Scrisoarea #154
Zilele trecute încercam s-o conving pe Miruna să nu cumpere ceva și, ca să ies învingător, am început să enumăr niște lucruri pe care le-a cumpărat de-a lungul timpului și nu prea le-a folosit. N-am câștigat bătălia, pentru că s-a apucat și ea să-mi zică de cele utile pe care le-a luat, cele la care eu am protestat inițial 😅
Și, din toată discuția asta a noastră, neproductivă în sine :)), am început să povestim de ustensilele din bucătărie care ne sunt într-adevăr de folos, cele mai mici, și de care ne bucurăm (amândoi) că le-am luat le-a luat ea.
(așa pățesc dacă o rog să se uite peste ce introducere am scris și să corecteze dacă e cazul 🙄)
Pe lista mea am pus așa:
Uscătorul de salată - sau saladorul cum îi spun eu, e unul dintre lucrurile astea de care nu credeam că am nevoie în bucătărie. Dar, după ce l-am cumpărat, mi-am dat seama că e foarte folositor de fiecare dată când trebuie să spăl spanac, ruccola sau alte frunze. Varianta asta e suficientă pentru 100 g de spanac baby.
Fierbător de apă - de când am început să gătesc mai mult mi-am dat seama că fierbătorul e foarte folositor în bucătărie. Scurtează mult timpul de gătire pentru că poți pune direct apa fiartă într-o cratiță și imediat după adaugi paste, orez sau ce mai ai nevoie.
Grilaj pentru răcire (varianta 1 și varianta 2). Așa cum îi spune și numele, grilajul te ajută să răcești ușor și uniform lucrurile pe care le-ai copt, reducând umezeala care apare pe fundul tăvii/lucrurilor coapte atunci când se răcesc pe blatul de bucatarie.
Termometru digital - pare un produs mai nișat, dar e foarte folositor în bucătărie, inclusiv pentru atunci când gătesc carne. Am avut mai multe variante, dar acest model se descurcă cel mai bine cu citirea cât mai rapidă a temperaturii.
Râșniță pentru piper- fie că alegi o râșniță specială, fie că o folosești pe cea pe care ai cumpărat-o odată cu piperul, piperul proaspăt râșnit este foarte diferit, în sens bun, de celelalte variante. În plus, cele mai multe râșnițe cu piper din comerț pot fi umplute din nou cu ce piper vrei tu.
Eu trec la licori și încep cu lingurița-strecurătoare de ceai. Am luat-o de la un magazin care nu mai există (Design and after), dar am văzut ceva asemănător online pe 2 site-uri de care nu am mai auzit. Le las aici (1, 2), dar să iei în calcul că n-am mai luat de-acolo nimic și nu știu dacă sunt serioase. Am mai avut în trecut și un infuzor ca ăsta de la IKEA, care seamănă, dar nu mi se pare la fel de bun, pentru că nu poți lua din cutie direct cu el; cu strecurătoarea-linguriță poți. Dacă bei des ceai, e foarte utilă.
Altă ustensilă utilă e și dopul ăsta de vidat sticle. Poate fi folosit cu același aparat cu care se videază caserolele și pungile și ține vinul în stare perfectă mult timp de la deschidere. Singurul dezavantaj e că nu poate fi folosit pentru sticlele de spumant. Acolo folosim un dop de tipul ăsta.
Acum câteva luni am luat de la Miniso o strecurătoare cu castron pe care o folosesc întruna. E bună pentru strecurat lintea din conservă, năutul (mai ales dacă trebuie să păstrezi și niște apă din conservă, cum e în cazul hummusului), la paste etc. Eu folosesc bolul și ca să pun coaja de la morcovi, ceapă etc., atunci când curăț legumele (ca să nu curăț direct pe blat sau să mă plimb la coșul de gunoi), apoi legumele curățate le pun în componenta-strecurătoare și o trec sub jetul de apă rece la chiuvetă. Am văzut niște modele asemănătoare pe eMag, dar mai urâțele și mai scumpe (la Miniso e 30 și ceva de lei).
Storcătorul ăsta de lămâie, pe care Mihai nu înțelege nici acum de ce l-am cumpărat, pentru că aveam deja unul de la Ikea de care el era mulțumit și care era mult mai ieftin (strămoșul ăstuia de-aici). Daaaar el nu înțelege pentru că el are mai multă forță în mâini și nu i se pare bătaie de cap să storci o lămâie - la mine nu e cazul, iar cu ustensila asta (care e și very pretty) storc citricile până la ultimul strop. Eu am luat-o mai ieftin, că am prins-o la Lounge Zalando, cu vreo 70 de lei.
Ultimul pe care-l las e acest bol pliabil pe care nu-l mai găsesc online la un preț rezonabil, eu l-am luat cu 30 și ceva de lei. Poate face aceeași treabă ăsta de-aici, dar e mai urâțel. Îl țin pe raftul de lângă masa din bucătărie și îl folosesc când curăț morcovi și alte legume sau când am ceva de depozitat în frigider gen hummus sau pastă de pește. Cum e pliabil, nu ocupă mult loc niciunde. P.S. Tot pliabil, dar fără legătură cu bucătăria, e un lighean de tipul ăsta (eu am varianta mai mică). Cred că l-am mai lăsat în lista noastră anuală cu achiziții bune, dar mai zic o dată de el. Noi n-avem loc în baie de un lighean, așa că îl țineam mereu pe balcon- dar niciodată nu mergeam să-l iau când scoteam hainele din mașina de spălat (ba uitam, ba că lene). Pe ăsta îl închid și-l pun proptit de mașină și gata.
P.S. N-are legătură cu bucătăria, dar are legătură cu casa și e redusă, așa că îți las și rochia asta din 50% in, 50% vâscoză (reducerea se aplică doar dacă ai cont Act for Good la Carrefour). Mi-am luat-o acum 2 săptămâni și aș sta numai în ea și în casă, și la plimbat cățelul. E foaaaarte comodă și-mi place mult culoarea, aștept doar să văd cum o să se comporte la spălat.
P.P.S. Spune-ne și tu cu ce ai completa lista de lucrușoare utile în bucătărie, că săptămâna asta nu l-am speriat pe Mihai că dau vreo comandă, stă prea liniștit 😈
Cărți, filme, muzică
📚 Am citit cartea lui Dolly Alderton, Tot ce știu despre petreceri, întâlniri, prieteni dragoste și mi-a plăcut. E ușurică, dar nu neapărat superficială. E autobiografică, fata povestește despre copilăria și studenția ei și prieteniile frumoase pe care le-a avut în fiecare etapă. Povestește mult și despre dating-ul la 20+ & 30+, am dat-o gata în vreo 2 zile.
🎞️Am văzut serialul Thank you, next de pe Netflix, foarte simpatic. E despre o tipă care se desparte de tipul cu care era de 7 ani și despre cum trăiește despărțirea timp de un an, cum cunoaște oameni noi etc. E un serial ușurel, dar mi s-a părut c-a reușit să nu fie clișeic de fiecare dată când părea că începe să fie.
🎙️ Am uitat să zic despre special-ul minunatei Maria Popovici proaspăt lansat pe ComedyBox.ro, tare mult mi-a plăcut, și mie și lui Mihai. E haioasă și vulnerabilă cum numai ea poate să fie.
🔊Îți las și discursul lui Seinfeld la Universitatea Duke, dacă nu te-ai împiedicat încă de el. Mi-a plăcut ce zice despre muncă, de fiecare dată când vorbește despre asta mi se pare că a reușit să-și păstreze o relație foarte plăcută cu muncitul și cu disciplina muncii.
Prăjitura de la cafea
Prăjitura de la cafea de săptămâna asta (de cam toată săptămâna, că am mâncat câte o felie mică în fiecare zi 🙈) e tortul cu căpșuni și rubarbă. E unul din torturile mele preferate dintre toate pe care le face Mihai, merge superb la ceai și cafecite. Am păstrat 2 felii și la congelator, să vedem cum se comportă, revenim cu raportul.
Ce mai am pe listă (în bucătarie)
Pe lista scurtă a intrat rețeta asta de tort-ecler cu cremă de ciocolată, e cea pe care am ales-o la concursul cu Oetker. Urmează și rețeta asta de fasole cu sparanghel care combină două dintre lucrurile mele preferate. Și am mai văzut și rețeta asta de „smash burger” cu ciuperci.
Lovely! Faine recomandări