecul.
Call me by your name mi-am pregătit-o pentru Italia, nu am citit-o încă, doar am răsfoit câteva pagini (însă am văzut filmul acum ceva timp și mi-a plăcut mult).
PLĂCUTE

Nu prea ai cum să dai greș nici cu doamna Jane Austen (Emma, Rațiune și simțire), nici cu Pe Aripile Vântului de la Margaret Mitchell dacă vrei niște lovey-dovey scris bine.
Mai zic aici și de Unde ai dispărut, Bernadette? și de Orașul Fetelor. Și cred că și Leii Siciliei merge de vacanță, că e ușurică, deși e cam grea de cărat în bagaj.
Poți s-o mai iei și pe doamna Obama cu tine (Povestea vieții mele) și pe Riri Sylvia Manor ca să te plimbi prin Bucureștiul de demult.
ȘI PENTRU BĂIEȚI

Nu că ce-am lăsat mai sus sunt recomandări doar pentru fete, dar cică domnii băieți ar avea nevoie de ceva mai multă acțiune în cărțile lor decât doamnele fete (statistic vorbind, cel puțin). Așa că las mai întâi cărțile pe care le-a citit Mihai în vacanțele din ultimii ani și care i-au plăcut (sunt cărți care mi-au plăcut și mie, deci nu sunt nicidecum de băieți). Și avem așa:
Încep cu cărțile lui P.G. Wodehouse cu valetul Jeeves - sunt amuzante și simpatice, (Bucuria Matinală, S-a făcut, Jeeves!) și continui cu Stoner (John Williams) pe care am tot dezbătut-o seara la cină, cu volumele lui Murakami (Mihai a citit Uciderea Comandorului și 1Q84 în vacanțe).
Aș mai pune și Toți oamenii președintelui (Bob Woodward, Carl Bernstein) pe care i-am împrumutat-o recent tatălui meu și i-a plăcut mult (și mie îmi place tare) și Cu sânge rece, de la Truman Capote (și asta e foarte bună). Ar mai fi Arta de a nu scrie un roman, de Jerome K. Jerome.
Dacă nu-ți ajunge lista de mai sus, poți să dai în tur prin biblioteca noastră, poate mai vezi pe-acolo ceva ce-ți face cu ochiul.
CARTI, FILME, MUZICA

📚 Am citit cărticica asta de la Aurora Liiceanu și mi-a plăcut - analizeaza doliul și felul în care au relatat 3 scriitori celebri pierderea cuiva drag (Didion, Oates, Barnes).
🎞️ M-am apucat într-o seară să mă uit la Rebecca (Netflix), Mihai mi-a zis (cu privirea doar nu suntem sălbatici - da, există și o privire) că, dacă tot mă uit la Rebecca, să mă uit la filmul original, al lui Hitchcock, așa că m-am oprit din toate și mi-am luat cartea 🤭 P.S. Am luat-o cu 4 lei, de la anticariatul ăsta - am plătit-o online și am ridicat-o în aceeași zi, very nice.
🔊 Un playlist cu jazz de 1 oră, cu cadre 4k filmate în Roma pe fundal - aici.

PRAJITURA DE LA CAFEA
Tortul meu preferat 💛, de care am mai zis aici, e prăjitura de cafea de săptămâna asta. Cu pere, migdale, fistic și apă de trandafiri - minunat merge cu cafeaua. Rețeta la locul ei.

CE MAI AM PE LISTĂ (în bucătarie)
Dacă tot suntem la cărți, am găsit articolul acesta cu rețete inspirate din literatură și mi s-au parut interesante următoarele: pui prăjit (inspirat din To Kill a Mockingbird), budincă de Crăciun (inspirată din Harry Potter) și tarta cu lime a Norei Ephron (din Heartburn, cartea de care povestea Miruna pe-aici acum câteva luni).

foto budinca: Toa Heftiba/ unsplash.com
Done :) Până săptămâna viitoare ne auzim pe Instagram 🤗
