Mâncare pentru zile mai bleah 🥘


Nu știu cum e la tine luna asta, dar la mine a început cu mai multă treabă față de câtă era de obicei în perioada asta, iar faptul că nu pot să mă refugiez în gânduri de concedii (că tot nu știm când o să fie safe orice plecare) sau la o plecare la părinți, sau cine cu prietenii, mă face să simt că singurul lucru pe care pot să-l plănuiesc e munca. Which sucks. Sper că n-ai și tu o stare mai meh, așa ca mine, în perioada asta, dar, dacă cumva ai, poate o listă de mâncăruri îmbrățișătoare o să-ți fie de folos măcar un pic. Pentru că scrisorica de săptămâna asta vine cu o listă de preparate din categoria comfort food.
CHESTII LA CUPTOR

Nu știu ce are cuptorul de e așa comforting, dar cu siguranță lucrurile scoase din cuptor dau așa un sentiment de bine. Primele care-mi vin în minte sunt plăcinta cu fasole verde și chorizo, fasolea de aici și vita asta gătită încet mult timp. P.S. Vita în sos trebuie neapărat cu piure, ocazie cu care trecem la următoarea categorie de comfort food.
CHESTII CU CARTOFI

Piureul de cartofi rămâne mâncarea mea preferată, iar Mihai îl face impecabil. Nu avem rețetă pe site pentru că, atunci când vine vorba de piure, face ce nu face cu aproape nimic altceva: nu cântărește, îl face la ochi.
Dar avem rețeta precisă de la cartofi wedges (doar cu sare și ulei, dar temperatură e ingredientul cel mai important). Puiul de toamnă e pe listă și el, are cartofi și chorizo (double win). Ar mai fi tortillas de patatas și aș mai zice și de puiul indian cu cartofi.
PÂINE CALDĂ

Pâinea caldă scoasă din cuptor parcă e mai mult pentru suflet decât pentru masă. Sunt mai multe rețete de pâine bună acili-șa (și o să mai apară una weekend-ul ăsta). Dar dacă nu vrei să coci o pâine de la 0, poți oricând să obții același efect cu un PUP de cuptor, cu o baghetă de la magazin. Sau cu sărățelele astea făcute cu mix - pe astea le-am făcut și eu în concediu, deci clar sunt foarte ușor de făcut 😁
CURRY-URI, TOCĂNIȚE, SUPE

Aici aș zice de veggie chili, tocănița principesei, curry-ul ăsta cu năut și piersici și de curry-ul preferat al lui Mihai.
Orice supă e food for the soul, așa că orice rețetă de aici e o idee bună. Mai ales supa de chimen după rețeta mamei lui Mihai.
Rețete de ciorbe nu avem pe site că Mihai nu e fan (în afară de ciorba de fasole), dar și astea ar fi un pariu sigur. Ciorba de legume cu borș pe care o face mama mea, mai ales 💛 Apropo de asta- în weekend Balls a avut în meniu o ciorbă de sfeclă cu borș foarte bună - dacă o mai vezi pe listă, o recomand cu încredere. Eu am aflat de ea în newsletter-ul de la DOR, pe care îl recomand cu la fel de mult drag.
DESERTURI

Ciocolata de casă e prima pe lista de comfort food. O găsești și în variantă vegană/de post. Găluște cu prune neapărat, brăduții de biscuiți, cookies cu unt de arahide și ciocolata caldă.
Alte chestii comforty la care apelez eu în zile de-astea sau cu stări de-astea: plapumă și un serial care-mi place, baie cu spumă, ceai de tei, Lotto classic (sau orice prostioară dragă de la 11 ani), sau alergat cu Romeo Santos în căști.


PRAJITURA DE LA CAFEA
Sachertorte e, cred, primul tort pe care l-am mâncat făcut de Mihai. Cred că e și tortul pe care l-a făcut cel mai des de ziua mea. E chocolate + chocolate + dulceață de caise. Face casă bună și cu cafeaua, și cu vinul roșu.
CARTI, FILME, MUZICA

📺 În weekend ne-am uitat la Pretend It's a City (Netflix). Ne-a plăcut foarte mult la amândoi - e ca o conversație nesfârșită între Fran Lebovitz și Martin Scorsese. La un moment dat am și deschis o sticlă de vin să stăm cu ei la masă să-i ascultăm. Sunt mai multe episoade (dar nu destule :) și fiecare are câte o temă ca New York, talent, artă, bani, cărți.
🎶 Mi-a plăcut și episodul ăsta din podcastul lui Michelle Obama, în care stă de vorba cu mama și cu fratele ei. E despre cum au fost crescuți ei doi și despre filozofia de parenting a părinților, ca să zic așa. Foarte simpatică partea în care mama zice că, încă de dinainte să se nască, ea și tatăl lor au pornit de la premisa că și Michelle, și fratele ei sunt foarte deștepți și i-au tratat ca atare de la început. Și cum spune că a gestionat mama incidentul cu polițiștul și bicicleta fratelui.
🎶 Tot săptămâna trecută am descoperit și podcastul S-a și râs de pe canalul Mariei Popoviciu și al lui Minculescu. Pe ea o urmăresc de mult timp pe Instagram și știam de podcast, dar nu prea folosesc Youtube așa că a durat un pic :). Dezbat mai multe subiecte acolo și sunt și haioși și simpatici.
📺 Sâmbătă e comedia asta la cinema Elvira Popescu (difuzată online, între 19-24). Nu știu dacă-l conving pe Mihai să se uite cu mine, dar eu o am pe listă. Și am văzut că duminică, pe 24 ianuarie, pe tiff.ro o să fie disponibile gratuit 16 filme românești, printre care și Distanța dintre mine și mine, documentarul cu și despre Nina Cassian. Mie mi-a plăcut mult și documentarul, dar și de ea, când am văzut-o în el. După câteva luni i-am citit și jurnalul și am plăcut-o mai puțin, dar tot e un subiect fascinant ea ca om. Jurnalul doar pe librarie.net l-am găsit la vânzare. 📚

CARTI, FILME, MUZICA

CE MAI AM PE LISTĂ (în bucătarie)
Am găsit un fel de salată de năut la Ottolenghi și mă gândesc să folosesc restul de miso pe care-l mai am în frigider la ea. Mai e și tortul acesta cu nucă de cocos de la Diana Henry, care pare la fel de simplu și bun ca alte torturi ale ei. Și mai am pe listă rețeta asta simplă de prosciutto cu piept de pui pe care am mai facut-o de cateva ori si ne-a placut mult. Noi am mancat-o cu niște piure simplu de cartofi, dar sigur merge si cu niste piure de mazare sau cu piure de păstârnac cu hribi.

foto năut: dimitri.photography/Unsplash
Done :) Până săptămâna viitoare ne vedem pe Instagram.